دکتر هوشمند صفری وی روز جمعه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار مجله خبری کشاورزی افزود: استفاده کنید فتوگرامتری پهپاد این یکی از روشهای جدیدی است که میتوان از آن برای اندازهگیری میزان کربن جذبشده برای تمامی جنگلهای استان، علاوه بر پایش شرایط، ویژگیها و وسعت آنها استفاده کرد.
پهپاد فتوگرامتری سیستمی است که توسط متخصصان نقشه برداری و فتوگرامتری برای انجام عکسبرداری هوایی و تبدیل تصاویر به نقشه با استفاده از نرم افزار و سخت افزار استفاده می شود.
رئیس اداره تحقیقات جنگل ها و مراتع مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه افزود: با استفاده از پهپاد، سنجش از دور و عکس های هوایی می توان ساختار توده های جنگلی استان را رصد کرد و سپس با استفاده از روابط كاداستري درختان و گياهان، ميزان كربن جدا شده به منظور اندازه گيري ميزان كربن جدا شده در سطح جنگل هاي زمين اندازه گيري شد.
دکتر صفری با بیان اینکه اجرای طرح اندازه گیری مساحت جنگل ها و مراتع در استانداری نه تنها برای جنگل ها و مراتع بلکه برای بخش کشاورزی نیز بسیار حائز اهمیت است، گفت: در این روش مساحت جنگل ها و مراتع تعیین می شود. جنگلها و مراتع با استفاده از سامانههای ماهوارهای و پهپادی اندازهگیری میشوند، ضبط میشوند و سپس با استفاده از علم مدرن که یکی از آنها هوش مصنوعی است، سالانه قابل رصد هستند.
نظارت بر میزان تخریب جنگل ها یکی از نیازهای مهم اراضی جنگلی استان است
وی تاکید کرد: یکی از مهم ترین و بزرگترین نیازهای جنگل های زاگرس در حال حاضر نظارت بر میزان تخریب، مکان های تخریب و علل تخریب آن است که اجرای این طرح می تواند این اطلاعات را در اختیار تصمیم گیری قرار دهد. سازندگان و متولیان این منطقه.
دکتر صفری افزود: این مرکز همچنین در حال تهیه طرح دیگری است که با توجه به گسترش آتش سوزی های موجود در اراضی جنگلی در لایه های مختلف، مکان مناسبی برای استقرار سایت های اطفای حریق در جنگل ها در نظر گرفته شده است. و سیستم های مورد استفاده در جهان امروز را می توان با در نظر گرفتن مکان هایی مانند رودخانه ها، تالاب ها و حتی مراکز امدادی تهیه و اجرا کرد.
وی همچنین اجرای طرح تحقیقاتی با هدف سنجش و برآورد میزان کربن ترسیب شده در اراضی جنگلی استانداری را از الزامات اساسی بررسی نقش و قدرت جنگل ها در این پدیده عنوان کرد میزان ترسیب کربن در جنگلهای معمولی استان 101 تن در هکتار است، اما این آمار دقیق نیست زیرا بر اساس یک قطعه نمونه، اندازهگیری جرم کل جنگل زاگرس در استان ضروری است.
اطلاعات کامل و جامعی از جنگل های استان در دست نیست
دکتر صفری ادامه داد: اهمیت سنجش میزان کربن در جنگل های استان، اهمیت وجود جنگل ها را مشخص می کند و اگر بعد از آن سطح تخریب را داشته باشیم، چقدر در زمینه ترسیب کربن برمی گردیم و برعکس، اگر مرمت داشته باشیم، چقدر بیشتر توقیف خواهیم داشت.
ترسیب کربن به فرآیند ذخیره کربن در هوا در خاک و گیاهان می گویند این فرآیند با جذب دی اکسید کربن توسط رشد گیاهان و ذخیره کربن از هوا، باعث کاهش میزان کربن که یکی از گازهای گلخانه ای است، می شود. بهبود کیفیت هوا اجرای نهایی طرح اندازه گیری ترسیب کربن با هدف نشان دادن اهمیت جنگل ها در کاهش اثرات مضر گرمایش جهانی است.
وی بیان کرد: در حال حاضر اطلاعات کامل و جامعی از جنگل های استان وجود ندارد و اطلاعات پراکنده ای که وجود دارد بر اساس آمار سال های گذشته است یا اطلاعاتی وجود دارد که اندازه گیری دقیقی نداشته است.
دکتر صفری با بیان اینکه لازم است دستگاه های اجرایی مرتبط با این مرکز برای خرید و تجهیز پهپاد مساعدت شود، افزود: به دلیل بالا بودن هزینه اجاره این نوع پهپاد، خرید آن بسیار مقرون به صرفه بوده و قابل استفاده در علاوه بر جنگلداری، کشاورزی را نیز در بر می گیرد.
وی افزود: در حال حاضر اداره تحقیقات جنگل و مرتع وابسته به این مرکز در استانداری پروژه های دیگری از جمله: ارزیابی شاخصهای خشکسالی در پایش تغییرات سطح جنگلهای زاگرس کرمانشاه، پایش تغییرات سطح آب تالابها با استفاده از دادههای ماهوارهای، توانایی پهپادهای تصویربرداری در تشخیص تنش گیاهی در جنگلها و نقش عوامل اقلیمی در وقوع جنگل. مدل سازی و پیش بینی خطرات آتش سوزی در منطقه زاگرس و راه حل های آن نیز در حال آماده سازی است.
به گزارش خبرگزاری مجله خبری کشاورزی. جنگلهای زاگرس با وسعتی بالغ بر 6 میلیون هکتار در 9 استان کشور، 40 درصد از جنگلهای ایران را تشکیل میدهند و حدود 70 درصد گونههای آن را درختان بلوط تشکیل میدهند. این منطقه جنگلی به دلیل اینکه بزرگترین و اصلی ترین رویشگاه گونه های مختلف بلوط در ایران به شمار می رود از اهمیت بالایی برخوردار است.
جنگل های بلوط منطقه زاگرس از منتهی الیه شمال غربی ایران در استان آذربایجان غربی شروع می شود و سپس از استان های کرمانشاه، ایلام، جهرمحال، بختیاری، خوزستان، لرستان، کهکیلویه و بویراحمد، فارس، لرستان و خوزستان تحت تصرف می گذرد. رتبه های اول تا سوم از نظر زیستگاه های جنگلی و درختی.
جدای از آتش سوزی که باعث مرگ درختان زاگرس شد، یکی از مهم ترین دلایل کاهش درختان جنگلی را می توان به خشکسالی نسبت داد زاگرس ویران شده است. به دلیل خشکسالی خراب شده است.
https://www.irna.ir/news/85634415/%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D9%81%D8%A7%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%B2-%D9%87%D9%88%D8%B4-%D9%85%D8%B5%D9%86%D9%88%D8%B9%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%B1%D8%B5%D8%AF-%D9%88-%D9%BE%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%D9%85%D8%B3%D8%A7%D8%AD%D8%AA-%D8%AC%D9%86%DA%AF%D9%84-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%DA%A9%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86%D8%B4%D8%A7%D9%87