دومین روز از سفر رئیسی به کرمان/ «استان کرمان جنوبی مجله خبری کشاورزی
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان میامی گفت: با اجرای سامانه نوین آبیاری، ضمن صرفهجویی در مصرف آب هزینههای کاشت، داشت و برداشت نیز کاهش چشمگیری دارد و با کوتاه کردن دور آبیاری، بازدهی تولید نیز به ۲ برابر افزایش مییابد. صنعت کشاورزی نیز از این فناوری بیبهره نخواهد ماند. جواد گودرزی در حاشیه بازدید معاون وزیر جهاد کشاورزی از روستاهای خابان، برکت آباد و ونایی در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: مهمترین چالش و مشکل موجود در جهاد کشاورزی بروجرد مشکل در اجرای طرحهای آبیاری قطرهای و بارانی به دلیل نبود حق آبه است. وی در ادامه سخنان خود، مهمترین معروف برای ولی جامعه را تشکیل حکومت دانست و افزود: سیدالشهدا برای دعوت مردم و برای خود مردم حرکت و قیام کردند و این نظام ادامه همین حرکت ائمه است و حفظ نظام از اوجب واجبات است لذا با حرکت اربعین استمرار می یابد.
امینی با اشاره به اینکه مناطق شرقی اصفهان بیشتر به روش آبیاری کم فشار و مناطق غربی به آبیاری بارانی تجهیز میشوند، خاطرنشان کرد: برنامه این سازمان برای امسال در این بخش، اجرای پروژه آبیاری نوین در هفت هزار هکتار از اراضی استان است. مجید امینی ادامه داد: در سالهای ۹۲ تا ۹۶ در دولت یازدهم اجرای طرح های نوین آبیاری برای هر هکتار بالغ بر هفت میلیون تومان هزینه داشت و طی سال های ۹۶ تا ۹۸ در دولت دوازدهم این رقم به ۱۰ میلیون تومان به ازای هر هکتار افزایش یافت. تحلیل گزارشهای یاد شده نشان از توجه دولت به اجرای سیستم های آبیاری نوین در سراسر کشور و استان اصفهان دارد و این مهم با سرعت خوبی در طول هفت ساله فعالیت دولت در حال انجام است.
اگر بخواهیم کشاورزی را به زنجیره تولید برسانیم باید این زنجیره توسط صادرات و تکنولوژی تکمیل شود و این مهم نیز جز با استفاده از پتانسیل نخبگانی جامعه میسر نخواهد شد. بیمه بر چه اساسی میگوید ۴۰ درصد خسارت سه میلیون تومان میشود، این در حالی است که بیمههای کشاورزی نیز طبقهبندی دارد و من بیمه متوسط روبهبالا را انتخاب کردم. در مجموع، کل بازار جهانی گلخانه در حال حاضر سالانه نزدیک به 350 میلیارد دلار سبزیجات تولید می کند که تولید ایالات متحده در این رابطه کمتر از یک درصد آن را شامل می شود. وی اظهار داشت: شاید بسیاری از کشاورزان با رویکرد سطحی و کوتاه مدت به درآمد سالانه خود در کشت غرقابی توجه داشته باشند اما تولید محصول به شیوه های سنتی در بلندمدت کشور را در تولید محصولات راهبردی با مشکل مواجه می کند. وی به اهمیت جایگزینی و توسعه باغهای مقاوم برابر خشکی نظیر پسته، انار، بادام، انگور و گل محمدی اشاره کرد و گفت: با وجود اینکه گلخانهها در استان با مساحت هزار و ۸۵۶ هکتار سالانه ۲۷۷ هزار تُن انواع محصولات تولید میکنند، اما باز هم با برنامهریزی و مشارکت کشاورزان میتوان این نوع کشت را ارتقا داد.
شاهینی ادامه داد: از آنجا که هزینه احداث استخر ذخیره آب تامین برق و انتقال آب بالا و تسهیلات محدود است، کشاورزان استان رغبت کمتری به اجرای توسعه آبیاری نوین دارند و تنها در ۲۶ درصد اراضی کشاورزی استان سامانه آبیاری نوین اجرایی شده و بقیه اراضی کشاورزی به روش سنتی و غرقابی آبیاری میشود. محمدرضا نوری، عضو هیات علمی گروه مهندسی آب دانشگاه شهرکرد در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه کشاورزی بزرگترین بخش مصرف آب را به خود اختصاص داده است، اظهار کرد: بیش از ۹۰ درصد از آب قابل استحصال، در کشاورزی مصرف میشود. وی بیان کرد: اجرای سامانه نوین آبیاری هزینه زیادی دارد و تامین این میزان نقدینگی برایم امکانپذیر نیست. این کشاورز سمنانی خاطرنشان کرد: انتظار میرود در شرایطی کمآبی و به دنبال آن کاهش وسعت کشت و زرع، دولتمردان با تسهیل در فرایند اجرای سامانه نوین آبیاری کمکحال کشاورزان در سال جهش تولید باشند.
ابزارهای پرنده با استفاده از سنسورهای مادون قرمز (NIR) میتوانند سلامت گیاهان را بر اساس میزان جذب نور بررسی کنند و بدین ترتیب دیدی کلی از سلامت مزرعه به دست میآورند. هزینههای خرید یا اجاره زمینهای شهری میتواند بسیار باشد، در نتیجه هزینههای راه اندازی بسیار بالاتر – و در نتیجه زمان سربسر شدن هزینهها طولانیتر – از یک مزرعه سنتی در مناطق روستایی است. ضمن اینکه NB-IoT میتواند زیرزمینها و انبارهای مواد غذایی را تحت پوشش شبکهی موبایل قرار دهد و به تجهیزاتی چون سنسور، آلارم و دیگر ابزارهای اینترنت اشیا متصل کند. دقیقا صحیح است که کلاً کشور ایران اغلب در حوزه مناطق خشک و نیمه خشک قرار گرفته و متوسط بارندگی آن از 250 میلی متر عرفا بیشتر نیست، ولی کل منابع آبی کشور نه تنها در طول سه دهه گذشته با مصارف غیرعرف و بیرویه در حیطه کشاورزی، صنعت یا خانگی با بیش از دوبرابر شدن جمعیت کشور با تلفات تبخیری و ضایعات فراوان از طریق صنایع آلوده و کثیف بلامصرف شده بلکه بیشتر منابع زیرزمینی یا سطحی جریانهای رودخانهای مثل زاینده رود و حتی دریاچه های مهمی مانند ارومیه بدلیل سوء مدیریت در توسعه سدهای غیر عرف، یا خشک شده و یا آلودگی شدید پیدا نموده وبسیاری از آبهای شیرین نیز یا به آبهای شور دریا ملحق شده که میتواند برگشت شده و یا حتی در سطح دریاچه های پشت سدها تبخیر میشود.
استان اصفهان با دارا بودن۵۶۸ هزار هکتار اراضی کشاورزی معادل پنج درصد از مساحت استان، ۳.۹ درصد از اراضی کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده و با دارا بودن شرایط متنوع آب و هوایی، استعداد تولید انواع محصولات کشاورزی را دارد، در مناطق گرم و خشک استان خرما، انار و پسته و در مناطق سرد و کوهستانی بادام و گردو و در مناطق معتدل و معتدل سرد انواع محصولات دانهدار و هستهدار کشت میشود، افراد شاغل در بخش کشاورزی استان حدود ۱۷۱ هزار نفر هستند. بر اساس آخرین گزارشها در استان سمنان حدود یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون مترمکعب آب در سال تولید می شود که ۸۷ درصد در بخش کشاورزی، حدود هشت درصد در بخش صنعت و خدمات و حدود پنج درصد در بخش آب آشامیدنی مصرف می شود، با توجه به سهم ۸۷ درصدی بخش کشاورزی از مصرف آب تولیدی در استان به منظور مقابله با بحران کم آبی، توجه به افزایش بهره وری در مصرف آب در این بخش از اهمیت ویژه ای برخوردار است و یکی از اقدامهای مهم در افزایش بهرهوری از آب در بخش کشاورزی اجرای سامانه نوین آبیاری است. این رقم برای ایران حدود 4 نفر در هر هکتار است.
در همین ارتباط مدیر امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی اصفهان در گفت و گو با ایرنا اظهارداشت: ۳۵۰ هزار هکتار از مزارع استان مستعد اجرای طرح های گوناگون آبیاری نوین است و این پروژهها تاکنون در ۱۲۳ هزار هکتار اجرا شده که افزون بر ۵۱ هزار هکتار آن مربوط به طول فعالیت دولت یازدهم و دوازدهم از سال ۹۲ تا آخر ۹۸ است. به گزارش ایرنا ، سیدحامد عاملی عصر شنبه در آئین امضای قرارداد تاسیس و راهاندازی پردیس علم و فناوری تخصصی کشاورزی و دامپروری بین پارک علم و فناوری استان اردبیل ، شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان و استانداری اردبیل اظهار کرد: عقد قرارداد تاسیس پردیس علم و فناوری در کشت و صنعت مغان یک قدم بزرگ و آغازین برای پیشرفت کشاورزی نوین در استان اردبیل است.
به گفته کارشناسان امر برای اجرای سیستمهای نوین آبیاری هیچ محدودیتی وجود ندارد و این وزارتخانه خود را موظف به پشتیبانی مالی در تجهیز اراضی کشاورزی کشور به این سیستمها میداند. این کشاورز جوان اضافه کرد: تسهیلاتی که برای تامین زیرساختهای لازم برای اجرای طرح سامانه نوین آبیاری پرداخت میشود در قبال هزینهها ناچیز و محدود است و باید دولت در این زمینه برای کشاورزان تمهیداتی بیندیشد. مدیر امور آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان افزود: پرداخت تسهیلات برای اجرای سامانه های نوین آبیاری از منابع ملی و نامحدود است اما اجرای سامانه نیازمند تامین زیرساختهایی مانند انتقال آب، احداث استخر ذخیره آب و تامین برق است که اعتبارات این زیرساخت ها از منابع استانی و محدود است. استان مرکزی در حوزه نوین کردن آبیاری کشاورزی، نهادههای کشاورزی و ایجاد بسترهای لازم برای کشاورزی نوین در کشور بسیار فعال بوده است . تمام اشخاص حقیقی ایرانی دارای اهلیت و مجوزهای قانونی لازم از مراجع ذیربط که بر اساس مقررات بانک مرکزی منعی برای دریافت تسهیلات بانکی ندارند و همینطور تمام اشخاص حقوقی خصوصی و تعاونی ثبتشده در ایران و بنگاههای اقتصادی وابسته به موسسات عمومی غیردولتی دارای اهلیت که مطابق اساسنامه خود فعالیت نموده و بر اساس مقررات بانک مرکزی منعی برای دریافت تسهیلات بانکی ندارند مجاز به استفاده از تسهیلات این صندوق خواهند بود.
مدیر امور آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان اظهار داشت: به ازای هر یک هکتار اجرای سامانه نوین آبیاری در استان سمنان چهار هزار متر مکعب آب صرفه جویی و به جبران کم آبی کمک می شود. معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان با بیان اینکه استان کرمان رتبه دوم کشور را در حوزه کشت گلخانه ای دارد گفت: این استان دارای ۲هزار و ۴۰۰ هکتار کشت گلخانه ای در سطح کشور است. همچنین در سال های مختلف ایران رتبه هشتم تا دهم دنیا را در تولید میوه در اختیار دارد. وی میافزاید: در سالهای اخیر با ترغیب کشاورزان و اعطای تسهیلات به آنها، سطح زیرکشت گلخانهای از هزار و ۱۶۰ هکتار به دو هزار هکتار رسیده است که بدین لحاظ یزد پس از استانهای تهران، کرمان و اصفهان در رتبه چهارم قرار دارد. وی با اشاره به اهمیت اجرای این طرحها برای مدیریت مصرف آب کشاورزی اضافه کرد: پیاده سازی پروژههای نوین آبیاری در استان در هر هکتار به مدیریت مصرف چهار هزار و ۳۰۰ لیتر منجر میشود.
از زاویه ای دیگر، کمآبی مناطق مرکزی ایران و خشکی زایندهرود بهعنوان شاهرگ حیاتی این مناطق یکی از اصلیترین مشکلات امروز کشورمان است، زایندهرود که قرنها سرچشمه حیات و رشد در مرکز ایران زمین بوده، سالهاست که بر اثر بیتوجهی و دخالت بیحساب و کتاب در طبیعت، گرفتار خشکی شده، نوسانات دورهای جریان این رودخانه که مشکلات متعددی برای محیطزیست، پوشش گیاهی و گونهای جانوری منطقه ایجاد کرده، کشاورزی بهعنوان یکی از مشاغل اصلی فلات مرکزی را تحتالشعاع قرار داده است که بی شک یکی از راهکاری جلوگیری از این امر، مدیریت صحیح منابع آبی بویژه در بخش کشاورزی خواهد بود. به گفته کارشناسان به ازای اجرای هر هکتار سامانه آبیاری نوین ۴ هزار متر مکعب در مصرف آب صرفه جویی میشود که این میزان صرفهجویی چشمگیر است و انتظار میرود در شرایط کمآبی استان سمنان و کشور تلاش مضاعف برای رفع مشکلات در توسعه اجرای سامانه نوین آبیاری صورت گیرد.
وی خاطرنشان کرد: نبود توازن بین اعتبارات ملی و استانی از سرعت اجرای طرح توسعه سامانه نوین آبیاری در استان سمنان کاسته است. ایجاد فرصت های شغلی برای جوانان و فارغ التحصیلان: با توجه به آمار بالای بیکاری در بین جوانان و فارغ التحصیلان علی الخصوص دانش اموختگان رشته کشاورزی، کشت گلخانه ای سبب اشتغال این جوانان خواهد شد. این امر موید آنست که حتی اگر فارغ التحصیلان دانشگاهی ما به آخرین پدیده های علمی و تکنولوژی پیشرفته تا سطح فوق دکترا نیز مجهز شوند؛ پس از مدتی که ظر فیت جذب اساتید در دانشکاهها تکمبل گردد، اغلب یا باید بیکار باشند و یا اگر نخبه باشند جذب بازار کار کشورهای دیگر شوند و یا معدودی با خود اشتغالی سرکرم گردند. براساس سرشماری سال ۹۲ قریب یک هزار و ۵۰۰ راس آهو در دشت سهرین و منطقه شکار ممنوع فیله خاصه زیست می کردند که در سال ۹۳ با کاهش ۱۴ درصدی مواجه شد، در سال ۹۴ با کاهش ۱۰ درصدی به یک هزار و ۲۴۶ راس رسید، سال ۹۵ یک هزار و ۸۲ راس و سال ۹۶ نیز یک هزار و ۱۰۵ راس، در این مناطق مشاهده و سرشماری شد. مهرداد مرادمند در گفت و گو با ایرنا افزود : بهرهوری در مصرف آب و افزایش راندمان از مزایای اجرای چنین طرحهایی به شمار میرود و با توجه به کاهش بارندگیها و کم شدن منابع آب بویژه در مناطق مرکزی ایران و استان اصفهان، بی شک اهمیت چنین طرحهایی بیش از گذشته شده است.
مدیر امور آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان گفت: سامانههای نوین آبیاری در ۳۴ هزار و ۵۴ هکتار اراضی کشاورزی استان در سالهای اخیر به منظور مدیریت مصرف منابع آبی اجرا شد. وی ادامه داد: طرحها و روشهای نوین آبیاری که نقش بسزایی در مصرف بهینه آب دارد تاکنون در سطح ۱۲۳ هزار هکتار معادل نیمی از سطح کشت فعلی استان اجرا شده است و بهدنبال افزایش این سطح خواهیم بود. مرادمند با اشاره به اهمیت حذف تدریجی محصولات کم بازده تصریح کرد: تهیه و تدوین الگوی بهینه کشت محصولات زراعی و باغی استان نقش بسزایی در این پیوند ایفا خواهد کرد. به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان ، حجت الاسلام و المسلمین سیدمحمدنبی موسوی فرد در جلسه شورای فرهنگ عمومی خوزستان گفت: طرح خشکه کاری شلتوک به عنوان طرح جایگزین کشت غرقابی مورد تایید کارشناسان قرار گرفته است به همین دلیل با توجه به گرایش کشاورزان خوزستان به کشت شلتوک، ترویج فرهنگ استفاده از روشهای نوین کشاورزی در این استان ضروری است. به گزارش «پایگاه خبری بورس کالای ایران» به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت، کارشناسان با بیان اینکه ورود محصولات کشاورزی به بورس کالا یک تیر و دو نشان دولت است معتقدند با این روش هم روند پرداخت پول به کشاورزان تسریع پیدا می کند و هم از افزایش قیمت محصولات کشاورزی که در نهایت فشار آن به سفره مردم وارد می شود جلوگیری می شود.
مدیر امور آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان تصریح کرد: بیش از ۷۰ درصد اراضی کشاورزی این استان به دلیلهای مختلف مانند خرده مالکی به صورت سنتی و غرقابی آبیاری میشود. دریچه های سقف این سازه ها حدود 15 – 20 درصد سقف و از نوع لوله گالوانیزه گرم 32 با راک و پینیون و گیربکس دستی و برقی میباشند که انتقال نیرو از موتور گیربکس به پینیون ها توسط لوله گالوانیزه گرم 32 صورت میگیرد و دریچه های جانبی نیز با مدل رویل آپ (دستی و برقی ) اجرا میشود. لازم به ذکر است که چندین نوع شانه وجود دارد. گلخانه ایرانی تیپ A دارای چهار نوع شبکه بندی در دستک ها و پل ها میباشند: ساده، ساده دستک دار، پیشرفته و پیشرفته دستک دار با اسکلت سیرکولار (قوس کمان حدودا نیم دایره)، مولتی اسپن (به صورت چند دهانه ای) و پرتابل، که با عرض های 8 و 8/5 و 9 و ارتفاع 4/80 متر قابلیت تولید و اجرا دارد. یوسف نوری شامگاه پنجشنبه ۲۰ مردادماه در شورای اداری شهرستان عنبرآباد، با ابراز خرسندی از حضور در جمع مردم خونگرم این منطقه گفت: بنده به نیابت از دولت عرض ادب به مردم عزیز عنبرآباد را دارم. سید حسن میر عماد ابراز داشت: یکی از اولویتهای سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با توجه به کمبود منابع آبی توسعه سامانههای نوین آبیاری در اراضی کشاورزی این استان است.
حسین شاهینی ابراز داشت: از مجموع ۳۴ هزار و ۵۴ هکتار سامانه آبیاری نوین اجرا شده در استان سمنان، ۱۶ هزار هکتار قبل از دولت تدبیر و امید و بقیه در دوره دولت تدبیر و امید اجرایی شد. سعیدی ابراز امیدواری کرد تا با بررسی و ظرفیتیابی انجامشده از سوی واحد فنی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان سرخه، بقیه اراضی نیز تحت پوشش سامانههای نوین آبیاری قرار گیرد. که این حرکت را یکی از راهکارهای افزایش تولیدات کشاورزی همراه با کاهش مصرف آب عنوان کرد و گفت: البته نباید در این مسیر به افراط بیافتیم و آبیاری قطره ای را نیز به صورت کاملا برنامه ریزی شده به اجرا درآوریم. وی اضافه کرد: سامانه نوین آبیاری به سه روش قطرهای، طیفی و بارانی در استان سمنان اجرایی شده است که البته سامانه آبیاری بارانی بیشتر در شرق استان به دلیل شرایط آب و هوایی متناسب اجرا شد. یکی از کشاورزان جوان استان سمنان در حالی که در زمین کشاورزی پنج هکتاریاش بیل به دست مشغول آبیاری به روش سنتی بود در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: من هر ۲ هفته ۲۴ ساعت نوبت آب کشاورزی دارم و مجبورم تنها در دل شب، سرما و گرما برای آبیاری به سر زمین بیایم.
در تعریف دیگری از گلخانه میتوان گفت گلخانه عبارت است از فراهم کردم محیط برای رشد محصولات کشاورزی میباشد.پوشش شفاف گلخانه باعث ایجاد اثر گلخانه سایت agriculture-na در محیط میشود. هزینه ساخت گلخانه در چند سال اول به طور کامل جبران خواهد شد و سوددهی آن از پرورش محصول سنتی راحتتر خواهد بود. صرفه جویی در مصرف آب، سرعت بالای رویش گیاه، بکارگیری کود همزمان با آبیاری، جلوگیری از رشد بی رویه علفهای هرز، صرفه جویی در مصرف انرژی، برداشت راحت تر محصولات و افزایش کمی و کیفی محصولات، بخشی از مزایای به کارگیری روشهای آبیاری نوین است و ضرورت دارد روش آبیاری نوین جایگزین روشهای سنتی آبیاری در استان سمنان شود که در قلب مناطق خشک و نیمهخشک کشور قرار دارد تا حفظ و تقویت محصولات کشاورزی در سال جهش تولید محقق شود. آنان صرفه جویی در مصرف آب، سرعت بالای رویش گیاه، بکارگیری کود همزمان با آبیاری، جلوگیری از رشد بی رویه علفهای هرز، صرفه جویی در مصرف انرژی، برداشت راحت تر محصولات و افزایش کمی و کیفی محصولات را از مزایای به کارگیری روشهای آبیاری نوین برشمردند. مدیر امور آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان خاطرنشان کرد: سال گذشته هشت میلیون متر مکعب کمبود آبیاری جبران و با اجرای سامانه نوین آبیاری بهره برداری از منابع آب در استان سمنان مدیریت شد که این میزان صرفه جویی قابل توجه است.