درخت زرشک بی دانه تنها گونه محلی است که در ایران و در استان خراسان جنوبی می روید، اما کشاورزان به دلایل اقتصادی و ناآگاهی از ارزش آن، این درختان را ریشه کن می کنند و درختان پسته را جایگزین آن می کنند می تواند در اقتصاد منطقه موثر واقع شود، در حالی که می تواند ایران با این گنجینه طبیعی در صنعت بربریت در جهان پیشتاز شود.
به گزارش ایسنا. زرشک بی دانه یکی از گونه های بومی ایران است که به گرما، سرما، خشکسالی و انواع آفات و بیماری ها مقاوم است حتی خشکی و سرما کمتر می تواند به این محصولات آسیب برساند. زادگاه این نوع زرشک در استان خراسان جنوبی قرار دارد.
درخت زرشک ایرانی به عنوان یکی از ارزشمندترین منابع گیاهی جهان، حامل اکسیر طلایی طبیعت یعنی بربرین نیز هست. بربرین یک ماده گیاهی با خواص درمانی است که در بسیاری از کشورها به عنوان مکمل درمانی برای مدیریت بیماری هایی مانند دیابت، بیماری های قلبی، چاقی و حتی اختلالات عصبی استفاده می شود. این در حالی است که در ایران هنوز آگاهی کافی در مورد این ماده شگفت انگیز وجود ندارد، به طوری که در بررسی های انجام شده از هر صد ایرانی تنها حدود سه نفر از بربرین آگاهی دارند.
مرتضی شبکی، سرپرست پروژه معدنی بربر و تاجر کشور در گفت وگو با ایسنا. وی بیان کرد: بربرین بر اساس تحقیقات علمی، اثرات مثبت و شگفت انگیزی بر سیستم های مختلف بیولوژیکی بدن دارد. پس از مصرف، این ترکیب به سرعت وارد جریان خون می شود و سلول ها را تحت تاثیر قرار می دهد.
وی افزود: یکی از مهمترین عملکردهای بربرین، فعال کردن آنزیمی به نام AMPK است که در تنظیم متابولیسم بدن و عملکرد سلولی نقش اساسی دارد. این آنزیم که به “سوئیچ متابولیسم” معروف است در سلول های مغز، قلب، کلیه، کبد و ماهیچه ها یافت می شود و به تنظیم قند خون، کاهش التهاب و بهبود عملکرد قلب و عروق کمک می کند.
چالش های پایداری درخت زرشک در گنجینه طبیعی
وی با تاکید بر اینکه درخت زرشک ایرانی که تنها در مناطق خاصی از کشور می روید یکی از غنی ترین منابع زرشک در جهان است، گفت: این درخت در مناطقی مانند خراسان جنوبی و زرشک باستانی ایران به وفور یافت می شود. درختان یکی از بهترین نمونه های این گیاه محسوب می شوند.
الشبکی تایید کرد: بربرین استخراج شده از زرشک ایرانی نسبت به سایر منابع طبیعی مانند مهر طلایی، زردچوبه و حتی انگور هندی خواص بیشتری دارد و بهتر در بدن جذب می شود.
این محقق افزود: با این حال در ایران مشکل جدی در کشاورزی وجود دارد. در مناطق جنوب خراسان به ویژه روستاهای زیرکو قین، کشاورزان به دلیل بی اطلاعی از ارزش دارویی درخت زرشک، درختان کهنسال را ریشه کن می کنند و به جای آن پسته می کارند.
این تصمیم کشاورزان با توجه به سود بالای کشت پسته نسبت به زرشک و سختی برداشت زرشک به دلیل تیغه های تیز آن مورد توجه قرار گرفت و ادامه داد: همین موضوع ریشه کنی درخت زرشک را به چالشی جدی برای حفظ این درختان ارزشمند تبدیل کرد. .
شبکی یادآور شد: اما این وضعیت تنها به دلیل عدم آگاهی است و اگر کشاورزان از ظرفیت های بالای بربرین آگاه باشند، نه تنها سلامت خود و جامعه خود را ارتقا می دهند، بلکه ایران می تواند به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان تبدیل شود. بربرین بربرین در جهان
فرصت های اقتصادی برای ایران
وی تاکید کرد: در شرایط اقتصادی کنونی که ایران با چالش های مختلفی مواجه است، تولید و صادرات بربرین مایع می تواند یک فرصت طلایی اقتصادی باشد. ایران به عنوان تنها تولید کننده زرشک در جهان می تواند با بهره برداری از این ماده شگفت انگیز و کاهش هزینه های تولید ریالی و فروش دلاری و یورویی در بازار جهانی زرشک حرف اول را بزند.
به گفته وی، بربرین، مایع بهدستآمده از گیاه زرشک، فرآوردهای است که نه تنها میتواند مشکلات بهداشتی را در کشور بهبود بخشد، بلکه با ایجاد اشتغال و فرصتهای اقتصادی در مناطق تولید زرشک، به توسعه اقتصادی کشور کمک کند. علاوه بر ارتقای صنعت کشاورزی، افزایش آگاهی در این زمینه می تواند به بهبود سلامت مردم و کاهش هزینه های پزشکی کمک کند. ایران در آینده نزدیک می تواند با این گنج طبیعی به پیشتاز صنعت وحشی جهان تبدیل شود.
انتهای پیام/
https://www.isna.ir/news/1403090705033/%D8%AE%D8%B7%D8%B1-%D9%86%D8%A7%D8%A8%D9%88%D8%AF%DB%8C-%D8%AF%D8%B1%D8%AE%D8%AA-%D8%B2%D8%B1%D8%B4%DA%A9-%D8%A8%DB%8C-%D8%AF%D8%A7%D9%86%D9%87-%D9%BE%D8%B3%D8%AA%D9%87-%D8%AC%D8%A7%DB%8C-%DA%AF%D9%86%D8%AC-%D8%B7%D9%84%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%B7%D8%A8%DB%8C%D8%B9%D8%AA-%D9%85%DB%8C-%D9%86%D8%B4%DB%8C%D9%86%D8%AF