در جلسه ای با حضور رئیس کمیته کشاورزی اتاق ایران، نمایندگان مجلس و معاون وزیر جهاد کشاورزی راه های افزایش صادرات زعفران مورد بررسی قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران، محمدعلي رضايي رييس كميته كشاورزي اتاق ايران در اين نشست گفت: مديريت قيمت ها بايد به گونه اي باشد كه جذابيت بازار را از دست ندهد و بايد با آن مقابله كرد. به این ترتیب.» و اینکه ما مانند پسته بازار خود را از دست ندهیم، ایران قدرت و توانایی افزایش سطح صادرات زعفران را دارد و فقط به هماهنگی و مدیریت بهتر بازار نیاز دارد.
محسن زنگنه نماینده مجلس و مسئول پیگیری طرح عرضه زعفران در بازار سرمایه ضمن تشویق صندوق های سرمایه گذاری به خرید گواهی سپرده زعفران که کشاورز مستقیماً به بورس کالا ارائه می کرد، گفت: این طرح علاوه بر حمایت از کشاورزان، قیمت گذاری دقیق و واقعی زعفران را ارائه می دهد و منجر به … افزایش سطح صادرات و سرمایه گذاری در بخش تولید زعفران می شود.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس مدل مشخص شده، صادرکننده به تدریج اوراق گواهی سپرده را خریداری و به پول و سود تبدیل می کند و به این ترتیب کشاورز و صادرکننده به همراه صندوق های سرمایه گذاری ذی نفع می شوند.
این نماینده کمک به کشاورزان به ویژه در فصول برداشت که قیمت ها کاهش می یابد و بازار مختل می شود را هدف اصلی اجرای این مدل اسپین آف عنوان کرد و افزود: زمانی که تمامی ارگان ها و ادارات مشخص شده در این مدل هماهنگ و منسجم کار کنند. به این ترتیب کل زنجیره منتفع می شود و برای ورود به این مدل توجیه می شود.
اعلام و آموزش استقبال مردم از بازار زعفران در بورس نکته ای بود که زنگنه فکر می کرد باید با جدیت دنبال شود.
در ذیل نمایندگان صندوق های سرمایه گذاری حاضر در این جلسه نظرات و پیشنهادات خود را ارائه کردند. به گفته آنها، لازم است مدت سررسید گواهی سپرده مربوط به زعفران نسبت به آنچه از سال 1398 در بازار تعیین شده است، افزایش یابد.
بر اساس اظهارات آنها، حجم معاملات زعفران در بازار سرمایه در سال گذشته به 2 هزار میلیارد تومان رسیده و نرخ بازدهی سالانه معاملات نیز 44 درصد برآورد شده است.
رقابتی کردن بازار باید در دستور کار قرار گیرد
در ادامه حسین عبده تبریزی – کارشناس بازار سرمایه – نیز بر این اصل تاکید کرد که بازار وظیفه حاکمیتی ندارد و این ایده در چارچوب بازار مطرح شد بازاریابی اوراق بهادار است. این محصول کسب و کار ما نباید در انحصار باشد، بنابراین رقابتی کردن آن باید در دستور کار قرار گیرد.
وی ادامه داد: بازاریابی زعفران در بازار مالی موضوع مهم دیگری است که باید به آن فکر کرد. در واقع تعیین حداقل قیمت زعفران با کمک بازاریاب ها ضروری است و دولت یا هیئت قیمت گذاری زعفران از این روند کناره گیری کنند.
برومندی معاون وزیر جهاد کشاورزی نیز ضمن حمایت از اجرای این مدل، بر اهمیت استفاده از مکانیزم بازار سرمایه در عرضه زعفران تاکید کرد و گفت: طی چند سال گذشته قیمت تمام شده زعفران در ایران افزایش یافته است تلاش کرده اند تا قیمت این محصول کمتر از حداقل تعیین شده باشد، ما معتقدیم که دولت باید از روند قیمت گذاری خارج شود و فقط سازنده و حامی باشد.
با توجه به مطالب مطرح شده، فرشید شکرخدایی – رئیس کمیته سرمایه گذاری و دارایی اتاق ایران – پیشنهاد داد که بیمه تضمین کیفیت تشکیل شده و می تواند با کمک این ابزار نظارتی نگرانی از کیفیت زعفران را برطرف کند. همچنین در صورتی که نگهداری توسط شخص ثالث انجام شود، اصالت کالا مورد توجه قرار می گیرد و کیفیت آن بهتر حفظ می شود. علاوه بر این موارد، استفاده از یک کارشناس رسمی که مورد اعتماد طرفین است، اکوسیستمی ایجاد می کند که خطرات را کاهش می دهد و سرمایه ها به سمت این محصول هدایت می شود.
بهروز محبی، نماینده مجلس نیز معتقد است در صورت فراهم شدن شرایط مناسب، فعالیت کشاورزی و سطح زیر کشت زعفران افزایش می یابد. بر این اساس دولت باید نقش نظارتی و پیشگیرانه خود را ایفا کند.
در این جلسه مقرر شد بورس کالا با توجه به نواقصی که در روند اجرای این مدل مطرح شد ساز و کار و ابزار لازم را طراحی و طی جلسه ای با سازمان تعاون روستایی و نمایندگان مجلس هماهنگی های لازم انجام شود. برای پرداختن به موضوع بازاریابی این محصول که مهمترین بخش کار است که باید مشخص شود، پرداخته خواهد شد.
در این راستا تاکید شد صندوق های سرمایه گذاری نیز باید مشاوره ها و درآمدهای لازم را انجام دهند.
80 درصد زعفران جهان در ایران تولید می شود
با توجه به نظر حاضران در این جلسه، رعایت شفافیت قیمت ها و عدم دخالت دولت در این زمینه برای بهبود تولید، عرضه و صادرات زعفران ضروری است. بنابراین با بهره برداری از ظرفیت بازار سرمایه می توان به این هدف دست یافت. از سوی دیگر، متقاعد کردن سرمایه گذاران برای حضور در بخش تولید زعفران زمانی امکان پذیر است که قیمت این محصول مشخص و واقعی باشد.
از سال 1398 تاکنون دو صندوق عرضه زعفران را در بازار سرمایه دنبال کرده اند که عملکرد آنها حکایت از بازدهی بالا دارد و حتی در مقایسه با بازار طلا و ارز نیز توانسته اند عملکرد بهتری را به ثبت برسانند.
بر اساس گزارش های ارائه شده در این نشست، بیش از 80 درصد زعفران جهان در ایران تولید می شود. در این شرایط ایران باید به عنوان تعیین کننده قیمت های جهانی عمل می کرد اما متاسفانه ایران به دلیل جایگاه اصلی خود در زمینه زعفران نتوانست به این سطح برسد.
بر اساس آمار گمرک، صادرات زعفران ایران سالانه به 300 تن می رسد و مصرف داخلی این محصول نیز 100 تن برآورد شده است. طبق انتظارات امسال 320 تن زعفران برداشت خواهیم کرد و از آنجایی که انبارهای ذخیره زعفران تقریبا خالی است، می توان تشخیص داد که نقدینگی این محصول در بازار سرمایه بالا خواهد بود.
انتهای پیام/
https://www.isna.ir/news/1403071713260/%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D8%A7%D8%B1-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%B2%D8%B9%D9%81%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D8%A7-%D9%85%D8%A7%D9%86%D9%86%D8%AF-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D8%A7%D8%B1-%D9%BE%D8%B3%D8%AA%D9%87-%D8%A7%D8%B2-%D8%AF%D8%B3%D8%AA-%D9%86%D8%AF%D9%87%DB%8C%D9%85