خشکسالی باعث کاهش رکورد تولید انار در ساوه شده است

خشکسالی باعث کاهش رکورد تولید انار در ساوه شده است

ایسنا/ مرکز معاون فنی و اجرایی جهاد کشاورزی ساوا گفت: پیش بینی می شود امسال بین 140 تا 150 هزار تن انار از باغات انار ساوه برداشت شود که نشان دهنده کاهش 10 تا 15 درصدی تولید و عملکرد به دلیل کمبود است. آب امسال سال، نسبت به سال گذشته

محمودرضا خلیلی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران با اشاره به اینکه انار در کنار بیش از 70 نوع محصول کشاورزی از شهرت جهانی برخوردار است، گفت: با وجود خاطره تلخ مکرر سرمازدگی در سال 1394 اما در حال حاضر بیش از 11 هزار هکتار انار در شهرستان ساوه، پایتخت انار ایران کشت می شود.

وی تصریح کرد: انار یک محصول زودرس است و اگرچه انتظار می رفت به دلیل سرمازدگی های مکرر که باعث مرگ درختان انار می شود و به دلیل مقاومت درخت پسته در برابر سرمای شدید، پسته جایگزین بخش زیادی از باغات انار شود. افزایش چندانی نداشت و حتی بخشی از زمین های زراعی شهر به باغ انار تبدیل شد، در واقع اهمیت ساوه در تولید انار حفظ شده است و این شهر همچنان به تولید انار معروف است.

وی افزود: کاشت قلمه انار در زمین های کشاورزی منجر به باردهی این محصول در مدت دو سال شد و ویژگی های درخت انار به دلیل زود باردهی منجر به وجود 11 هزار هکتار باغ انار در ساوه شد که 10 هزار و 500 هکتار آن بارور است. و در شرایط ایده آلی که بتواند محصول اقتصادی تولید کند.

الخلیلی با اشاره به اینکه سال گذشته بیش از 170 هزار تن باغ انار از باغات ساوه برداشت شد، گفت: امسال متأسفانه به دلیل خشکسالی و تشدید تنش آبی در شهرستان ساوه علاوه بر کاهش کاهش حجم آب ذخیره شده در شهر سد غدیر: عمر باغات واقع در زیر سد که به منابع آبی آن بستگی داشت کاهش یافت و بهره وری باغات کاهش یافت.

وی بیان کرد: وضعیت نامناسب توزیع آب متاثر از کاهش بارندگی و خشکسالی باعث طولانی شدن دوره آبیاری در سال جاری شد و حتی در برخی باغات پایین دست سد غدیر بسیار محدود و در مجموع سه هزار هکتار است. و باغات انار که حیات آنها وابسته به سد بودی است آسیب دیدند و وضعیت وخیم است و بیش از هزار هکتار از باغات به دلیل خشک شدن درختان رها شده است. دو هزار هکتار نیز به دلیل محدودیت آبیاری محصولات خود را از دست دادند.

وی بیان کرد: پیش بینی می شود امسال بین 140 تا 150 هزار تن از باغات انار در ساوه برداشت شود که بیانگر کاهش 10 تا 15 درصدی تولید و عملکرد به دلیل کمبود آب در سال جاری نسبت به سال گذشته است.

این مسئول در جهاد کشاورزی ساوه افزود: با توجه به سردی هوا در فصل بهار، گل های انار در شرایط آب و هوایی مناسب بهاری شکوفا شدند و در صورت کاهش دما در روزهای آینده باعث قرمز شدن بیشتر و رنگ آمیزی دانه ها می شود. ” انار برداشت می شود و امیدواریم شرایط برای تولیدکنندگان فراهم شود تا میزان انار شرکت ها و پرس از مجموع 140 هزار تن انار برداشت شده به کمترین درصد خود برسد.

وی بیان کرد: خوشبختانه انارهای تولیدی امسال در ساوه شرایط نگران کننده ای از نظر آفات و بیماری ها به ویژه کرم بریده را نداشتند و با وجود اینکه حضور این آفت همیشه وجود دارد اما میزان انتشار آن قابل قبول است. جای نگرانی نیست.”

وی در خصوص پدیده آفتاب سوختگی به عنوان یکی دیگر از معضلاتی که انارها از آن رنج می برند، گفت: با توجه به بالا بودن دما و دمای هوا در فصل تابستان پیش بینی می شد درصد زیادی از انارهای تولیدی دچار آفتاب سوختگی شوند، اما خوشبختانه وضعیت پیش رفته است. به گونه ای که درصد آفتاب سوختگی به حدی کمتر از حد معمول کاهش یافته است.

الخلیلی در خصوص جوانه زدن انار در روزهای قبل از برداشت نیز گفت: تنش آبی باعث افزایش جوانه زدن انار می شود. مدیریت آبیاری در این فصل یکی از مهمترین عواملی است که باغداران برای جلوگیری از انفجار انار باید در نظر داشته باشند.

وی با تاکید بر اینکه افزایش میزان تولید انار افتخاری برای شهرستان ساوه است که قطب تولید این محصول در جهان است، گفت: به باغداران توصیه می کنیم به دلیل توسعه باغات انار به دنبال توسعه نباشند شرایط فعلی خشکسالی حفظ باغات یکی از موضوعات مهم در شرایط فعلی است و به باغداران توصیه می شود به دنبال تولید انار مرغوب باشند. حفظ کیفیت انار وظیفه اصلی باغداران و تولیدکنندگان برای حفاظت از برند این شهر در تولید این محصول پیشرو است که شهرت جهانی دارد.

وی بیان کرد: بر کسی پوشیده نیست که به دلیل کاهش بارندگی، منابع آب زیرزمینی در وضعیت بحرانی قرار دارند و میزان آب ذخیره شده در سد غدیر نیز در وضعیت قرمز و فوق بحرانی و تامین آب پارک ها قرار دارد. با چالش جدی مواجه شده است.

الخلیلی ضمن توصیه به باغداران از روش‌های نوین آبیاری و پرهیز از آبیاری سنتی در باغ‌های انار، گفت: از باغداران تقاضا می‌شود در کنار باغ‌های خود کشاورزی داشته باشند و با توجه به درآمد حاصل از تولیدات کشاورزی، زمین‌های کشاورزی خود را تنها به باغات اختصاص ندهند و همه اراضی که زیر منبع آب قرار می گیرند نباید به محصولات کشاورزی اختصاص داده شوند و در سال های پر آب باید مساحتی از زمین خود را به کشاورزی اختصاص دهند. کاهش تعداد باغات و افزایش کیفیت محصولات زراعی با اعمال روشهای نوین آبیاری و کوددهی مناسب.

وی با تاکید بر اینکه کیفیت انار با مدیریت بهتر محصول و باغداری ارتباط مستقیم دارد، گفت: حفظ کیفیت باغات در شرایط فعلی برای باغداران یک اصل است و امیدواریم تولیدکنندگان در تولید محصولات باکیفیت کمک کنند. با درک شرایط فعلی و مدیریت آب.

وی گفت: برداشت تجاری انار ساوا از 29 مهرماه آغاز شده و معمولا تا نیمه آبان ماه ادامه دارد.

انتهای پیام/

https://www.isna.ir/news/1403080503229/%D8%AE%D8%B4%DA%A9%D8%B3%D8%A7%D9%84%DB%8C-%D8%AA%D8%B1%D9%85%D8%B2-%D8%B1%DA%A9%D9%88%D8%B1%D8%AF%D8%B4%DA%A9%D9%86%DB%8C-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF-%D8%A7%D9%86%D8%A7%D8%B1-%D8%AF%D8%B1-%D8%B3%D8%A7%D9%88%D9%87-%D8%B1%D8%A7-%DA%A9%D8%B4%DB%8C%D8%AF