از بانک مرکزی درخواست شد روش تسویه تعهدات ارزی صادرکنندگان را اصلاح کند

از بانک مرکزی درخواست شد روش تسویه تعهدات ارزی صادرکنندگان را اصلاح کند

دبیر انجمن قیر ایران به روش اشتباه بانک مرکزی در رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان اشاره کرد که منجر به اختلال در روند صادرات و منجر به درآمد ارزی منفی در این حوزه شد در مورد مسئولان کشوری مهر تایید بر این مسیر غلط زده شد و گفتند: بهترین راه حل در شرایط فعلی بازگشت به روش های قبلی است.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران، حدود نيمه شهريور ماه بود كه محسن پاك نژاد (وزير نفت) در نامه اي خطاب به رئيس بانك مركزي موضوع «بازگشت ارز حاصل از صادرات شركت ها» را مطرح كرد. تولید هیدروکربن و قیر».

وی همچنین به تفاوت نرخ ارز قابل ارائه در تالار ارزی (نیما) با قیمت ارز معامله شده توسط افراد معاف از عرضه ارز صادراتی به تالار ارز (که منجر به کاهش شد، اشاره کرد. از سوی دیگر، صادرات محصولات تولیدی این واحدها توسط واحدهای تجاری غیررسمی تشدید شده است.

بر این اساس وزیر نفت در این نامه پیشنهاد می کند برای رفع مشکلات مذکور، ««ایفای تعهدات ارزی ناشی از صادرات با استفاده از واردات» باید امکان بررسی موضوع و تصمیم گیری لازم از طریق آن بانک برای دو گروه مذکور وجود داشته باشد.

گفتنی است، بر اساس آمار گمرک از ابتدای سال جاری تا 30 مهرماه تراز تجاری کشور با 29.5 میلیارد دلار صادرات در مقایسه با 37 میلیارد دلار واردات (صادرات غیرنفتی) 7 میلیارد دلار منفی شد. .

چرا تراز تجاری منفی شد؟

در این رابطه، مهرداد همتی – دبیر انجمن قیر ایران وی با بیان اینکه وزارت نفت وی را به عنوان بنیانگذار صنعت نفت و فرآورده های آن در کشورش می شناسد و تایید می کند که این روش باعث عدم تعادل تجاری منفی شده و عملاً روند صادرات را مختل کرده است. از این رو از بانک مرکزی خواست این روش را قانونی کند.

وی تصریح کرد: متأسفانه سیستم مدیریتی مستقر در بانک مرکزی حرف کارشناسان را نمی پذیرد و بر اساس پیگیری های انجام شده مقصر این موضوع (بازگرداندن ارز صادراتی) در سال جاری است. جلسه بعدی گفتگو این شورا بین بخش خصوصی و دولت به ریاست وزیر تشکیل می شود و در دستور کار قرار می گیرد. در این زمینه جا دارد از تلاش ها و حمایت های سازمان صنایع شورا، مرکز تحقیقات، اتاق بازرگانی و وزارت جهاد که از صادرکنندگان حمایت کردند، قدردانی شود.

این عضو انجمن قیر ایران تصریح کرد: پس از ابلاغ تصمیمی به صادرکنندگان قیر در ۲۴ آبان سال گذشته صادرکنندگان را موظف به بازگرداندن ارز قیر صادراتی تنها از طریق سامانه نما به کشور کرد. از این رو صنعت قیر با بحران مواجه شد و صادرکنندگان با چالش های شدیدی مواجه شدند. به دلیل تفاوت نرخ واقعی صادرات با نرخ گمرکی، با تعهدات گزاف و موهومی مواجه شدند. بنابراین قیمت قیر صادراتی ایران به دلیل تفاوت زیاد با قیمت منطقه ای دیگر در بازار قابل رقابت نیست. از سوی دیگر باید به صادرکنندگان قیر اجازه داده شود تا از تمامی روش های قانونی برای انجام تعهدات ارزی خود استفاده کنند.

همتی افزود: در نتیجه این تصمیم منجر به صادرات با استفاده از کارت بازرگانی یکبار مصرف و عدم بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور شد.

بهترین راه حل چیست؟

دبیر انجمن قیر ایران خاطرنشان کرد: در سال 1401 چهار میلیون تن قیر فروخته شد که یک میلیارد و 800 میلیون تن آن عودت داده شد. اما سال گذشته شش میلیون تن قیر صادر شد که 2.2 میلیارد دلار آن به دلیل ارزش گذاری نادرست گمرکی به چرخه اقتصادی کشور بازگشت. این مشکل تنها ناشی از سیاست های غلط بانک مرکزی بود.

این فعال صنعت قیر تاکید کرد: بهترین راه برای رفع این نقص، بازگشت به چهار روش تعهد ارزی قبلی (پرداخت ارز و طلا، کالای توافقی با واردکننده، بازگشت به سامانه نیما به قیمت تمام شده یا واردات مشابه است. کالا)؛ البته این کاملاً مطلوب نیست، اما در این صورت می تواند بهترین راه باشد.

نامه ای به رئیس کل بانک مرکزی و رئیس دفتر مطالعات مرکز پژوهش های شورا

لازم به ذکر است در بیستم شهریور ماه داود محمدی – رئیس هیئت مدیره انجمن قیر ایران – در نامه ای خطاب به رئیس دفتر پژوهش های مرکز تحقیقات شورا – ضمن اشاره به اینکه تولیدکنندگان قیر ایران تولید قیر در ایران با تلاش و سرمایه گذاری خصوصی، صنعت ضایعات از پالایشگاه های کشور در این فرآیند به صورت رقابتی اقدام به خرید کالا در بورس می کند و پس از گذراندن فرآیندهای فیزیکی و شیمیایی لازم در کارخانه های خود، محصول نهایی قیر را تولید می کند. در طبقه بندی های استاندارد جهانی و مازاد مصرف داخلی را به کشورهای مختلف جهان صادر می کند. با شکل‌گیری این فرآیند، علاوه بر ارزش‌آفرینی و استفاده بهینه از پسماندهای پالایشگاه‌های نفت ایران، فرصت‌های اشتغال مستقیم و غیرمستقیم قابل‌توجهی ایجاد و ارزآوری زیادی برای کشور ایجاد می‌شود.

وی تاکید کرد: بر اساس ابلاغیه بانک مرکزی از 24 آبان ماه سال گذشته درآمد ارزی حاصل از صادرات قیر به سامانه نیما محدود شد. با توجه به اختلاف زیاد قیمت ارز در سامانه نیما با بازار آزاد، الزام تسویه تعهد ارزی در سامانه نیما، صادرات این محصول را غیراقتصادی کرده و موجب کاهش ارز و حتی کاهش کامل می شود. توقف صادرات این صنعت؛ بنابراین برای اینکه بتوان قیر را صادر کرد، رقابت با رقبای منطقه و کسب درآمد ارزی برای کشور از طریق اجرای ابلاغیه مذکور غیرممکن خواهد بود. لذا پیشنهاد می شود برای جلوگیری از توقف صادرات و همچنین تامین تعهدات ارزی صنعت، تامین تعهدات ارزی حاصل از صادرات با استفاده از واردات غیرممکن شود.

این فعال صنعت قیر در نامه دیگری که ابتدای مهرماه به رئیس کل بانک مرکزی خطاب کرده بود، این موضوع را مطرح و به صراحت توضیح داد.

آل محمدی در نامه خود به صراحت اعلام کرده است که انتظار می رود تا نتیجه تصمیمات غیرکارشناسی به تعطیلی واحدهای تولیدی و صادراتی قیر و سایر واحدهای مشابه ختم نشود. لذا با توجه به نامه وزیر نفت خطاب به جنابعالی، خواهشمند است ضمن اصلاح و صدور تصمیمات زیانبار هیات وزیران جهت جلوگیری از آسیب بیشتر به اقتصاد کشور، در اسرع وقت پاسخ شفاف و مناسب دهید. کمیته کاری ارز کشور ارتباط و ارتباط برقرار می کند.

نمایندگان بانک مرکزی در این جلسات حضور نداشتند

به دعوت مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود فضای کسب و کار وزارت اقتصاد، وزارت اقتصاد (چهارشنبه 4 مهرماه) تأسیس شد.

نکته مهم اینجاست که این جلسه که با حضور نمایندگان وزارت اقتصاد، سازمان بورس، رئیس کمیته بهبود کسب و کار اتاق بازرگانی، نمایندگان انجمن قیر ایران، نمایندگان شرکت اپکس، عدم حضور نماینده بانک مرکزی صالح العسکری شروع کرد.

این جلسه به دلیل عدم حضور و نظارت نماینده بانک مرکزی به تعویق افتاد. اما در نهایت به پیشنهاد مدیر جلسه موضوع بررسی معاملات ارزی در بورس مطرح شد و نماینده بورس ضمن ارائه شفاف سازی خواستار حمایت از موضوع شد.

امین فلاح (نایب رئیس هیئت مدیره انجمن قیر) و حسین کناواتی (دبیر کمیته صادرات قیر) ضمن ارائه توضیحات لازم ضمن رد پیشنهاد بورس به موضوع رفع تکلیف ارزی نیز پرداختند. که دغدغه اصلی این صنعت است و تبیین زوایای تلخ ابلاغیه بانک مرکزی در آبان 1402 هجری قمری و یادآوری تمایل وزیر اقتصاد برای طرح موضوع خروج قیر از گنجاندن بند اول در پایه و جلسه شورای گفت وگو بر مطالبه فعالان صنفی در این باره صحه گذاشت. مورد موافقت و تصویب قرار گرفته است.

از مهمترین نکات این جلسه هماهنگی و وحدت گفتار نمایندگان اتاق، انجمن و اتحادیه در دفاع از پیشنهاد بخش خصوصی و لزوم اصلاح ابلاغیه بانک مرکزی در خصوص نحوه تسویه تعهدات ارزی است. .

انتهای پیام/

https://www.isna.ir/news/1403072620003/%D8%AF%D8%B1%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D8%A7%D8%B2-%D8%A8%D8%A7%D9%86%DA%A9-%D9%85%D8%B1%DA%A9%D8%B2%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%D8%B5%D9%84%D8%A7%D8%AD-%D8%B4%DB%8C%D9%88%D9%87-%D8%B1%D9%81%D8%B9-%D8%AA%D8%B9%D9%87%D8%AF%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D8%B1%D8%B2%DB%8C-%D8%B5%D8%A7%D8%AF%D8%B1%DA%A9%D9%86%D9%86%D8%AF%DA%AF%D8%A7%D9%86