به گزارش خبرگزاری مجله خبری کشاورزی؛ هر ساله در تریبون های رسمی و شبکه های اجتماعی اخباری در مورد تخریب مراتع و جنگل ها در اثر تغییر اقلیم، خشکسالی، آتش سوزی و قطع درختان برای توسعه کشاورزی و ذغال سنگ می شنوید، اما شاید مهمترین این موارد، تخریب باشد. درختان به دلیل شیوع آفات و بیماری درختان مانند “Laurentius” که می کشد… درختان مانند سرطان قارچی هستند که آنها را خشک می کند و همه امیدها به رشد دوباره آنها را از بین می برد.
چند سالی است که شیوع بیماری لاورنتیوس در بین درختان استان های غربی کشور از جمله کرمانشاه، ایلام، جهان محال بختیاری و لرستان شدیدتر شده و نگرانی های بسیاری را در بین کارشناسان محیط زیست و منابع طبیعی، مسئولان، نهادها و نهادها و … ایجاد کرده است. دوستداران طبیعت همگی متفق القول هستند که مقابله با این بیماری نیازمند عزم ملی و منطقه ای و مشارکت گسترده مردم است.
استان کرمانشاه 2 میلیون و 499 هزار هکتار وسعت دارد که 74 درصد آن را منابع طبیعی تشکیل می دهد و بیش از 527 هزار هکتار جنگل و یک میلیون و 192 هزار هکتار مرتع دارد.
همه باید دست به دست هم بدهند تا از نابودی درختان بلوط جلوگیری شود، زیرا بذر این گیاه بیشتر توسط پرندگان به سایر نقاط جنگل منتقل می شود و به دلیل اینکه نمی توان پرندگان را کنترل کرد تا از منطقه ای به منطقه دیگر پرواز نکنند و پخش نشوند. بنابراین هیچ راه حلی برای انجام کارهای پاکسازی همزمان و گسترده در تمام نواحی درگیر با این بیماری وجود ندارد تا بتوان آن را تا حد زیادی کنترل کرد زیرا تنها راه مبارزه با این بیماری تا کنون قطع است. شاخه یا تنه درخت بیمار و از بین بردن فیزیکی آن، به همین دلیل باید عملیات مکانیکی و دستی انجام شود و پیشگیری را دشوارتر کند.
به گفته کارشناسان، گیاه انگلی لورنتیوس با چسبیدن به تنه و ساقه درختان به ویژه درختان بلوط، آرگان و وان که از ویژگی های اصلی درختان رشته کوه زاگرس هستند، سبز می شود ریزمغذی ها برای رشد آن به ویژه با مصرف بیش از حد آب و تنش خشکی وارد آن شده و خشک می شود.
90 هزار هکتار از جنگل های استان کرمانشاه درگیر بیماری لورنتیس است
رئیس اداره منابع طبیعی، جنگلداری و آبخیزداری استان کرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار مجله خبری کشاورزی گفت: از 520 هزار هکتار جنگل های استان کرمانشاه، 90 هزار هکتار آن مبتلا به بیماری لورانسیوس است.
عبدالعلی جلیلیان وی با بیان اینکه تاکنون 40 هزار هکتار از جنگل های آلوده در فرمانداری پاکسازی شده است، تصریح کرد: با اجرای عملیات های فراوان در صدد پاکسازی سایر مناطق آلوده هستیم اما منابع مالی این منطقه در مقایسه با وسعت زیاد بیماری ناچیز است. . شیوع بیماری، و این مانع از جریان کار می شود
جلیلیان بیشترین مناطق آلوده به بیماری لورنتوس را در شهرستانهای گیلانگراب، دالاهو و کرمانشاه ذکر کرد و گفت: بیشترین میزان آلودگی در جنگلهای دالاهو، گیلانگراب و سایر مناطق آسیبدیده کمتر از 10 تا 15 درصد است. آلوده هستند.
وی با بیان اینکه نمی توان بیماری جزیره لورانسیا را کنترل کرد، تصریح کرد: بذر این گیاه انگلی همراه با پرندگان به مناطق جنگلی دیگر منتقل می شود، زیرا نمی توانیم همه پرندگان را به دام بیندازیم، بنابراین فرآیند پاکسازی باید به طور همزمان در همه مناطق انجام شود. مناطق آسیب دیده در استانداری و فرمانداری های همجوار و منطقه تا بتوانیم از شیوع این بیماری جلوگیری کنیم.
جلیلیان روند پاکسازی مناطق آلوده را در اولویت مدیریت منابع طبیعی استان برشمرد، اما تاکید کرد: برای پاکسازی باید درختان یا شاخه های آلوده قطع و از بین بروند و این کار را بسیار سخت می کند. و به همین دلیل برای جلوگیری از این بحران طبیعی نیازمند عزم ملی و اعتبارات سریعتر هستیم.
ضعف درختان عامل اصلی شیوع بیماری های گیاهی است
در همین راستا یک کارشناس گیاهان دارویی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه نیز در گفت و گو با خبرنگار مجله خبری کشاورزی به تغییرات اقلیمی در سال های اخیر اشاره کرد و گفت: ضعیف شدن ریشه درختان به دلیل تغییرات اقلیمی و پی در پی. خشکسالی عامل مهمی در گسترش بیماری های درختان است.
دکتر مهدی ترابی وی ادامه داد: این بیماری ها در گذشته نیز وجود داشته، اما خود درختان و گیاهان با آن ها مبارزه کرده و بر آن ها غلبه کرده اند، در حالی که در این سال ها این بیماری ها شیوع بیشتری پیدا کرده و درختان از بین می روند، چرا که یقیناً پایه های آنها ضعیف است و توان مقابله با آنها را ندارد. بیماری ها و آفات گسترش یافته است.
وی همچنین از رفتار انسان با طبیعت به عنوان یکی از عوامل مهم در شیوع بیماری های جنگلی یاد کرد و گفت: به عنوان مثال زمانی که یکی از پرندگان شکاری در رأس هرم غذایی پرندگان بر اثر اعمال انسان منقرض یا نادر می شود. روش تکثیر پرندگان که از گیاه انگلی لورنتیوس است که از آن تغذیه می کنند باز می شود و به این ترتیب روش به این صورت است که بیماری منتقل می شود و بیش از گذشته گسترش می یابد و درختان قادر به مبارزه مجدد با آن نیستند و بیماری پیروز می شود.
الترابی همچنین تاکید کرد: برای مقابله با این بیماری ها ابتدا باید رفتار انسان با طبیعت مورد بررسی و اصلاح علمی قرار گیرد و سپس بودجه کافی برای مقابله فیزیکی و مکانیکی با بیماری لورنتوس در سطح وسیع در چندین استان در استان در نظر گرفته شود. کشور در عین حال بتوانیم این بیماری را کنترل کنیم.
200 هکتار از جنگل دالاهو از بیماری لورنتیوس پاکسازی شد
مدیر سازمان های مردم نهاد بلوط دالاهو در این خصوص به خبرنگار مجله خبری کشاورزی گفت: بیماری لورنتیوس بدتر از آتش سوزی است، زیرا ممکن است با مهار آتش، ریشه درختان سالم بماند و دوباره رشد کند، اما بیماری لورنتیوس درخت و ریشه را با هم خشک می کند. ” “.
رعنا الحسینی وی افزود: این احساس خطر، گروه سازمان های مردم نهاد را بر آن داشت تا درختان بلوط را در شهرستان دالاهو نجات دهند که قرار بود در سال 1395 تشکیل شود و تاکنون موفق به کاشت بیش از 150 هزار اصله نهال بلوط در جنگل ها و حدودا شده است. 200 هکتار. از جنگلهای دالاهو گرفته تا پاکسازی مناطقی که بیشتر تحت تأثیر بیماری لورنتیوس قرار دارند.
وی با اشاره به عشق اعضای گروه بلوط دالاهو به طبیعت گفت: تنها بیش از 80 زن روستایی در روستاهای دالاهو سرپل ذهاب، اسلام آباد قریب و گیلان قریب دانه بلوط را در گلدان در منزل می کارند تا جوانان بتوانند آن را ببرند. خانه جنگل و گیاهان
این کارمند بازنشسته اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان کرمانشاه فرهنگ از دوران کودکی را یکی از مهم ترین عوامل نجات جنگل ها و طبیعت دانست و افزود: در این گروه سعی کردیم بخش ویژه ای را برای فعالیت های کودکان و نوجوانان در نظر بگیریم. مانند رفتن به طبیعت برای جمع آوری بذر بلوط و درختان دیگر و شرکت در کاشت نهال با دستان خود و لذت بردن از طبیعت مطمئن هستیم که وقتی بزرگ شدند هرجا درخت یا درختی دیدند. گل، کار و ارزش آن را به یاد خواهند آورد و از این طریق از جنگل و طبیعت محافظت خواهند کرد.
حسینی از برنامه های اداره کل منابع طبیعی استان کرمانشاه در زمینه آموزش به سازمان های مردم نهاد در خصوص کاشت درختان و گیاهان دارویی و نحوه مراقبت از مراتع و جنگل ها قدردانی کرد می توان به دست آورد، افراد بیشتری را جذب کرد و اقداماتی برای نجات جنگل ها انجام داد.
وی در پایان از تمامی اعضای این گروه که با عشق و علاقه برای نجات جنگل های بلوط پای کار آمدند نیز تشکر کرد.
https://www.irna.ir/news/85615727/%D8%A8%DB%8C%D9%85%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D9%84%D9%88%D8%B1%D8%A7%D9%86%D8%AA%D9%88%D8%B3-%D8%A8%D9%84%D8%A7%DB%8C-%D8%AC%D8%A7%D9%86-%D8%AC%D9%86%DA%AF%D9%84-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A8%D9%84%D9%88%D8%B7-%DA%A9%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86%D8%B4%D8%A7%D9%87