به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد یا سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد، این آفت را یکی از چهار عامل تهدید کننده امنیت غذایی در جهان معرفی کرده است و محققان درگیر با این نخل هستند. سوسک کشنده از مصارف حرارتی، صوتی و موارد دیگر استفاده می کند. در این میان از پهپادها برای شناسایی درختان آلوده استفاده می شود.
گفته می شود شناسایی به موقع درختان آلوده در مقابله با این سوسک بسیار حائز اهمیت است زیرا قدرت انتشار سریع دارد.
از نظر اهمیت و گستردگی انتشار این آفت، کشورمان با کمک مؤسسه ملی تحقیقات گیاه پزشکی، تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی و حفاظت از آبخیزداری، ستاد ملی مدیریت آفت شپشک خرما را تشکیل داده است پژوهشکده و شرکت دانش فعال در زمینه هوش مصنوعی در حال پیشرفت است و نتایج مهمی در شناسایی درختان آلوده به این آفت حاصل شده است.
شروع عملی این تحقیق از ماهارامه در جنوب کرمان بود و درختان آلوده با سنجش از دور شناسایی شدند.
دبیر ستاد اطلاعات کشاورزی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در این خصوص گفت: سوسک خرما یک آفت بسیار خطرناک است و در سراسر کشور شیوع دارد، بنابراین شناسایی درختان آلوده در مراحل اولیه اهمیت دارد. از آلودگی به گونه ای که بتوان آفت را به موقع کنترل کرد.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، حسین فرازمند که در روزهای اخیر به جیرفت سفر کرده بود، در گفت و گو با خبرنگاران افزود: موسسات تحقیقات گیاهی کشور، تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، پژوهشکده حفاظت آبخیزداری و یک دانش شرکت مستقر در این زمینه. هوش مصنوعی کمک می کند
وی بیان کرد: هدف این است که بتوانیم درختان را در مراحل اولیه آلودگی با استفاده از تصاویر ماهواره ای شناسایی کنیم.
فرازمند ادامه داد: برای این کار باید یک سری تصاویر با وضوح و وضوح (کیفیت) بالا به دست آوریم که از پهپادهای مختلف استفاده می کنیم.
وی افزود: پهپادها برای سنجش حرارتی، فراطیفی و چند طیفی علاوه بر نقشه برداری برای شناسایی مراحل مختلف آلودگی از مراحل اولیه، متوسط و شدید و نوع گونه درختی برای تعیین تنش درختان استفاده می شود.
دبیر ستاد اطلاعات کشاورزی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی افزود: با اطلاعاتی که به دست می آوریم سعی داریم با کمک هوش مصنوعی به الگوریتمی برسیم تا باغات را رصد کرده و درختان در معرض آلودگی را با کمک شناسایی کنیم. تصاویر ماهواره ای
وی گفت: الگوریتم به دست آمده قابل تعمیم به تمامی باغات کشور است.
فرازمند افزود: این کار از مهرماه آغاز می شود و در بازه های زمانی و فصول مختلف اتفاق می افتد تا با تکمیل اطلاعات زمینی الگوریتم دقیقتر شود و تا سال 1404 به خروجی اولیه خواهیم رسید.
استفاده از صدا برای شناسایی
وی ادامه داد: در بخشی دیگر از کار، در تحقیقات فنی و مهندسی، بر اساس صدای تولید شده از فعالیت آفت در داخل درخت، درختان آسیب دیده و مراحل مختلف آنها شناسایی شد.
85 هزار هکتار از باغات کشور آلوده به سوسک قرمز است
دبیر ستاد ملی مدیریت آفات سرخرطومی هانی کورما نیز گفت: سازمان خواربار و کشاورزی ایران این آفت را یکی از چهار عامل تهدید کننده امنیت غذایی در جهان معرفی کرده است.
کاظم محمد پور افزود: خسارت این آفت شدید است و عوارض زیادی دارد که در مراحل اولیه به راحتی قابل شناسایی نیست.
وی تصریح کرد: در کشور 85 هزار هکتار درخت آلوده به این آفت وجود دارد که 53 هزار هکتار آن در وضعیت بحرانی قرار دارد و یکی از مناطق بحرانی کشور منطقه جنوب کرمان است که پس از سیستان رتبه دوم را دارد. و بلوچستان
محمد پور ادامه داد: 3500 اصله درخت آلوده در جنوب کرمان را در سال گذشته شناسایی کردیم.
تخصیص اعتبار با خطر آفت منطبق نیست
وی بیان کرد: سال گذشته شورای دولت با اختصاص 300 میلیارد ریال برای مقابله با این بلای خانمان سوز در سراسر کشور موافقت کرد و مقرر شد به هر استانداری تنها 150 میلیارد ریال اعتبار اختصاص یابد.
دبیر ستاد ملی مدیریت آفت سرخرطومی سرخ حنائی کورما افزود: از جمله کارهای انجام شده سایت های پیشگیری با شبکه های سیمی بود و سایتی در جیرفت و سایت دیگری در منوجان ایجاد شد.
وی ادامه داد: از سال گذشته تا کنون که این تورها بسته شده هیچ گونه آلودگی در این درختان رخ نداده است و این یکی از روش های پیشگیری است.
محمد پور گفت: چالش پیش روی ما شناسایی زودهنگام درخت آلوده است و برای درمان از قرص استفاده می شود اما درمان هر درخت سه میلیون ریال نیاز دارد.
وی تصریح کرد: این مشکل وجود دارد که برخی از پارک ها در منطقه متروکه هستند به عنوان مثال یک پارک متروکه 30 درخت آلوده دارد و سه ماه از آلوده شدن آنها می گذرد و به منبع آلودگی تبدیل شده است که می تواند باعث مرگ 3000 درخت دیگر شود. درختان درختان را آلوده می کند بنابراین باید سریعا با آن مقابله کرد زیرا این آفت مهاجم است.
محمد پور ادامه داد: در روش صوتی برای شناسایی آفات به دنبال طراحی دستگاهی ساده با قیمت مناسب هستیم که بتوانیم در اختیار باغداران قرار دهیم و هر درخت را به موقع شناسایی کنیم.
وی بیان کرد: همچنین در حال بررسی نحوه استفاده از پهپادها هستیم تا کارشناسان در یک مرکز مانیتورینگ پارک ها را رصد کنند که نیاز به راستی آزمایی و پشتیبانی دارد.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، سوسک خرما آفتی پنهان و بسیار مهاجم است که در صورت عدم شناسایی این آفت با روش های خاص، کار به پایان می رسد و درخت از بین می رود و سپس مشخص می شود. درختان خرما به این سوسک آلوده شده اند
نحوه عملکرد این آفت به این صورت است که سوسک در داخل بدن درخت از آن تغذیه می کند و به مرور زمان شرایطی را ایجاد می کند که درخت نتواند به زندگی خود ادامه دهد.
https://www.irna.ir/news/85625516/%D8%A8%D8%B3%DB%8C%D8%AC-%D9%81%D9%86%D8%A7%D9%88%D8%B1%DB%8C-%D8%B9%D9%84%DB%8C%D9%87-%D9%82%D8%A7%D8%AA%D9%84-%D9%86%D8%AE%D9%84-%D9%87%D8%A7-%D9%81%DB%8C%D9%84%D9%85