افزایش 400 هزار تنی تولید برنج در کشور از دیگر دستاوردهای دولت سیزدهم است.


به گزارش خبرنگار اقتصادی مجله خبری کشاورزی و بر اساس آمارهای موجود میزان تولید برنج سفید در سال 1400 ابتدای دولت سیزدهم حدود 2 میلیون و 100 هزار تن بوده است.
بر اساس آمار وزارت جهاد کشاورزی، نیاز سالانه کشور به برنج سفید بین 3 تا 3.5 میلیون تن است که بیشتر آن از تولیدات داخلی و بخشی از کسری آن که بین 800 هزار تن تا یک میلیون تن است. از واردات تامین می شود.
در ابتدای فعالیت دولت سیزدهم به دلیل ممنوعیت واردات محصول برنج داخلی، قیمت برنج ایرانی به شدت افزایش یافت وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم نیز باعث گرایش به مصرف برنج خارجی شد. به طوری که در سال 1401 هجری قمری حدود یک میلیون و 783 هزار تن برنج وارد کشور شد که یک میلیون و 363 هزار تن آن به بخش خصوصی وارد شد و دولت توانست زمان ممنوعیت واردات را به منظور تنظیم مقررات کاهش دهد. بازار. بخش خصوصی نیز برای تنظیم بازار این محصول قرارداد بسته است.
طی سه سال گذشته اراضی برنج حفظ شده، تولید در واحد سطح افزایش یافته، استفاده و عرضه بذر اصلاح شده و ارقام پرمحصول، بازسازی و نوسازی کارخانه های برنج، توسعه مکانیزاسیون برنج، تغذیه گیاه و مصرف متعادل نیتروژن، کودهای فسفاته و پتاس و کنترل آفات، بیماری ها و علف های هرز، توسعه روش های نوین مانند کشت مکانیزه با استفاده از نهالستان، زراعت دیم در مناطق تحت تنش آبی، برداشت مکانیزه با دروگرهای مخصوص برنج و افزایش سطح رتین از اقدامات خوبی است. که منجر به بهبود کیفیت و کاهش ضایعات برنج سفید شده است.
بر اساس آمار، سطح زیرکشت برنج کشور در دولت سیزدهم به 770 هزار هکتار رسید، هرچند در استانداری های شمالی کشور افزایشی در سطح زیرکشت برنج مشاهده نشد، اما تلاش دولت ادامه دارد. حمایت دولت از تولیدکنندگان و استفاده از مکانیزاسیون در شالیزارها موجب رشد تولید این محصول استراتژیک و ارزشمند شده است.
همچنین با ورود ماشین های برداشت جدید و تخصصی، اصلاح ساختار خرمنکوبی برنج و مدیریت صحیح در شالیزارها، نرخ تبدیل برنج افزایش مطلوبی داشت، حتی در دولت سیزدهم، مکانیزاسیون کشت و برداشت برنج حدود 10 درصد افزایش یافت. در سه سال گذشته به ترتیب به 72 و 90 درصد رسیده است.
در گذشته برنج کاران برنج را با خرمنکوب یا دروگرهای مورد استفاده در مزارع برنج خرمنکوب می کردند که علاوه بر شکستن دانه های برنج باعث هدر رفت و ریزش زیادی در هنگام برداشت می شد اما با ورود کمباین های جدید برنج و همچنین اصلاح آن. از نظر ساختار برنجکوب، هدر رفت برنج در زمان برداشت و تولید پس از برداشت کاهش یافته است.
کمباین های جدید برنج با فناوری های جدید خود می توانند به راحتی وارد مزارع برنج شوند و به موقع و در بهترین زمان ممکن برنج را برداشت کنند.
از این رو دولت سیزدهم در سال 1402 علاوه بر مدیریت تولید و بازاریابی برنج داخلی و خارجی، تولیدات داخلی را افزایش داد و میزان واردات را کاهش داد، به طوری که بازار این محصول همچنان تامین می شد و کمبودی برای آن وجود نداشت.
https://www.irna.ir/news/85524893/%D8%B1%D8%B4%D8%AF-%DB%B4%DB%B0%DB%B0-%D9%87%D8%B2%D8%A7%D8%B1-%D8%AA%D9%86%DB%8C-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF-%D8%A8%D8%B1%D9%86%D8%AC-%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1-%D8%AF%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%88%D8%B1%D8%AF%DB%8C-%D8%AF%DB%8C%DA%AF%D8%B1-%D8%A7%D8%B2-%D8%AF%D9%88%D9%84%D8%AA-%D8%B3%DB%8C%D8%B2%D8%AF%D9%87%D9%85


