سرخرطومی چوبخوار از آفات باغات است

به گزارش خبرنگار ایرینادر سال 1393 مدیرعامل سازمان حفظ نباتات بوشهر جهاد الزیرا به نخل کاران این شهرستان هشدار داد; با توجه به شیوع آفت سوسک بز کوهی در باغات شهرستان پارسیان در استان هرمزگان، نخل های بوشهری باید از تهیه نهال و نهال خرما از این شهرستان و استان خودداری کنند.

این آفت درختان بارور و زینتی به ویژه ارقام خرما موزواتی و خاصوی را برای تغذیه بیشتر از سایر واریته ها ترجیح می دهد.

این آفت خطرناک که قابلیت پرواز بسیار بالایی دارد (70 تا 80 کیلومتر) به دلیل ورود زنبورهای آلوده به کشور در استان سیستان و بلوچستان و تعدادی از شهرستان های استان هرمزگان مشاهده شده است و هم اکنون در گچوی است. منطقه این آفت در مناطق بستک، لار، جراش، خنگ، فیشور، قیرقرزین و لاورخشت استان فارس و همج بندرعباس، دشتی پارسیان و کچوی فرامرزان بستک در استان هرمزگان علاوه بر جیرفت و منوجان از استان هرمزگان شیوع دارد. استان کرمان. مهم ترین دلیل گسترش آن جابجایی درختان خرما از مناطق آلوده به مناطق دیگر است.

البته همه ساله همزمان با واکسیناسیون نخیلات هرمزگان، برنامه های مبارزه با آفت سرخرطومی بر اساس قرنطینه مناطق آسیب دیده و جلوگیری از انتشار آفت به شرق و شمال استانداری اجرا می شود. به ویژه در مناطق آسیب دیده استانداری برای ردیابی این آفت و جلوگیری از ورود نهال و نهال از مناطق آلوده و خرید فرمون برای ردیابی سوسک آنتلوپ و سم فیستوکسین، ردیابی تله ها، پایش و شناسایی افراد مبتلا. درختان به ردیابی نقطه به نقطه در مساحت 45700 هکتار، شناسایی و از بین بردن نخل های آلوده، درمان نخل های کمتر آلوده به سموم، ثبت نقاط جغرافیایی از طریق اپلیکیشن شبا و آموزش روش های کشاورزی و پیشگیری با کمک دپارتمان باغبانی (عفونی کردن باغ ها، حذف علف های هرز و ایجاد مکان های امن برای تخم گذاری).

چوب خواران خرما

شپشک هیزم خوار بلای باغات است

شپشک حنایی نوعی سوسک است که چوب خرما را می خورد و رنگ آن از قرمز حنایی تا قهوه ای تیره است با ایجاد تونل در درخت خرما و تغذیه از پنیر خرما باعث خشک شدن و مرگ درخت می شود. به دلیل تولید بالای این سوسک (تا 18 نسل در شرایط ایده آل)، میزان آسیب آن بسیار بالاست.

سوسک خرما آنقدر خطرناک در نظر گرفته می شود که در عرض دو سال باعث مرگ بی سر و صدا درختان خرما می شود از بیرون در تنه درخت خرما و با تغذیه از بافت های درخت خرما باعث ضعیف شدن و مرگ درخت خرما می شود.

سوسک حنایی خرما آنقدر خطرناک است که در عرض دو سال باعث مرگ خاموش درختان خرما می شود.این حشره خطرناک با ایجاد سوراخ ها و گذرگاه های متعدد فضای کافی برای رشد یک کلنی در حال گسترش را در درختان خرما ایجاد می کند و در صورت عدم کنترل در نهایت منجر به مرگ درخت خرما می شود.

خسارت اصلی این آفت در مرحله لاروی سوسک خروس ایجاد می شود این حشره نابالغ با تغذیه از دسته های آوندی درخت خرما کانال هایی را در جهات مختلف ایجاد می کند.

این حشره به تدریج بالغ می شود و از طریق زخم های روی تنه درختان خرما وارد درخت می شود و شروع به تخم گذاری می کند. وجود تعداد زیادی تخم، شرایط دمایی مناسب و عدم مبارزه به موقع می تواند منجر به انتشار این آفت شود.

شپشک حنایی به عنوان یکی از خطرناک ترین آفات آلوده کننده درختان خرما شناخته می شود و معمولاً از تنه درخت برای رشد و تکثیر خود برای زندگی، لانه سازی و پرورش لاروهای خود استفاده می کند.

38 هزار هکتار نخل را دنبال می کند

سرخرطومی چوبخوار از آفات باغات است

در این رابطه مدیر سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان با اشاره به بازدید، پایش و پیگیری 38 هزار هکتار از محصولات زراعی این استان در برابر آفت سوسک بز کوهی، گفت: تاکنون تنها 300 هکتار از باغات در بخش بستک و سیاه تشخیص داده شده و دشت های بندر عباس، سیرمند، حاجی آباد و پارسیان مبتلا به این آفت هستند.

الهام اسدپور وی تصریح کرد: به منظور پیشگیری و کاهش خسارت این آفت جونده باغات استان با استفاده از شبکه های مراقبت دولتی و خصوصی پایش و در نخلستان های هرمزگان محاصره شد.

وی بیان کرد: طبق بررسی های اخیر آلودگی های جدید در شهرستان های فارس بستک و هرمزگان به صفر رسیده است اما با توجه به انتقال تصادفی گیاهان آلوده از استان های همجوار توسط برخی باغداران، این آفت همچنان عامل اصلی آلودگی باغ ها محسوب می شود.

تاکنون تنها 300 هکتار از باغات جناح بستک، سیاه، بندرعباس، سیرمند حاج آباد و دشتی پارسیان آلوده به این آفت شناسایی شده است.اقدامات انجام شده برای مقابله با آفت شپشک خرما

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان همچنین در خصوص اقدامات انجام شده برای مقابله با آفت سرخرطومی اظهار کرد: کاروان های آموزشی ترویجی در 18 مرکز خدمات جهاد کشاورزی استان راه اندازی شد و در این راستا 54 دوره آموزشی اجرا شد. و برای نخلکاران برگزار می شود.

اسدپور تصریح کرد: همچنین ردیاب های بومی ماهر برای هر شهرستان در 11 گروه فعال در بخش خصوصی برای ردیابی مواد مخدر در کنار کارشناسان بخش دولتی آموزش دیده اند.

وی افزود: پایش و پایش مستمر حشرات، به دام انداختن آنها با فرومون های تخصصی، پایش ردیابی با استفاده از شبکه مراقبت دولتی و بخش خصوصی، تهیه بنر و ارسال پیامک های تبلیغاتی از دیگر اقدامات مهم اداره حفظ نباتات استانداری برای پیشگیری و کاهش است. آسیب به خرما شپشک حنایی یک آفت بوده است.

80 هکتار از باغات قشم در محاصره است

سرخرطومی چوبخوار از آفات باغات است

از آنجایی که در سال 1396 یک مورد از این آفت در باغات قشم مشاهده شد، شبکه پایش و هشدار زودهنگام اداره جهاد کشاورزی این شهرستان طبق دستورالعمل اداره کل کشاورزی قشم از دو روش پایش بصری و به دام انداختن در طول سال استفاده می کند. گیاهان کشور حفظ و از تله های فرمونی به طور مستمر استفاده می شود به طوری که در این سال ها مورد جدیدی از این آفت در باغات این جزیره مشاهده نشده است.

مدیر جهاد کشاورزی استان قشم گفت: 20 تله جدید در باغات به وسعت 80 هکتار در شهرستان رامکان و روستاهای توریان، خالدین، گورزین و غربدان این جزیره نصب شده و این تله های فرمونی است. به صورت هفتگی نظارت و پایش سوسک خرما توسط واحد قرنطینه گیاهی انجام می شود.

ملک یزدان پناه گفت: به منظور ردیابی و کنترل این آفت در نخلستان های این جزیره، این سوسک قرمز بر اساس ردیابی و شناسایی دقیق با استفاده از تله های فرمونی، عملیات باغبانی و بهداشتی و آموزش نخل کاران پایش، مدیریت و شناسایی شد. در نخلستان های شهر

وی گفت: در تابستان امسال آفت سوسک خرما در 80 هکتار از باغات شهرستان قشم پایش، کنترل و محاصره شد.

مدیر جهاد کشاورزی قشم به باغداران توصیه کرد: برای جلوگیری از شیوع این آفت در جزیره از تهیه نخل بدون هماهنگی با واحد حفظ نباتات و قرنطینه نباتات این اداره کل خودداری کنند.

38 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان هرمزگان برای کشت خرما در نظر گرفته شده که 25 هزار هکتار معادل 70 درصد آن بارور است. نزدیک به هشت درصد از این درختان خرما به دلیل ارتفاع زیاد، سن، کیفیت پایین و تولید کم، صرفه اقتصادی برای نگهداری ندارند.

سالانه 196 هزار تن خرما از باغات بارور هرمزگان برداشت می شود که 65 هزار تن آن قابل صادرات است.

«بایرم»، «خساوی»، «مرداسنگ»، «خنیزی»، «شاهانی»، «دری»، «کرت» و «موضواتی» از مرغوب ترین ارقام خرمای استان هرمزگان هستند و هر ساله 45 درصد از این محصولات تولید می شود. به کشورهای حوزه خلیج فارس ارسال و به روسیه، اروپا و کشورهای آسیای شرقی صادر می شود.

استان هرمزگان با 38 هزار هکتار سطح زیر کشت خرما و تولید سالانه 196 هزار تن خرما، رتبه سوم تولید خرما را در کشور به خود اختصاص داده است.

https://www.irna.ir/news/85646519/%D8%B3%D8%B1%D8%AE%D8%B1%D8%B7%D9%88%D9%85%DB%8C-%DA%86%D9%88%D8%A8-%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B1-%D8%A8%D9%84%D8%A7%DB%8C-%D8%AC%D8%A7%D9%86-%D9%86%D8%AE%D9%84%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D9%87%D8%A7