نقی شعبانیان امروز (سه شنبه) در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری مجله خبری کشاورزی درباره وضعیت کنونی جنگل های زاگرس افزود: بر اساس آمارهای موجود، ایران در مجموع حدود 14 میلیون هکتار جنگل دارد که حدود 8.7 درصد از جنگل های زاگرس را پوشش می دهد. مساحت کشور سطح و سرانه مساحت جنگل در ایران حدود 1700 متر مربع برآورد شده است.
معاون امور جنگل های سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: از 14 میلیون هکتار جنگل های کشور، 6 میلیون هکتار در مناطق زاگرس نشین تحت عنوان جنگل های بلوط غرب ایران از آذربایجان غربی تا فارس است. این استان که عمدتاً شامل گونههای اصلی این درختان است، جنگلهای بلوط، پسته وحشی، بادام، زالزالک، گلابی وحشی و سایر گونههای مرتبط است.
وی افزود: بیشتر جنگل های کشور از جمله اکوسیستم های جنگلی زاگرس در شرایط اقلیمی نیمه خشک قرار دارند و این امر باعث حساسیت بیشتر اکوسیستم های جنگلی کشور شده است. بنابراین وظیفه ما برای حفاظت، احیا و توسعه جنگل ها سنگین می شود.
به گفته این مسئول، با توجه به اهمیت و نقش اکوسیستم های جنگلی در زاگرس، مدیریت این جنگل ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا این جنگل ها از منظر زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند.
وی خاطرنشان کرد: اکوسیستم های زاگرس بیش از 40 درصد آب های سطحی و زیرزمینی کشور را تامین می کنند و سرچشمه بسیاری از رودخانه های مهم کشور مانند زاینده، کرخی و کارون هستند.
شعبانیان تصریح کرد: این اکوسیستم های جنگلی از نظر سازگاری با اقلیم، حفظ خاک و سایر خدمات زیست محیطی بسیار ارزشمند هستند و بیش از 27 هزار آبادی و روستا در مناطق زاگرس نشین وجود دارد که از این تعداد 5400 روستا و آبادی مستقیماً در محدوده جنگل های زاگرس قرار دارند. .
وی افزود: بیش از 10 میلیون نفر در منطقه زاگرس زندگی می کنند که زندگی نزدیک به پنج میلیون نفر در این مناطق به طور مستقیم به جنگل بستگی دارد.
معاون امور جنگلهای سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: با توجه به وجود روستاهای زیاد در محدوده جنگلهای زاگرس و وابستگی مردم محلی برای امرار معاش به این جنگلها، فشار برای بهرهبرداری از این جنگلها بیش از توان است. استطاعت برخورد با آن و این مشکل از بین بردن این جنگل است
وی افزود: تکثیر جنسی (تکثیر به وسیله بذر) در این جنگل ها بسیار کوچک و وجود ندارد و درختان دانه دار اساساً به سن پیری و اواخر عمر رسیده اند و بیش از 90 درصد این جنگل ها به شکل منشعب هستند.
شعبانیان گفت: در 50 سال گذشته میانگین ارتفاع جنگل های زاگرس چهار متر کاهش یافته است و بیش از 50 درصد این جنگل ها رقیق بوده و کمتر از 25 درصد پوشش درختی دارند.
وی معتقد است فشار زیاد بر این جنگل ها باعث ایجاد عدم تعادل زیست محیطی و بیولوژیکی در آنها شده است که پس از آن شاهد بروز مشکلات جدیدی از جمله انواع آفات و بیماری ها در این اکوسیستم های جنگلی هستیم و در صورت ادامه این روند، وضعیت به وجود می آید. بدتر شود.
معاون امور جنگل های سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، کاهش باروری جنگل های زاگرس، چرای دام فراتر از ظرفیت اکولوژیکی، توسعه کشاورزی «زیرچکوپ» و پیر شدن جنگل های زاگرس را از دلایل اصلی آن دانست. وی برای تعادل زیست محیطی و بیولوژیکی جنگل های زاگرس گفت: عمدتا درختان جنگل های زاگرس کهنسال هستند و به سن دیررس رسیده اند و تکثیر آنها بسیار کم است.
طبقه زیرین شامل گیاهانی است که در زیر سایه بان جنگل بدون نفوذ به آن و تا حد زیادی بالای کف جنگل رشد می کنند.
وی بیش از یک میلیون و 500 هزار هکتار از جنگل های زاگرس را درگیر بیماری ها و آفات دانست و گفت: آفات و بیماری های موجود در جنگل های زاگرس مانند آفات جوانه خوار، آفات برگ خوار، بیماری بلوط و سایر بیماری ها عمدتاً از اعضای جنگل هستند. اکوسیستمهای زاگرس، اما از آنجایی که جنگلهای مناطق زاگرس تعادل اکولوژیکی آنها ضعیف و بهم خورده بود، بهعنوان آفت و بیماری ظاهر شدند و آسیبهای زیستمحیطی و اقتصادی به این جنگلها وارد کردند.
شعبانیان علاوه بر کمیت جنگل ها کیفیت آنها را مهم دانست و افزود: علاوه بر مشکلات کاهش وسعت جنگل ها، کاهش کیفیت جنگل های زاگرس نیز بسیار مهم است و باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
وی افزود: با برنامه ریزی های سازمان منابع طبیعی امیدواریم بتوانیم در جهت ارتقای کمی و کیفی جنگل های زاگرس اقدامات موثری انجام دهیم.
معاون امور جنگل های سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور خاطرنشان کرد: در طول 100 سال گذشته علیرغم تهیه و اجرای طرح های مختلف فنی، توجه جدی به جنگل های زاگرس نشده است، به طوری که تراکم و سرعت بالا وی گفت: در اواخر دولت دوازدهم کمیته ای برای حفاظت از جنگل های زاگرس به ریاست معاون اول تشکیل شد. رئیس جمهور وقت و جلسات متعددی نیز در دولت سیزدهم برگزار شد، اما اگرچه جلسات متعددی طبق انتظار برگزار شد، اما مفید و موثر نبود.
حضور نماینده سازمان برنامه و بودجه در احیای جنگل های زاگرس
وی بیان کرد: پیرو پیگیری های انجام شده توسط سازمان منابع طبیعی به منظور توجه بیشتر و مدیریت بهتر اکوسیستم های جنگل های زاگرس با توجه به نقش زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی این جنگل ها، رئیس برنامه و سازمان بودجه سازمان طی ابلاغیه ای به دولت چهاردهم (پورمحمدی) تایید کرد که فردی با سابقه ه. (مسجدی) به عنوان مشاور و نماینده ویژه این سازمان برای احیای جنگل های زاگرس و این ابلاغیه نقطه امیدی برای احیای این جنگل ها تلقی می شود.
شعبانیان افزود: تاکنون در دو ماه گذشته به همراه نماینده ویژه سازمان برنامه و بودجه در کشور و همچنین کارشناسان تاثیرگذار سازمان برنامه و بودجه سفری کارشناسی به پنج استان کشور انجام داده ایم. کشور (کردستان، کرمانشاه، ایلام، اصفهان و چهارمحال بختیاری) اجازه دهید این تیم متخصص به تمام استان های زاگرس نشین سفر کنند و سپس طی جلسات کارشناسی، ضمن بررسی نقاط قوت و بیماری ها با مسئولان مربوطه، اقدامات موثری برای این ارزشمند انجام دهیم. جنگل های کشور
احیای جنگل های بلوط با مدیریت اجتماعی جنگل
وی اقدام ملی و حضور نماینده سازمان برنامه و بودجه کشور در بحث جنگل های زاگرس را مایه امیدواری دانست و گفت: اکنون وضعیت زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی، آتش سوزی و عمومی جنگل های زاگرس رو به بهبود است. با بررسی و در نهایت استفاده از طرح ها و تجربیات قبلی جنگلداری، قرار است در هر یک از مناطق زاگرس نشین، طرح پایلوت در قالب بسته مدیریت مشارکتی تحت عنوان جنگلداری اجتماعی تهیه و اجرا شود که با جدیت در حال پیگیری است.
معاون امور جنگل های سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با تاکید بر اینکه احیا و غنی سازی جنگل ها مهم است، گفت: در بسته مدیریتی «جنگل داری اجتماعی» ضمن شناسایی ظرفیت های استان ها و مناطق جنگلی، نیازهای ساکنان در این حوزهها، نیازهای دولت در مدیریت جنگلها، وظایف و نقشهای سازمان منابع طبیعی کشور و سایر دستگاهها مورد بحث و بررسی قرار میگیرد و هدف از طبقهبندی آنها تهیه و اجرای یک بسته اداری منطقی و واقعبینانه است. مشارکت مردم.
وی مشارکت 100 درصدی ساکنان محلی، سازمان های ذیربط و همه دستگاه های دولتی کشور در حفظ و احیای جنگل ها را ضروری دانست و گفت: آنچه برای مسائل مدیریت جنگل های کشور به ویژه جنگل های زاگرس مهم است این است که تکیه باید انجام شود. بر معیشت مردم، منافع و سازماندهی فعالیت های مردم محلی در ارتباط با جنگل های زاگرس قرار گیرد.
به گفته وی، همه دستگاه ها باید کمک کنند و NRA به تنهایی و بدون مشارکت سایر مردم و دستگاه ها در قالب طرح مدیریت مشارکتی نمی تواند اقدامات موثری در مدیریت این جنگل ها انجام دهد.
تشکیل کارگروه احیای جنگل های زاگرس
شعبانیان به تشکیل کارگروه احیای جنگل های زاگرس اشاره کرد و اظهار داشت: قرار است کارگروه ویژه احیای جنگل های زاگرس با حضور مسئولان ذیربط و موثر، فرمانداران مناطق زاگرس، برخی از نمایندگان شورای اسلامی، و… تشکیل شود. و کارشناسان و محققان منابع طبیعی.
وی ادامه داد: برای احیاء و غنی سازی جنگل های زاگرس تنها از گونه های بومی در هر منطقه و در قالب طرح فنی مشخص استفاده می شود.
معاون امور جنگل های سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: برای احیای جنگل های زاگرس، کاشت بذر جنگلی گونه های محلی از جمله بلوط، پسته وحشی، بادام، افرا، گلابی وحشی، پولک و غیره در نظر گرفته شده است. گونه های محلی زاگرس.
به گزارش خبرگزاري جمهوري اسلامي ايران، جنگلهاي زاگرس با مساحتي حدود 6 ميليون هكتار، عمدتاً در 11 استان كشور پراكنده شده و 40 درصد از جنگلهاي ايران را تشكيل ميدهند. حدود 70 درصد گونه های جنگلی زاگرس را گونه های بلوط تشکیل می دهند. از این رو منطقه رویش زاگرس بزرگترین و اصلی ترین زیستگاه گونه های مختلف بلوط در ایران است و به همین دلیل این منطقه از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
https://www.irna.ir/news/85634693/%D8%AD%D8%B6%D9%88%D8%B1-%D8%AF%D8%A7%D9%85-%D8%AF%D8%B1-%D8%AC%D9%86%DA%AF%D9%84-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B2%D8%A7%DA%AF%D8%B1%D8%B3-%DB%B2-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%D8%A8%D8%B1-%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%86-%D8%A7%DA%A9%D9%88%D9%84%D9%88%DA%98%DB%8C%DA%A9-%D9%85%D9%86%D8%B7%D9%82%D9%87