آیا صادرات برنج یک گزینه تشویقی برای کشاورزان است؟

آیا صادرات برنج یک گزینه تشویقی برای کشاورزان است؟

معاون وزیر جهاد کشاورزی ضمن ارائه گزارشی از میزان کشت محصول در کشور و خودکفایی در کالای اساسی، درباره صادرات برنج گفت: به دلیل اینکه فصل تابستان است، چندان به صادرات برنج فکر نمی کنیم کار خوبی است و سرشار از آب است.

به گزارش ایسنا. علی رضا مهاجر – معاون وزیر زراعت در امور کشاورزی – درباره حجم تولید محصولات اساسی از جمله گندم، جو، ذرت، برنج و دانه های روغنی در سال جاری و افزایش یا کاهش تولید آنها در سال زراعی گذشته، گفت: در سال 2018، میزان تولید محصولات کشاورزی در سال 1394 از جمله محصولات کشاورزی است. بر اساس تقسیم‌بندی‌های صورت‌گرفته در معاونت‌های مختلف وزارت جهاد کشاورزی، تولید، تامین اکثر محصولات اساسی بر عهده معاونت وزارت جهاد کشاورزی است. از سال 1400 که تیم معاونت کشاورزی این وظیفه را برعهده گرفت، خرید گندم برای سال 1400 حدود 4.5 میلیون تن بوده و حدود 7 میلیون تن وارد شده است. حمله به اوکراین، کرونا، تحریم ها، خشکسالی، اتفاقات زیادی در آن سال افتاد و این مشکلات باعث شد میزان تولید گندم به حداقل برسد به طوری که نتوانیم 4.5 میلیون تن دیگر بخریم. .

وی ادامه داد: در آن سال ها مسئولان نظام به شدت دغدغه داشتند و قرار بر این بود که بتوانیم روند افزایش محصولات اساسی به ویژه گندم را در دستور کار قرار دهیم. خوشبختانه این اتفاق در سال 1401 هجری قمری به 7.5 میلیون تن رسید و در سال 1402 به 10.5 میلیون تن رسید که در گندم نان به خودکفایی رسیدیم و امسال خرید گندم. از 11 میلیون افزایش یافته است. 993 هزار تن تصویب شد که علاوه بر آن بیش از 500 هزار تن بذر از کشاورزان خریداری شد که در مجموع حدود 12.5 میلیون تن به صورت مستقیم از کشاورزان خریداری شد.

مهاجر با تایید اینکه در سایر کالاهای اساسی نیز روند افزایشی وجود دارد، گفت: در سال 1400 حدود یک میلیون و 800 هزار تن برنج تولید کردیم که الحمدالله امسال از 2 میلیون و 700 هزار تن گذشت. . در زمینه جو نیز تولید داخلی به بیش از 4 میلیون تن رسید. در دانه های روغنی تولید کلزا نسبت به سال گذشته دو برابر شده است و در چغندرقند و نیشکر یا به عبارتی در شکر به راحتی خودکفا هستیم و امسال تولیدات داخلی ما افزایش چشمگیری داشته است.

وی ادامه داد: امسال در ذرت علوفه ای به خودکفایی رسیدیم اما مهمتر از آن در تامین آب ذرت علوفه ای مشکل داریم. ذرت و سویا از محصولاتی هستند که به عنوان خوراک دام مورد استفاده قرار می گیرند، متاسفانه کشور آب کافی برای تولید این محصولات ندارد، بنابراین وزارت جهاد کشاورزی با کمک محققان به دنبال محصولات جایگزینی است که آب کمتری مصرف می کنند.

معاون وزیر جهاد کشاورزی در خصوص الگوی کشاورزی از سال 1401 هجری شمسی تاکنون تغییری نکرده است؟ وی بیان کرد: البته این موضوع ادامه دارد زیرا نه تنها در بحث کشاورزی، بلکه در بحث باغداری و سایر محصولات نیز مردم الگوی کشاورزی را به صورت سنتی و با توجه به شرایط اقلیمی پیاده می کنند. از حدود 12 میلیون هکتار زمین کشاورزی در اختیار ما، حدود 6 میلیون هکتار گندم تر و خشک، حدود 2 میلیون هکتار جو و حدود 750 هزار هکتار برنج در کشور کشت می شود.

وی ادامه داد: حدود 750 هزار هکتار سبزی و محصولات زراعی، 3 میلیون هکتار سبزی و 500 تا 600 هزار هکتار محصولات علوفه ای کشت می شود. نزدیک به 10 تا 12 درصد از اراضی کشور ما در سال های مختلف با چالش کشت های مختلف مواجه است.

مهاجر در پاسخ به این سوال که آیا الگوی کشت گزارش شده بر اساس هدف منطقه ای و جغرافیایی کشور اطلاع رسانی شده است یا خیر؟ وی گفت: کشاورزان به صورت سنتی و با توجه به اقلیم کشور رشد می کنند. مثلاً در گیلان و مازندران برنج می کارند اما در یزد و کرمان دیگر برنج نمی کارند یا در اصفهان که زمین زیر سطح آب است برنج می کارند. طبق برآوردهای ما بیش از 90 درصد الگوی کشاورزی کشور رعایت شده است وگرنه هیچ ارتشی توان مقابله با مازاد محصول یا کمبود محصول را نخواهد داشت.

وی در گفت و گو با سیداویسمیما با توجه به اینکه کشاورزی دیم از الگوی مناسبی پیروی نمی کند، ادامه داد: یکی از بزرگترین چالش ها در حوزه کشاورزی دیم این است که معمولاً به بارندگی مناسب بستگی دارد. کشاورزان برای کشاورزی دیم هزینه کمتری دارند و خودشان را متقاعد کرده اند که هر وقت باران می بارد مقداری محصول برداشت می کنند و وقتی باران قطع می شود محصولی ندارند، اما ما سعی کردیم هر سال محصول مناسبی تهیه کنیم و بتوانیم از آن استفاده کنیم. بذرها را خوب و با سمپاشی منظم می کاریم و به جای برداشت 800 کیلوگرم محصول می توانیم یک یا دو تن محصول را برداشت کنیم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی در خصوص خودکفایی در تولید برنج گفت: راهکارهای مختلفی برای افزایش تولید و رفع نیاز کشور به تولید داخلی وجود دارد که یکی از آن راهکارها استفاده از ارقام پرمحصول است. در حال حاضر برخی از استان ها مانند گلستان با انواع فجر که تقریبا با ذائقه همه مردم همخوانی دارد آشنا شده اند و در سایر استان های کشور از جمله گیلان و مازندران در حال توسعه است و قطعا نیاز کشور توسط بومی ها برطرف خواهد شد. تولید.

وی ادامه داد: راه حل دیگر استفاده از ارقام هیبریدی است که در این زمینه از دنیا عقب هستیم و محققان ما باید تلاش کنند تا بتوانند از دانه های هیبریدی استفاده کنند زیرا می توانند همه ذائقه ها را پوشش دهند و همچنین می توانند عملکرد را در مبارزه با آفات افزایش دهند. نکته مهم این است که این دانه ها آب کمتری مصرف می کنند.

یک مهاجر در پایان درباره صادرات برنج گفت: به دلیل صیفی جات و پر آب بودن آن زیاد به صادرات برنج فکر نمی کنیم تا بتوانیم از آنها خریداری کنیم.

انتهای پیام/

https://www.isna.ir/news/1403080503485/%D8%B5%D8%A7%D8%AF%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D8%A8%D8%B1%D9%86%D8%AC-%DA%AF%D8%B2%DB%8C%D9%86%D9%87-%D8%A7%DB%8C-%D8%AA%D8%B4%D9%88%DB%8C%D9%82%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%DA%A9%D8%B4%D8%A7%D9%88%D8%B1%D8%B2%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D8%B3%D8%AA