به گزارش خبرگزاری مجله خبری کشاورزی، علی رضا مهاجر از وزارت جهاد کشاورزی عصر یکشنبه در بازدید از عملکرد و برنامه های این معاونت علمی، افزود: بیشتر محصولات اساسی در حوزه کشاورزی و به ویژه گندم وجود دارد. روند رو به افزایش است به طوری که امسال 12.5 میلیون تن گندم از کشاورزان خریداری شد که بیش از 500 هزار تن مربوط به بذر گندم بود.
معاون امور کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: خرید تضمینی گندم در سال 1400 به دلیل حمله روسیه به اوکراین، موضوع کرونا، تحریم ها و خشکسالی حدود 4 و نیم میلیون تن بوده و واردات داشته ایم. حدود هفت میلیون تن در سال 1401 قرار شد روند افزایش محصولات اساسی به ویژه گندم در دستور کار قرار گیرد که خوشبختانه این اتفاق افتاد و خرید گندم در سال 1402 به 7.5 میلیون تن و در سال 1402 به 10.5 میلیون تن رسید. کفایت در ما گندم نان به بیش از 11 میلیون و 993 هزار تن رسیده است -فصل برداشت 1404.
وی به ذخیره سازی محصولات اساسی از جمله گندم و تهیه کود و سم در کشور اشاره کرد و گفت: سیلوها و انبارهای زیادی برای ذخیره سازی آماده شده است به طوری که گندم در سیلوهای شرکت بازرگانی دولتی ذخیره می شود. و عملکرد بخش خصوصی و تعاونی های روستایی خوب بوده است. شرکت خدمات پشتیبانی نیز انبارهای متعددی را برای تامین کودهای مورد نیاز آماده کرد، سازمان حفظ نباتات با کمک بخش خصوصی مورد نیاز سموم کشاورزی را تامین کرد و سازمانهای استانها با کمک ستاد، مکانیزاسیون کشور را انجام دادند.
مهاجر با اشاره به روند افزایشی سایر محصولات کشاورزی در کشور گفت: در سال 1400 یک میلیون و 800 هزار تن برنج تولید کردیم و امسال این میزان تولید از 2 میلیون و 700 هزار تن گذشت در گذشته تولید کلزا نسبت به سال گذشته دو برابر شد در چغندر قند و نیشکر یا به عبارتی در شکر به خودکفایی می رسند و خوشبختانه امسال تولید ما افزایش چشمگیری داشته است.
وی ادامه داد: در مورد حبوبات نیز همین وضعیت را داشتیم در ذرت علوفه ای به خودکفایی رسیدیم و ذرت و سویا دو محصول مصرفی در خوراک دام هستند. آب وزارت جهاد کشاورزی برای تولید این محصولات در کشور سخت به دنبال جایگزینی محصولاتی با مصرف آب کمتر مانند سورگوم، ارزن، تاریخ و غیره است و خوشبختانه توانسته ایم این کار را انجام دهیم. بنابراین تا در این بخش نیز شرایط بهتری را تجربه کنیم.
اصلاحات نهایی در طرح الگوی کاشت انجام شده است
معاون وزیر کشاورزی در خصوص اجرای طرح نمونه کشاورزی در سال جاری گفت: اجرای این طرح در زراعت، باغبانی و سایر بخش های این وزارتخانه با در نظر گرفتن اقلیم کشور حتی به روش سنتی ادامه دارد. امسال اصلاحات نهایی این طرح تکمیل و به زودی به مجلس بازگردانده می شود.
وی به حدود 12 میلیون هکتار اراضی کشاورزی در کشور اشاره کرد و افزود: از این سطح حدود 6 میلیون هکتار زیر کشت گندم تر و دیم، نزدیک به دو میلیون هکتار جو و حدود 750 هزار هکتار زیر کشت گندم است. برنج و 750 هزار هکتار برای کشت سبزی و صیفی جات و جلیزی و حدود 500 تا 600 هزار هکتار به محصولات علوفه ای اختصاص دارد.
وی با بیان اینکه حدود 10 تا 12 درصد اراضی با چالش کشت های مختلف در سال های مختلف مواجه است، اظهار کرد: همین امر باعث شد تا شورای اسلامی شهر بر اعمال الگوی کشاورزی پافشاری کند تا بتوانیم در کشت برخی از محصولات به تعادل برسیم. امکان نگهداری آن در انبار کم است.
وی با بیان اینکه اعمال الگوی کشاورزی در سطح زراعی بر عهده معاونت کشاورزی ریاست جمهوری است و نظارت بر آن بر عهده سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی است، تصریح کرد: برای اعمال الگوی کشاورزی باید بتوانیم سازوکار خرید محصولات از مزارع، انبارداری و … را اجرا کنیم و از این رو منتظر بهبود و ارتقای کیفیت انبارهای استان های تولید کننده سیب زمینی، پیاز و … هستیم تا بتوان این محصولات را انبار کرد. در انبارهای باکیفیت به مدت دو تا سه ماه.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در خصوص اعمال الگوی کشاورزی بر اساس کاربری اراضی، گفت: کشاورزان در اکثر مناطق کشور به صورت سنتی بر اساس اقلیم کشاورزی می کنند، به طوری که به نظر می رسد بیش از 90 درصد الگوی کشاورزی بوده است. دنبال می شود، زیرا اگر رعایت نشود، اصلاً سیستمی وجود نخواهد داشت و نمی تواند با تولید بیش از حد یا کم تولید مقابله کند و این اتفاق افتاد.
به گفته وی، در برخی از استانداری ها به دلیل گرانی برنج، تره بار و صیفی جات، الگوی کشاورزی رعایت نشد و یکی از کارهایی که وزارت جهاد کشاورزی انجام داده خدمات رسانی به کشاورزانی است که انجام می دهند. نظارت بر الگوی کشاورزی نمی دهد، اما همه امکانات زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی نیست و مدیریت آن به عنوان مثال وابسته به وزارت نیرو است.
مهاجر در خصوص صیفی جات گفت: با توجه به عملکرد بالای این محصول، در صورت افزایش یا کاهش 1 یا 2 درصدی محصول، سیستم بازار تولید و مصرف مختل می شود.
اجرای طرح جهش تولید در اراضی دیم به مساحت 6 میلیون هکتار
معاون امور کشاورزی و وزیر جهاد کشاورزی به طرح افزایش تولید در دیم و افزایش کشت دیم اشاره کرد و گفت: امسال پنجمین سال اجرای این طرح است و این طرح به صورت آزمایشی است. در سال 670 با مساعدت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) زیر کشت هزار هکتار زمین دیم آغاز شد که امسال به 6 میلیون هکتار رسید و طبق گزارش ها از یک تن تولید در هکتار به بیش از یک و نیم تن رسیده ایم. در هر هکتار
وی افزود: طرح افزایش تولید در دیم یکی از طرح هایی است که مورد توجه مقام معظم رهبری است و به همین دلیل ستاد اجرایی فرمان امام (ره) به همراه وزارت جهاد کشاورزی تکلیف شد. افزایش عملکرد در احیای اراضی دیم و کمک به کشاورزان دیم در شرایط خاص و از جمله این شرایط ارائه خدمات آموزشی و ترویجی، اعطای وام کم بهره، آغشته کردن بذر به سموم و کدوهای مغذی، اصلاح و نوسازی است. دروگرها، خدمات بیمه و غیره؛ امسال بیش از 6 میلیون تن بارندگی ما به خودکفایی اختصاص داده شد.
مهاجر عدم توجه به بازیافت را یکی از مشکلات اساسی در دیم ها عنوان کرد و گفت: یکی از دستاوردهای قابل توجه اجرای این طرح قابلیت چرخش در دیم است که توانستیم حبوبات، علوفه و دارویی را پرورش دهیم. گیاهان در تناوب گندم و جو.
وی متقاعد کردن کشاورزان برای کشاورزی در اراضی دیم را بزرگترین چالش این نوع کشاورزی دانست و افزود: اراضی دیم وابسته به بارندگی خوب است و خوشبختانه طبق برنامه ای که در اراضی دیم تدوین شده، کشاورزان هزینه کمتری برای این اراضی پرداخت می کنند ، شرایط مشخص شده است که می توانیم این مشکل را تا حدودی حل کنیم. ما معتقدیم که هر سال می توانیم خیلی خوب بکاریم، از بذر بسیار خوب استفاده کنیم، کود دهیم، علف های هرز را کنترل کنیم، به طوری که هنگام بارندگی به جای 800 کیلوگرم. از بین محصولات زراعی در هکتار یک یا دو تن است حتی در برخی مناطق مانند دشت های مغان، اراضی دیم استان گلستان بیش از چهار تن محصول در فصول دیم دریافت می کنند.
وی ادامه داد: مکانیزمی مربوط به دیم است که کشت عمیق است که باعث می شود بذرها از رطوبت عمیق تری استفاده کنند و کشاورزانی که از شخم عمیق استفاده کردند به این اهمیت پی بردند.
افزایش تولید برنج در کشور با استفاده از ارقام پرمحصول و هیبرید
معاون وزیر جهاد کشاورزی در خصوص میزان تولید و نیاز کشور به برنج گفت: برنج محصولی پرآب است و برای رسیدن به خودکفایی در تولید برنج باید ارقام پرمحصول را معرفی کرد. با تلاش محققان تا بتوانیم بیش از هشت تن برنج تولید کنیم، در استان گلستان از ارقام پرمحصول استفاده می شود و اگر در گیلان و مازندران توسعه پیدا کند، قطعاً نیاز کشور تامین می شود.
به گفته وی، استفاده از ارقام هیبریدی یکی دیگر از راه های افزایش تولید برنج در کشور است که از نظر ارقام هیبریدی از دنیا عقب هستیم و محققان ما باید برای به دست آوردن بذر ارقام هیبریدی تلاش کنند. زیرا علاوه بر پوشش ذائقه افراد باعث افزایش عملکرد، کنترل آفات و مصرف کمتر آب می شود.
مهاجر در خصوص الزامات مکانیکی کاشت و برداشت برنج افزود: در حال حاضر کاشت و برداشت برنج به صورت مکانیکی با استفاده از ماشین های نهال، دروگر و … انجام می شود و این شرایط برای کشت محصولات پرمحصول نیز فراهم است.
وی به حمایت دولت از برنج کاران با ممنوعیت واردات در فصل برداشت برنج اشاره کرد و تصریح کرد: اگر واردات برنج را از سالن اول به سالن دوم منتقل کنیم، حمایت ویژه ای از شالیکاران صورت می گیرد، زیرا واردات به صرفه نخواهد بود خریدهای محلی بیشتری انجام خواهد شد. انجام خواهد شد
به گزارش المهاجیر، برای ایجاد تعادل در بازار برنج و عرضه آن با قیمت مناسب، فرآیند ذخیره سازی توسط شرکت بازرگانی دولتی انجام می شود تا در مواقع نیاز تامین شود. در مورد برنج هم به دلیل صیفی بودن و مصرف آب به فکر صادرات آن نیستیم اما سعی می کنیم نیازهای محلی را تامین کنیم.
https://www.irna.ir/news/85641404/%D8%AA%D8%AF%D8%A7%D9%88%D9%85-%D8%AE%D9%88%D8%AF%DA%A9%D9%81%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%DA%AF%D9%86%D8%AF%D9%85-%D8%A8%D8%B1%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87-%D9%88%D8%B2%D8%A7%D8%B1%D8%AA-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D8%AF-%DA%A9%D8%B4%D8%A7%D9%88%D8%B1%D8%B2%DB%8C-%D8%A7%D8%B3%D8%AA