مازندران بهعنوان جذابترین استان برای گردشگران کشور، از قابلیتهای اقتصادی بهویژه در حوزه «حوضه دریایی» برخوردار است و محصولات کشاورزی این استان بهویژه در رشتههای «ترکیبات» و «ماهیان خاویاری» میتواند برای شهروندان درآمدزایی داشته باشد. . از سوی دیگر توسعه زیرساخت های اقتصادی استان مازندران و کاهش نرخ بیکاری در این استان نشان از پیشرفت آن در تولید و کسب درآمد از گردشگری داخلی و خارجی است که ادامه آن منوط به پیشرفت زیرساخت ها .
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا).، “استان مازندران” این استان در شمال ایران قرار دارد و با مساحتی بالغ بر 4.23756 کیلومتر مربع حدود 1.46 درصد از مساحت کشور را در بر می گیرد و از این نظر هجدهمین استان محسوب می شود. دریای خزر در شمال، استان های تهران و سمنان در جنوب و استان های گیلان و گلستان به ترتیب در غرب و شرق مازندران واقع شده اند.
بر اساس آخرین تقسیمات کشوری مازندران 19 شهر دارد که عبارتند از: آمل، بابل، بابلسر، بهشهر، تین کابن، جویبار، چالوس، رامسر، ساری، سوادکوه، قائم شهر، گلوقه، محمودآباد، نیکا، نور، نوشهر، فریدون کنار، عباس آباد. 56 این شهرستان شامل 49 بخش، 113 دهستان و 3697 دهستان می باشد. آب و هوای مازندران معتدل و مرطوب (معروف به معتدل خزری) است. امتداد رشته کوه های البرز به سمت جنوب، مجاورت با دریا و پوشش گیاهی از دلایل اصلی تغییر اقلیم این منطقه است.
مازندران قطب گردشگری داخلی ایران
استان مازندران دارای امکانات طبیعی و فرهنگی و جاذبه های گردشگری فراوانی در توسعه صنعت گردشگری و تبادلات فرهنگی در سطح منطقه ای و ملی است. با توجه به اهمیت اکوتوریسم در صنعت گردشگری جهانی، مازندران را به دلیل موقعیت طبیعی و جغرافیایی باید یکی از بهترین استان های کشور دانست. وجود دریای خزر با خط ساحلی بی نظیر به همراه 12 پارک جنگلی، 9 پارک ملی، منطقه حیات وحش، 12 آبشار مهم، 10 دریاچه، صدها رودخانه و آب معدنی، 4 دریاچه، 18 ویلا با آب و هوای عالی و بیش از 170 اثر تاریخی و ملی ثبت شده، این استان را به یکی از مهمترین اماکن گردشگری ایران تبدیل کرده است که در طول سال میزبان 12 میلیون گردشگر داخلی و بیش از 100 هزار گردشگر خارجی است.
ایگور بابوشکین، فرماندار آستاراخان، روسیه. وی سال گذشته (1402) در دیدار با مسئولان استانداری مازندران گفت: مازندران به عنوان یک مرکز گردشگری در ایران شناخته می شود و مردم آستاراخان روسیه علاقه مند به حضور گردشگران در مازندران هستند. زبان فارسی در استان آستاراخان تدریس می شود و آماده همکاری و تبادل تجربیات در زمینه ارائه کارهای تخصصی و اقتصادی هستیم.
سید مصطفی فاطمی، دبیر سازمان هماهنگی خدمات سفر و مدیرکل توسعه گردشگریدر شهریور 1403 در مورد حجم سفر به مازندران آمده است: «از 8 تا 16 شهریور 1403 با ورود حدود چهار میلیون و 800 هزار مسافر به استان مازندران بیشترین تعداد سفر و پس از آن استان خراسان رضوی با ورود چهار میلیون و 350 هزار نفر بود.»
یوسف نوری استاندار مازندران وی همچنین بر رونق چشمگیر گردشگری تابستانی مازندران با 21 میلیون جابجایی ترافیکی معادل 11 درصد ترافیک کشور و ورود 4 میلیون و 800 هزار مسافر از مازندران به استان که بیشترین جذابیت را برای گردشگران دارد، تاکید کرد. وی در آخرین تعطیلات (8 تا 16 شهریور 1403) در کشور به استاندار اعلام کرد: سفر فقط مختص نوروز نیست و سفرهای تابستانی در مازندران به دلیل داشتن قابلیتهای طبیعی و در راستای نظارت مستمر از جایگاه ویژهای برخوردار است. از سفر، همیشه مقر تسهیلات و خدمات سفر خواهد بود.»
توانمندی های اقتصاد دریامحور در مازندران
به منظور ابلاغ سیاست های عمومی «توسعه دریا محور» از سوی مقام معظم رهبری بررسی توانمندی های اقتصاد دریامحور و دستیابی به اهداف کلان در این زمینه و تشریح تحقیقات و مطالعات انجام شده توسط گروه دانشگاه نوشیروانی بابل با هدف ارائه راهکارهای توسعه. “اقتصاد دریایی” با توجه به نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها، این امر در بخش های توسعه تجارت دریایی و توسعه صنایع دریایی با حضور استاندار مازندران، نمایندگان، روسای بنادر و نهادهای ذیربط انجام شد.
بر اساس تحقیقات پیش گفته، استانداری مازندران یکی از مهمترین استانداری های ساحلی شمالی محسوب می شود و نقش مهمی در روابط دریایی ایفا می کند. مازندران دارای 470 کیلومتر خط ساحلی، 3 بندر و 55 درصد از سواحل شمالی کشور، منطقه آزاد اقتصادی، فعالیت های دریایی، بنادر، دریانوردی، کشتیرانی، صنعت، کشاورزی، شیلات، آبزی پروری، طبیعت و گردشگری دریایی است. منطقه وسیعی است که پایگاه فعالیت های اقتصادی و توسعه اجتماعی معطوف به دریا محسوب می شود.
در این خصوص یوسف نوری استاندار مازندران با تاکید بر اینکه مازندران با فعالیت های دریایی خود در برابر توسعه پایگاه دریایی آسیب پذیر است، خاطرنشان کرد: اقتصاد دریا محور و استفاده از این ظرفیت و نعمت بزرگ برای رشد اقتصادی، بهبود شرایط زندگی و ایجاد «اشتغال و رقابت باعث افزایش تولید ناخالص داخلی می شود که برای هر شغل در اقتصاد دریایی چهار شغل ایجاد می کند که برای حفظ روند به سمت اقتصاد دریایی کافی است».
به اطلاعیه اشاره کرد “سند توسعه دریانوردی”وی برنامهریزی، تفکر در جهت عینی و فعالسازی سیاستهای عمومی در سطح سیاستگذاری و برنامهریزی را از ضروریات تحقق این مهم دانست و گفت: سند توسعه دریایی بسیار مهم و پدیدهای جدید است توسعه فعالیت های اقتصادی با محوریت دریایی مستلزم سیاست یکپارچه برای امور دریایی و مدیریت چابک و موثر دریایی است.
استاندار مازندران افزود: هدف راهبردی توسعه دریایی بهبود بازاریابی، رقابت پذیری، صنایع دریایی و فعالیت های کشتی سازی، تجارت بازرگانی، منابع نفتی، فرآورده های نفتی، شیلات، گردشگری دریایی، شناورهای خدماتی و صنایع دریایی با چند سطح و توسعه شبکه و تحولات آینده در اقتصاد دریایی به صورت موازی و به هم پیوسته مواجه خواهد شد.
نوری با بیان اینکه وجود واحدهای بزرگ و صنایع مادر در استان مازندران و استان های همجوار آن در صادرات و واردات دریایی، مازندران می تواند پیشرو پنج استان کشور در تجارت و صادرات باشد، اظهار داشت: حرکت در این مسیر با ایجاد باور. درک و نگرش مشترک به منظور توسعه پایدار دریانوردی در مازندران و استان های همجوار در سطح سیاست گذاران، برنامه ریزان و ذینفعان برای دستیابی به این استراتژی کلان اقتصادی است.
مازندران مرکز تولید ماهیان خاویاری
“سید حسین حسینی رئیس سازمان شیلات ایران گفت: مازندران قطب پرورش ماهیان خاویاری کشور است. وی مطلع شد، گفت: سال گذشته (1402 هجری قمری) یک هزار و 350 کیلوگرم خاویار پرورشی و 110 تن گوشت ماهیان خاویاری از این استان صادر شد که ارزآوری خوبی کسب کرد. در حال حاضر پنج هزار تن گوشت ماهیان خاویاری پرورشی در بازار تولید و عرضه می شود که در این راستا، مازندران به تنهایی 52 درصد گوشت و 47 درصد خاویار پرورشی را از طریق 47 واحد پرورش ماهی خاویاری فعال و بزرگ تولید و عرضه می کند.
وی خاطرنشان کرد: سالانه ده ها میلیون ماهی کوچک در مراکز بازیافت و حفاظت از ذخایر ژنتیکی استان مازندران به منظور حفظ و احیای ذخایر آبزیان دریایی در ساحل مجاور «شرکت های تعاونی صیادی» تولید می شود. توسط خود صیادان احداث چهار استخر در مجاورت رودخانه های مهم صیادی و طرح حفاظت از مهاجرت آبزیان دریایی به مناطق بالادست 11 رودخانه که پیش بینی می شود بیش از 30 میلیون قطعه ماهی دریایی در آنها تکثیر شود، اجرایی شد. ماهی سفید در دریا رها می شود.»
رئیس سازمان شیلات ایران شرکت پرورش ماهیان خاویاری “چالباش قزوین”. وی با ظرفیت تولید 300 تن گوشت ماهیان خاویاری و 10 تن خاویار در مازندران، آن را فرصتی مهم برای افزایش ارزآوری کشور عنوان کرد و گفت: این شرکت برای کسب 6 هزار میلیارد ریال از سوی دولت حمایت می شود. ” “.
الحسینی، موقعیت بندر ماهیگیری امیرآباد بهشهر وی آن را یکی از سایت های مهم طرح کمک به تکثیر طبیعی موجودات آبزی برشمرد و گفت: مناطق شرقی استان مازندران به ویژه منطقه میانکالی به دلیل شرایط اقلیمی و جغرافیایی فاقد رودخانه های مهم ماهیگیری است قرار است استخری در این سایت احداث شود و بچه ماهی های کشف شده در این سایت رهاسازی شود.
لازم به ذکر است مازندران حدود 130 رودخانه با شاخه های اصلی و فرعی دارد که از این تعداد 24 رودخانه از رودخانه های مهم صیادی محسوب می شوند، اما ورود به همه این رودخانه ها لزوما مسیر مهاجرت ماهیان خاویاری نیست به همین دلیل شیلات مازندران از چهار رودخانه استفاده می کند رودخانه ها را برای تولید مثل انتخاب کرده اند و رودخانه های نیمه ماهیگیری را انتخاب کرده اند. فیل ماهی، اوزونبورون، گارابرون و گوسفند ماهی از مهمترین گونه های ماهیان خاویاری دریای خزر به شمار می روند.
استان مازندران رتبه دوم کاهش نرخ بیکاری را در کشور دارد
یوسف نوری استاندار مازندران وی از موفقیت در کاهش نرخ بیکاری به 3.6 درصد و کاهش تورم به 34 درصد در استان خبر داد و گفت: برای اولین بار نرخ مشارکت اقتصادی در مازندران در همین مسیر توسعه به 41.3 درصد رسیده است چالش ها و مشکلات مازندران در سایه دلسوزی، هم افزایی و وحدت نظر در بین همه مسئولان، نخبگان و تأثیرگذاران در توسعه استان ها حل می شود.
وی به تشکیل بالاترین ستاد نرخ رشد اقتصادی در استان اشاره کرد و خاطرنشان کرد: با تلاش های صورت گرفته 145 واحد تولیدی در مازندران از مالکیت سیستم بانکی خارج و به فعالان اقتصادی بازگردانده شد مشکل کمبود زمین که مانعی بر سر راه برنامه های عمرانی استان است باید با کمک مجلس رفع شود و دولت از مسئولان کشوری حمایت کند.
همچنین حسن خیریان پور معاون هماهنگی امور اقتصادی و گردشگری استاندار مازندران وی چندی پیش در دیدار با سرمایه گذاران به موضوع اشتغال و کاهش نرخ بیکاری در برنامه هفتم توسعه اشاره کرد و اعلام کرد: مازندران با کاهش چشمگیر نرخ بیکاری رتبه دوم کشور را دارد. در برنامه هفتم توسعه، دستورالعمل و سهم 44 هزار فرصت شغلی در مازندران ارائه شد که بیشترین آن معادل 22 هزار نفر از سهم فارغ التحصیلان بیکار (50.2 درصد) بود.
صادرات 300 هزار تن مرکبات از مازندران
معاون هماهنگی اقتصادی و گردشگری استانداری مازندران با اشاره به اینکه باید مسیر سرمایه گذاری در کشاورزی، گردشگری و صنعت را تسهیل کنیم، افزود: مازندران با هفت و نیم میلیون تن محصول کشاورزی و 14 عمده کشاورزی نقش مهمی در اقتصاد دارد. محصولات.” کشور. 961 هزار تن انواع کالا از گمرکات به کشورهای هدف ارسال شد. استان مازندران نسبت به مدت مشابه سال گذشته 25 درصد از نظر وزنی و 14 درصد از نظر ارزشی صادرات خود را افزایش داد و 173 میلیون دلار صادرات داشت.
وی با بیان اینکه در سال گذشته (1402) با برگزاری هفت همایش تعیین سرمایه گذاری، تحولات ویژه ای در سرمایه گذاری داخلی و خارجی در استان رخ داد، گفت: اکنون 10 سرمایه گذاری خارجی با اعتبار 175 میلیون دلار در مازندران شناسایی و به بهره برداری رسیده است. ” استان.”
خیریان پور به صادرات 318 میلیون دلاری محصولات مازندران در سال گذشته (1402) اشاره کرد و ادامه داد: محصولات مازندران از پنج هزار تن در سال 1401 به 178 هزار تن در سال گذشته (1402) رسیده است و این تنها آماری است که در گمرکات استان به دلیل اینکه مجموع صادرات مرکبات مازندران از مناطق مختلف کشور به حدود 300 هزار تن می رسد.
با توجه به مطالب فوق، مشخص میشود که استان مازندران با داشتن بنادر دریایی و مناطق آزاد تجاری دارای ظرفیتهای تجاری فراوانی برای «توسعه اقتصاد دریامحور» است، به طوری که فرصتهای ترانزیتی در کنار محصولات کشاورزی مازندران میتواند صدها میلیون تولید کند. دلار در درآمد این استان. البته استفاده حداکثری از زمین های کشاورزی و حوضه های ساحلی نیازمند تعامل دیپلماتیک با کشورهای همسایه است. از سوی دیگر مازندران به عنوان قطب گردشگری داخلی کشور می تواند توانایی خود را در جذب گردشگر و سرمایه گذار خارجی افزایش دهد که این امر به مدیریت زیرساخت های این استان بستگی دارد.
انتهای پیام/
https://www.isna.ir/news/1403080201722/%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%AF-%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B9%D9%87-%D9%88-%D8%A7%D8%AD%DB%8C%D8%A7%DB%8C-%D8%B8%D8%B1%D9%81%DB%8C%D8%AA-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1-%D9%85%D8%A7%D8%B2%D9%86%D8%AF%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%82%D8%B7%D8%A8