به گزارش خبرنگار مجله خبری کشاورزی، ایران علاوه بر فرهنگ غنی، به زعفران در جهان نیز معروف است. طلای سرخ که از نظر مردم غرب نمادی از شرق زمین است.
در ایران، شرق کشور از دیرباز در زعفران ید یافت می شود. علاوه بر منطقه خراسان، شرق استان سمنان نیز در پیوند با خاک خراسان میزبان این گیاه ارزشمند و اقتصادی است.
زعفران گیاهی باستانی و باستانی در ایران است که بنا به برخی روایات دارای خواص درمانی معجزه آسایی است و در وهله اول بهترین و ممتازترین گیاه در بین گیاهان دارویی است.
قرن هاست که کشت و تولید گیاه ارزشمند و استراتژیک زعفران در ایران سابقه ای طولانی دارد اگرچه کشورهایی مانند اسپانیا، چین و افغانستان در تولید این ادویه تند با ایران رقابت می کنند، اما همچنان بهترین و قدیمی ترین آن است. زعفران در جهان دنیا در ایران رشد و تولید می شود.
اگرچه ابعاد دارویی و خواص معجزه آسای این طلای سرخ هنوز به طور کامل کشف نشده است، اما همچنان گیاهی با ارزش دارویی، از نظر اقتصادی برای کشاورزان سودآور، برای خاک ارزش آفرینی می کند و در حفظ آب و سازگاری با خشکسالی ایده آل است.
زعفران خواص بسیار مفیدی برای سلامت انسان دارد. از جمله مهم ترین خواص و فواید زعفران می توان به بهبود سلامت تنفس، بهبود سیستم گوارش، رفع درد، بهبود الگوی خواب، کاهش خونریزی، تقویت سلامت قلب، افزایش گردش خون، پیشگیری از دیابت، تقویت استخوان ها و بهبود عملکرد اشاره کرد. از سیستم ایمنی بدن
زعفران حاوی بیش از 150 ترکیب مختلف از جمله کاروتنوئیدها، سافرانال، کروسین، آنتی اکسیدان ها و سایر مواد بیوشیمیایی است. علاوه بر این، زعفران حاوی مواد معدنی و ویتامین های بسیاری است که برای سلامت انسان ضروری است.
اگرچه مردم اغلب به ادویه هایی مانند زعفران به عنوان طعم دهنده غذا نگاه می کنند، اما این ادویه ها حاوی بسیاری از مواد مغذی خاص با خواص فراوان هستند و یکی از خواص زعفران افزایش ایمنی بدن است.
علاوه بر استفاده از زعفران به عنوان ادویه و در غذاها، استفاده از آن به صورت دم کرده، در آرامش و درمان افسردگی نیز تاثیر بسیار عالی و معجزه آسایی دارد.
سودآوری و سازگاری با خشک کردن زعفران در شاهرود
مدیر جهاد کشاورزی شاهرود گفت: پیش بینی می شود از 365 هکتار از مزارع این شهرستان یک هزار و 460 کیلوگرم زعفران برداشت شود.
حمید آقاباکی روز پنجشنبه با اشاره به اینکه سطح زیر کشت زعفران در شهرستان شاهرود در سال جاری بالغ بر 385 هکتار است، به رسانه ها افزود: 365 هکتار از مزارع زعفران این شهرستان بارور است.
وی با اشاره به اینکه برداشت زعفران از ابتدای آبان ماه گذشته آغاز شد، گفت: برداشت این محصول به مدت یک ماه تا اوایل آذرماه آینده ادامه دارد.
وی عملکرد زعفران را چهار کیلوگرم در هکتار عنوان کرد و گفت: پیش بینی می شود در سال زراعی جاری حدود یک هزار و 460 کیلوگرم زعفران از مزارع کشاورزی این شهرستان برداشت و به بازارهای مصرف داخلی و خارجی عرضه شود.
توسعه کشت زعفران با هدف تغییر الگوی کشت و مصرف بهینه آب
مدیر جهاد کشاورزی شاهرود گفت: توسعه محصول استراتژیک زعفران گامی موثر در جهت تغییر الگوی کشاورزی و بهبود مصرف آب است.
وی به خشکسالی های اخیر در منطقه اشاره کرد و گفت: این محصول به عنوان یکی از گران ترین ادویه جات در جهان دارای بیشترین ارزش افزوده در بخش کشاورزی بوده و نقش مهمی در معیشت پایدار روستائیان و کشاورزان ایفا می کند. به کمترین نیاز آبی خود برسد.
هر هکتار کشت زعفران 200 فرصت شغلی ایجاد می کند
این مسئول ادامه داد: هر هکتار مزرعه زعفران به طور میانگین برای 200 نفر فرصت شغلی فصلی ایجاد می کند.
وی به برخی از مزایای محصول زعفران اشاره کرد و افزود: از نظر کارشناسان مهمترین خواص زعفران شامل درمان افسردگی، ایجاد نشاط و آرامش، کاهش اضطراب و درد، پیشگیری از سرماخوردگی، پیشگیری از سرطان، افزایش قوای روحی و روانی و افزایش قدرت روانی است. سلامت قلب و عروق خونی، احیای آنها، کاهش عوارض آفتاب سوختگی، بهبود ناراحتی های معده، افزایش استحکام استخوان ها و تقویت گردش خون.
شهرستان شاهرود در شرق استان سمنان دارای 30 هزار هکتار اراضی کشاورزی از جمله 22 هزار و 500 هکتار باغ است.
بر اساس اعلام این نهاد، 198 هزار هکتار از اراضی استان سمنان را اراضی کشاورزی تشکیل می دهد که از این میزان 54 هزار هکتار باغ، 110 هزار هکتار زیر کشت و مابقی به صورت آیش و حدود 45 هزار کشاورز در بخش کشاورزی فعال هستند.
https://www.irna.ir/news/85659165/%D8%B3%D9%88%D8%BA%D8%A7%D8%AA-%DB%B1-%DB%B4-%D8%AA%D9%86%DB%8C-%D8%B7%D9%84%D8%A7%DB%8C-%D8%B3%D8%B1%D8%AE-%D8%B4%D8%A7%D9%87%D8%B1%D9%88%D8%AF-%D8%B3%D8%A7%D8%B2%DA%AF%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%A8%D8%A7-%DA%A9%D9%85-%D8%A2%D8%A8%DB%8C-%D9%88-%D8%A7%D8%B4%D8%AA%D8%BA%D8%A7%D9%84-%D8%A2%D9%81%D8%B1%DB%8C%D9%86%DB%8C