سهم برندها در بازار تلفن همراه در ایران چقدر است؟

سهم برندها در بازار تلفن همراه در ایران چقدر است؟

پس از گذشت دو سال از واردات آیفون مدل 14 به بالا، اکنون صحبت از از سرگیری واردات تمامی مدل های این برند با تعرفه 15 درصدی برای واردات تجاری است اما جزئیات دیگر درباره شروع ثبت درخواست و نوع ارز. تخصیص داده شده و از همه مهمتر دلیل ممنوعیت دیرتر بوده و هنوز در خصوص با آزادسازی واردات مشخص نشده است.

به گزارش اسنا، از ابتدای پاییز 1401 واردات آیفون 14 به بالا به کشور برای مصارف تجاری و مسافربری ممنوع شد. این تصمیم باعث شد تا به دلیل وجود ثبت نام و گارانتی، قیمت آیفون 13 نسبت به آیفون 14 و 15 گران شود و گاها برخی افراد ترجیح می دهند با هزینه کمتر از آخرین فناوری های موجود استفاده کنند و در عین حال از یک موبایل ارزان قیمت استفاده کنند. از سیم کارت آنها برای فعال کردن تلفن همراه ارزان قیمت و تماس با آخرین مدل آیفون استفاده کنید.

اما در خرداد ماه سال جاری مصوبه هیات وزیران منتشر شد که بر اساس آن، بر اساس ممنوعیت واردات گوشی های همراه هوشمند با برند اپل، در صورت رفع ممنوعیت در آینده توسط مراجع ذیصلاح، تجاری آن انتظار می رود سود به 96 درصد برسد.

از سوی دیگر، سید ستار هاشمی – وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در دولت چهاردهم – در ابتدای شهریور ماه جاری همزمان با آغاز کار خود در پاسخ به سوالی مبنی بر رجیستر گوشی های اپل گفت: تصمیم در مورد ثبت نام آیفون 14 و 15 در حوزه وزارت صنعت و معدن و کاری است که پیگیر آن هستیم و منتظریم ببینیم چه اتفاقی خواهد افتاد.

سرانجام چند روز پیش در جلسه شورای دولت تصمیمی مبنی بر رفع ممنوعیت آیفون صادر شد و بر این اساس سه طرف از جمله وزارت حریم خصوصی و ارتباطات و معاونت حقوقی رئیس جمهور تعیین تکلیف شدند. تصمیم را تدوین کنید مقررات واردات، اما وضعیت اجرا و جزئیات تعرفه هنوز مشخص نیست. البته در ابتدا تعرفه 96 درصد اعلام شده بود اما سخنگوی دولت اعلام کرد که اشتباهی رخ داده و این موضوع اصلاح می شود. در نهایت دبیر دفتر دولت اعلام کرد که عوارض واردات گوشی های اپل در سال جاری برای گوشی های بالای 600 دلار طبق قانون بودجه در رویه بازرگانی 15 درصد و در سایر رویه ها 30 درصد تعیین شده است. تلفن های اپل 600 دلار است و بر اساس عوارض واردات در رویه تجاری 5 درصد و در رویه های دیگر 6 درصد است.

لازم به ذکر است که واردکنندگان در این مدت بارها تایید کردند که واردات آیفون با تعرفه 96 درصدی نه به نفع دولت و نه به نفع مصرف کننده است، بلکه به نفع قاچاقچیان خواهد بود.

معمایی که قابل حل نیست

مهم ترین معما این است که پس از گذشت دو سال هنوز هیچکس پاسخ روشنی به این سوال که چرا واردات آیفون ممنوع شده است، ارائه نکرده است. تاکنون اگرچه گفته شده مشکل رجیستری آیفون حل خواهد شد، اما زمان شروع ثبت نام اپلیکیشن یا جزئیات ثبت نام برای کسانی که گوشی موبایل با برند آیفون را به عنوان کالای قاچاق خریداری کرده اند مشخص نیست. علاوه بر این، هنوز مشخص نیست که این موبایل ها با چه ارزی وارد کشور می شوند و آیا شرایط واردات آنها مانند سایر موبایل های بالای 600 دلار است یا خیر. البته با توجه به اینکه در سال های اخیر موبایل هایی با قیمت کمتر از 600 دلار وارد کشور شده و موبایل هایی با قیمت کمتر از 600 دلار ارز وارد کشور شده است، به احتمال زیاد همین روند ادامه خواهد داشت.

معضل سیاستگذار

در این میان کسانی هستند که اساسا معتقدند واردات آیفون دغدغه اصلی درصد کمی از جامعه است و دلیلی برای پرداختن به آن در این حد وجود ندارد. این افراد همچنین معتقدند در شرایطی که با محدودیت ارزی مواجه هستیم باید جلوی واردات کالاهای لوکس گرفته شود. در طرف دیگر ماجرا، مخالفان معتقدند که این روش حق انتخاب را از مصرف کننده سلب می کند. همچنین اشاره می کنند که قیمت گوشی موبایل برند سامسونگ از نظر قیمت تفاوت چندانی با مدل های جدید آیفون ندارد و اگر دلیل ممنوعیت واردات صرافی است، این موضوع باید شامل تمامی برندها شود.

اما نرخ تبدیل آیفون چقدر است؟ جواب امسال آسان نیست چرا که در دو سال گذشته تنها مدل های آیفون 13 وارد کشور شده و تقریبا تمامی مدل های رده بالاتر به صورت قاچاق وارد کشور شده است. اما شاید بتوان این سوال را به گونه ای دیگر پاسخ داد که گوشی های موبایل پرچمدار و به اصطلاح موبایل که قیمت آن ها بیش از 600 دلار است چقدر محبوب هستند.

سهم برندها در بازار تلفن همراه ایران

آمارهای منتشر شده از سوی گمرک حاکی از آن است که در سال گذشته 3.4 میلیارد دلار گوشی تلفن همراه به دو صورت تجاری و مسافربری وارد کشور شده است. بر این اساس، 4.5 درصد از ارزش کل واردات کشور در سال 1402 هجری شمسی به واردات گوشی تلفن همراه اختصاص یافته است. از این تعداد، سهم تلفن های همراه کمتر از 150 دلار حدود 500 میلیون دلار، سهم تلفن های همراه از 150 تا 600 دلار حدود 1.8 میلیارد دلار و سهم تلفن های همراه بالای 600 دلار، 1.1 میلیارد دلار بوده است.

کل واردات کشور در سال 1402 هجری شمسی حدود 66.2 میلیارد دلار بوده است، بنابراین سهم تلفن همراه به ارزش بیش از 600 دلار تنها 1.6 درصد از کل واردات کشور بوده است. علاوه بر این، واردات تلفن همراه به ارزش بیش از 600 دلار در سال 1400 یعنی قبل از تحریم آیفون 14 و پس از آن بالغ بر 1.47 میلیارد دلار بوده است که نشان می دهد با تحریم مدل های برند آیفون تنها 370 میلیون دلار در خارج از کشور صرفه جویی شده است. مبادله این معادل 0.5 درصد از کل واردات کشور است.

همچنین آمار منتشر شده توسط انجمن واردکنندگان تلفن همراه در سال 1400 یعنی قبل از ممنوعیت واردات آیفون 140 به بالا نشان می دهد که سهم سامسونگ از بازار تلفن همراه ایران 49 درصد، شیائومی 26 درصد، نوکیا 13 درصد است. و اپل 6 درصد جی پلاس، جی ال

انتهای پیام/

https://www.isna.ir/news/1403081410047/%D8%B3%D9%87%D9%85-%D8%A8%D8%B1%D9%86%D8%AF%D9%87%D8%A7-%D8%A7%D8%B2-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D8%A7%D8%B1-%D9%85%D9%88%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D9%84-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%DA%86%D9%82%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%D8%B3%D8%AA