یک فعال اقتصادی در تشریح عوامل موثر بر قیمت ارز گفت: هیچ تاثیری در راه اندازی بازار ارز برای ایجاد شرایطی ایجاد نشد که نرخ ارز افزایش یابد. بنابراین هرگونه افزایش نرخ ارز در بازار ناشی از هیجانات سیاسی و اجتماعی و انتظارات نابجا است و با فروکش کردن انتظارات تورمی، نرخ ارز به کانال های قبلی خود باز می گردد.
جهانبخش سنجابی شیرازی، دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به تاثیرگذاری عوامل مختلف بر بازار ارز، اظهار کرد: از میان عوامل مختلف، دو عامل بیشتر از عوامل دیگر تاثیرگذار است عاملی تأثیر قطعی و فوری دارد که عبارت است از تفاوت تورم در کشوری که ارز در آن استفاده می شود و کشور صاحب ارز. عامل دوم ذخایر ارزی و انتظارات روانی است و این دو عامل به طور کلی تحت تاثیر شرایط اقتصادی کشور قرار دارند.
دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق گفت: اگر شرایطی پیش بیاید که تقاضا رو به افزایش باشد اما عرضه کم باشد، قطعاً نرخ ارز بالا می رود و تا زمانی که تعادل بین عرضه و تقاضا وجود نداشته باشد. نرخ ارز قطعا افزایش خواهد یافت. افزایش قیمت ارز کاملا ثابت نخواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: عوامل بنیادی شامل عواملی است که بیشتر در قالب نرخ ارز تعدیل می شود.
سنجابی شیرازی تصریح کرد: دسته دوم ناشی از عوامل مرتبط با مسائل روانی بازار است، یعنی بستگی به مولفه ها و پدیده هایی دارد که در جهت گیری بازار ارز تاثیر می گذارد.
این فعال اقتصادی تصریح کرد: عواملی که در گروه دوم شکل می گیرد، به عنوان پدیده های تغییر دهنده روند شناخته می شوند، یعنی روند شکن هستند، زیرا با هرگونه التهاب سیاسی، اجتماعی و نظامی در بازار ارز تعامل دارند، مانند حوادثی که در چند ماه گذشته شاهد آن بوده ایم، از جمله جنگ غزه، شهادت رئیس جمهور، حمله اسرائیل به سفارت ایران در سوریه، حمله موشکی ایران به اسرائیل و غیره. با شهادت سید حسن نصرالله و الصادق 2 در عملیات، بازار ارز ملتهب شد.
دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق گفت: تجربه ثابت کرده است که با این تحولات نرخ ارز همیشه بالا می رود زیرا مولفه های روانی بازار افزایش می یابد اما پس از آرام شدن مولفه های روانی، نرخ ارز می رود. از طریق یک مرحله نزولی روند نزولی است و حتی گاهی اوقات به قیمت های قبلی خود باز می گردد. البته در برخی موارد مشاهده شده است که حتی نرخ ارز نیز به سطحی کمتر از نرخ قبلی کاهش یافته است. حتی می توان تشخیص داد که نشانه هایی از کاهش قیمت دلار وجود دارد.
وی تصریح کرد: با توجه به اتفاقات متوالی و متوالی که رخ داده است، نگاه روانی و قضاوتی جامعه باعث می شود این افزایش قیمت ها مورد انتظار باشد. شدت این آلودگی ها موقتی است و مطمئناً هیجانات در بازار کاهش می یابد و حباب های ناشی از مولفه های روانی در بازار ارز ظرف چند روز تخلیه می شود.
افزایش نرخ ارز احساسی است
سنجابی شیرازی در پایان تایید کرد: بر اساس بازار ارز تاثیری برای ایجاد شرایطی که نرخ ارز افزایش پیدا کند، نبود. بنابراین هرگونه افزایش نرخ ارز در بازار ناشی از هیجانات سیاسی و اجتماعی و انتظارات نابجا است و با فروکش کردن انتظارات تورمی، نرخ ارز به کانال های قبلی خود باز می گردد.
https://www.isna.ir/news/1403071310345/%D8%A8%D8%A7-%D9%81%D8%B1%D9%88%DA%A9%D8%B4-%DA%A9%D8%B1%D8%AF%D9%86-%D8%AA%D9%86%D8%B4-%D9%87%D8%A7-%D9%86%D8%B1%D8%AE-%D8%A7%D8%B1%D8%B2-%D8%B9%D9%82%D8%A8-%D9%86%D8%B4%DB%8C%D9%86%DB%8C-%D9%85%DB%8C-%DA%A9%D9%86%D8%AF-%D8%A7%D8%B2-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%86-%D9%86%D8%B4%D8%A7%D9%86%D9%87-%D9%87%D8%A7%DB%8C