نان یکی از کالاهای اساسی محسوب می شود که در سفره های مردم نقش بسزایی دارد، اما به دلیل عدم نظارت بر خرید، فروش و قیمت گذاری آن، میزان ضایعات، گران فروشی و فروش کمتر از ارزش آن قابل کنترل نیست. تا حد زیادی منجر به آسیب به مردمی می شود که از شرایط نانوایی ها ناراضی هستند و قیمت آنها با افزایش چند برابری مواد اولیه در طول سال غیرواقعی است.
به گزارش اسنا28 شهریورماه امسال قیمت نان دولتی رسما 60 درصد افزایش یافت و بر اساس این افزایش قیمت، قیمت هر نوع نان لواش با آرد نوع اول از 500 تومان به 700 تومان رسید از نوع دوم قیمت نان بربری از آرد نوع اول از 1800 تومان تا 2500 تومان، قیمت نان بربری ساده نوع دوم به 3500 تومان و قیمت آن افزایش یافت. تافتون سنتی آرد نوع اول از 900 تومان تا 1260 تومان است. قیمت تافتون خراسانی از 1000 تومان تا 1400 تومان و تافتون گردان از 700 تومان قیمت تافتون نوع دوم به 850 تومان رسیده است نوع دوم 1200 تومان.
از طرفی قیمت نان بربری یک رو با کنجد 4000 تومان، قیمت نان بربری دو رو با کنجد 5500 تومان، قیمت نان سنجک معمولی 5000 تومان، این نوع نان یک واحدی کنجدی 6500 تومان قیمت نان سنجکی با دو واحد کنجدی 8000 تومان سنگ کنجدی 9500 تومان.
پس از اعلام این قیمت ها، بررسی میدانی برخی نانوایی ها نشان داد که هنوز نان را با قیمت جدید توزیع نکرده اند و برخی از آنها قبل از اعلام قیمت های جدید شاهد افزایش چشمگیر قیمت ها بوده اند. اما پس از یک ماه اصلاح قیمت، طی چند روز گذشته به نانوایی های محله در خیابان آزادی سر زدیم و دیدیم که تنورهای گران و ارزان داغ هستند و هیچ نشانی از قیمت نان روی دیوار آنها وجود ندارد.
به یکی از نانوایی های سنگی رفتیم که در آن محله قدمت زیادی داشت و صف طویلی از مردم در مقابلش بود. عطر نان کنجدی برشته شده تمام محیط را پر کرده بود. به قیمت که رسیدیم گفتند نان ساده 10 هزار تومان و کنجد 15 هزار تومان. من هر دو مدل را خریدم و نکته قابل توجه این است که با وجود قیمت بالای این نانوایی نسبت به قیمت مصوب، نان کیفیت خوبی نداشت و با اینکه ظاهر نان برشته بود، داخل آن خمیری و نیمه پخته بود. و نان کنجدی با وجود اینکه مشخص بود که باید دارای چندین واحد کنجد باشد اما میزان کنجد مصرفی در آن ذکر نشده است.
یک نانوایی بربر هم در همین منطقه بود و وقتی برای خرید نان رفتیم، علاوه بر اینکه نان را دوبرابر می فروختیم، با این صحنه مواجه شدیم که کارت بانکی را گرفتند و خودشان شمارش کردند و حتی علاوه بر فروش نان. نان را دوبار شمردند و حتی فاکتور خرید را هم تحویل ندادند. در حالی که نان کنجدی بربر با آرد نوع یک باید 3500 تومان بفروشند، 10 هزار تومان فروختند.
رفتیم سمت مردم ردیف نانوایی. در مورد کیفیت نان گفتند: نان هر روز کوچکتر از دیروز است و کیفیت نان ضعیف است. بخشی از نان کنجد دارد و مابقی نان کنجد ندارد، اما حتی به چند برابر قیمت واقعی آن را می فروشند و ما هم به من اجازه نمی دهند وی افزود: امیدوارم پس از این مصوبات، مسئولان تعزیرات و نظارتی به اجرای قوانین توجه کنند و هر روز به جان و جیب مردم آسیبی وارد نشود.
آیا طرح هوشمندسازی آرد و نان در کنترل نرخ های غیر واقعی و ضایعات نان موفق بوده است؟
این وضعیت در حالی است که در سال 1401 هجری شمسی دولت با اجرای طرح هوشمند نان و آرد، تجهیز نانوایی ها به دستگاه کارتخوان، هوشمند سازی پشتیبانی آرد و نان، شکستن برخی قیمت های غیر واقعی سعی در کنترل عرضه خارج از شبکه نان و آرد کرد. احیای اقتصاد نانوایان و ارتقای کیفیت آن. نظارت بر نان و جلوگیری از هدر رفتن نان.
در ابتدای اجرای این طرح هوشمند برای حمایت از آرد و نان، برخی نرخهای غیرواقعی شکسته شد و در برخی مواقع در مسیر نزولی قرار گرفت، اما در مجموع اجرای این طرح رویکرد مناسبی داشت زمانی راهی برای مقابله با این طرح پیدا شد و با وجود اینکه این کارت خوان ها نیز گران هستند.
برخورد جدی با دست فروشان خیابانی
برای بررسی موضوع گرانی نان و تاثیر آن بر کیفیت و کاهش ضایعات نان، گرانی مغازه ها و … با اتحادیه نانوایان تماس گرفتیم و پاسخی دریافت نکردیم اما طبق گزارش ها مدیرکل معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری تهران در رصدی که در روزهای گذشته از صدا و سیما آغاز شد، درباره موضوع گران فروشی و کم فروشی در نانوایی ها گفت: اصلاحات قیمت، برخی از نانوایان همچنان گرانفروشی می کنند: برخی از آنها قیمت را کاهش دادند و برخی دیگر وزن نان را کاهش دادند. قیمت ها با نظر بخش خصوصی تعدیل شد و باید با تشدید نظارت فضای تخلف را از بین ببریم. بر اساس مصوبه کارگروه آرد و نان، سهمیه آرد نانوایان متخلف از این پس بسته به نوع تخلف به صورت موقت یا دائم قطع می شود. این کاهش سهمیه به این دلیل است که نانوا در صورت ادامه تخلف، نیازی به ادامه فعالیت نیست.
وی با اشاره به اینکه تاکنون سهمیه آرد از 11 نانوایی قطع شده است، گفت: واحدی که اصرار به گران فروشی دارد از آرد دولتی محروم می شود و سهمیه آن به نانوایی های اطراف منتقل می شود.
نانواها هم گلایه هایی دارند
اما مشکل به همین جا ختم نشد، یکی از نانوایان گفت: در همان روزی که قیمت نان در کشورمان رسما گران شد، شاهد بودیم که قیمت مخمر مورد نیاز نانوایان نیز 400 هزار تومان افزایش یافت. . همه می گویند نانواها گران هستند. اما هیچکس کنترلی بر قیمت مواد اولیه این صنعت مانند مخمر و آرد ندارد و در نهایت ما متهم هستیم. طی چند سال گذشته با وجود افزایش قیمت آرد، حمل و نقل، سوخت و افزایش دستمزد کارگران، قیمت نان تنها یک بار افزایش یافته است و این وضعیت تاثیر بسزایی در درآمد و معیشت ما دارد.
حال باید دید با وجود این نارضایتی متقابل مردم و اتحادیه نانوایی ها، وزارت جهاد کشاورزی چه تصمیماتی خواهد گرفت.
انتهای پیام/
https://www.isna.ir/news/1403073022773/%D8%B9%D9%84%D8%AA-%DA%AF%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%81%D8%B1%D9%88%D8%B4%DB%8C-%D9%86%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%DB%8C%D8%A7%D9%86-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA-%D8%A8%D8%B1%D8%AE%D9%88%D8%B1%D8%AF-%D8%AC%D8%AF%DB%8C-%D8%A8%D8%A7-%DA%A9%D9%85-%D9%81%D8%B1%D9%88%D8%B4%D8%A7%D9%86