افزایش 3 برابری تولید زعفران با دستورات علمی و فنی

افزایش 3 برابری تولید زعفران با دستورات علمی و فنی

حمیدرضا شریفی از وزارت جهاد کشاورزی به مناسبت روز ملی زعفران افزود: این دستورالعمل ترکیبی از دستورالعمل های مدیریت کشاورزی، تغذیه و داروهای گیاهی است که بر اساس تحقیقات به دست آمده است.

مدیر اجرایی طرح ملی زعفران وزارت جهاد کشاورزی گفت: با اعمال این دستورالعمل ها با افزایش تراکم کشاورزی، کاهش مدت بهره برداری و استفاده از سیستم های نوین آبیاری به ویژه روش های آبیاری عمودی و دیم، عملکرد زعفران را افزایش دهید. با تغذیه مناسب با استفاده از پیاز استاندارد و تایید شده و جلوگیری از انتقال آفات و بیماری ها.

وی بیان کرد: میانگین تولید زعفران در بین کشاورزان نمونه حدود هشت تا نه کیلوگرم در هکتار است که این مقدار در سال های اوج تولید به حدود 30 کیلوگرم در هکتار و بیشتر می رسد.

شریفی با بیان اینکه تولید زعفران در دهه هشتاد به 3.5 کیلوگرم در هکتار کاهش یافت، گفت: در سال 1400 به دلیل تنش گرمایی و خشکسالی و در سال 1402 به دلیل تنش سرما و یخبندان در زمستان و تنش گرمایی در تابستان میانگین تولید می باشد. و مقدار این محصول به کمتر از 2 کیلوگرم در هکتار رسیده است.

وی تولید پیاز گواهی شده را از اولویت های این طرح عنوان کرد و افزود: در گام اول دستورالعمل تهیه پیاز گواهی شده را با همکاری پژوهشکده ثبت و گواهی بذر و نهال جهاد کشاورزی خراسان رضوی تهیه کردیم. سازمان و کارشناسان در گذشته اعلام شده بودند.

طرح بزرگ ملی زعفران وزارت جهاد کشاورزی با همکاری پژوهشکده ثبت و گواهی بذر و نهال بر اساس نتایج طرح‌های تحقیقاتی اجرا شده در چارچوب این طرح بزرگ ملی، زعفران وارد شد فهرست ارقام ثبت شده و در نتیجه مجوز تکثیر پیاز توسط شرکت های خصوصی در سال گذشته با موافقت کمیته نهال سازمان جهاد کشاورزی و بذر خراسان رضوی و سازمان ثبت نهال صادر شد. و موسسه اعتباربخشی اولین مجوز تکثیر پیاز زعفران برای یک شرکت خصوصی صادر شد.

وی ادامه داد: همزمان بر روی پروتکل دانش فنی تولید پیاز زعفران از کشت بافت کار کردیم به طوری که این رویه در پاییز سال گذشته با همکاری دانشگاه فردوسی مشهد به پایان رسید.

رهبر طرح ملی زعفران گفت: همچنین برای ایجاد مزارع پیاز زعفران نیازمند روش هایی برای تشخیص بیماری بودیم که در این راستا با همکاری پژوهشکده گیاه پزشکی کیت تشخیص سریع بیماری پوسیدگی پیاز زعفران تهیه شد.

وی بیان کرد: در حال حاضر ایجاد مزارع پیاز زعفران نیازمند حمایت دولت است.

الشریفی با بیان اینکه طول عمر پیاز زعفران از پنج تا شش سال است و بر اساس برآوردها سالانه 20 هزار هکتار مزرعه زعفران جدید ایجاد می شود، تصریح کرد: برای همه مزارع جدید سالانه به حدود 150 هزار تن پیاز مصوب نیاز داریم.

وی گرانی تولید زعفران به ویژه دستمزد کارگری را یکی از مشکلات این حوزه دانست و گفت: به منظور کاهش هزینه های تولید و مکانیزاسیون در این بخش، کارخانه زعفران کار هفت ردیفه ساخته و به بازار عرضه شد. با همکاری پژوهشکده فنی و مهندسی و برای سورتینگ و بسته بندی پیاز زعفران با همکاری همین پژوهشکده، پیاز جور کن استفاده می شود.

رهبر طرح ملی زعفران افزود: برای رفع مشکلات فرآوری، دستگاه خشک کن زعفران با همکاری شرکت معروفیه ساخته و روانه بازار شد و با استفاده از آن زمان خشک شدن و کیفیت محصول کاهش می یابد. حفظ شده است.

معاون پژوهشی مرکز تحقیقات، آموزش و منابع طبیعی خراسان رضوی، اخذ پروتکل تولید نشاسته از ضایعات پیاز زعفران، ایجاد مزرعه نمونه 50 هکتاری در سه فاز و ساخت اپلیکیشن مدیریت بهینه کشاورزی مزارع زعفران با هدف تسهیل دسترسی کشاورزان به مشاوره و آموزش علمی است. وی زعفران کاران جوان را از دیگر اقدامات در قالب طرح ملی زعفران نام برده است.

وی درباره مزرعه نمونه که 50 هکتار وسعت دارد، توضیح داد: امسال فاز اول مزرعه نمونه در ایستگاه های تحقیقاتی پژوهشگاه خراسان رضوی در زمینی به وسعت پنج هکتار راه اندازی شد.

شریفی درباره اهمیت آموزش زعفران کاران جوان گفت: میانگین سنی زعفران کاران خراسان جنوبی بیش از 50 سال است و به این ترتیب با کمک معاونت آموزش و پرورش زنجیره ارزش زعفران و آینده این صنعت حفظ می شود. -مشاور مرکز تحقیقات خراسان رضوی و اداره کل آموزش و پرورش و بسیج آموزش زعفران کاران جوان را آغاز کرده ایم.

صادرات زعفران به 57 کشور

وی در عین حال بر حل مشکلات تجارت زعفران تاکید کرد و گفت: در سال گذشته زعفران ایران به 57 کشور جهان صادر شده است در حالی که 73 درصد صادرات به امارات، چین و اسپانیا بوده که بسیار شکننده است. . باید بیشتر به تنوع بازار فکر کرد.

مدیرعامل طرح ملی زعفران افزایش سهم قاچاق در صادرات زعفران، تقلب و هدر رفت زعفران را از دیگر چالش های زنجیره زعفران عنوان کرد و با توجه به ادامه اجرای طرح زعفران ابراز امیدواری کرد. طرح جامع، این مشکلات و سایر چالش های باقی مانده در زمینه تولید، فرآوری و حل مشکل صادرات زعفران.

https://www.irna.ir/news/85640570/%D8%A7%D9%81%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%DB%B3-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%D8%A8%D8%B1%DB%8C-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF-%D8%B2%D8%B9%D9%81%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%A7-%D8%AF%D8%B3%D8%AA%D9%88%D8%B1%D8%A7%D9%84%D8%B9%D9%85%D9%84-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B9%D9%84%D9%85%DB%8C-%D9%88-%D9%81%D9%86%DB%8C