سیاست های اجباری بزرگترین چالش صادرات خشکبار و محصولات کشاورزی است

سیاست های اجباری بزرگترین چالش صادرات خشکبار و محصولات کشاورزی است

یکی از اعضای اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران تاکید کرد: بزرگترین چالش صادرات، تعیین سیاست های اجباری برای صادرات محصولات کشاورزی است و در صورت وجود قرارداد ارزی، دخالت در قیمت گذاری جایز نیست، زیرا قیمت بر اساس میزان تعیین می شود. عرضه و تقاضای ارز باید به صادرکنندگان اجازه تعامل سازنده با واردکنندگان را بدهد.

به گزارش ایسنا. محمدامین حاج کاظمیان – عضو اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران – در نشست خبری امروز با محوریت چالش ها و مشکلات صادرات خشکبار در کشور اظهار داشت: بزرگترین مشکل صادرکنندگان بخش کشاورزی تعیین سیاست های بخشنامه صادرات است. محصولات کشاورزی از سال 1396 با موضوع برون سپاری ارزی و اجرای الگوی سیاست برون سپاری ارزی، صنعت خشکبار و صادرات بخش کشاورزی با مشکلات زیادی مواجه شده است. از ابتدا که سیستم NEMA مطرح شد، صادرکنندگان بخش کشاورزی موظف بودند ارز خود را در سامانه NEMA عرضه کنند. عدم درک درست از شرایط محاصره باعث بروز مشکلات زیادی شد.

وی افزود: آیا می توان ارز حاصل از صادرات محصولات کشاورزی و غذایی را به واردکنندگان سایر صنایع و بخش ها داد؟ دنیا مجازات نمی کند. آیا مالکیت ارز یکی از کالاهای صادراتی دنیا توسط شرکت های ایرانی است؟ این شرکت های خارجی و مشتریان خارجی ما هستند که بر اساس دستورالعمل ما ارز حاصل از صادرات ما را به سایر شرکت های خارجی که می توانند تامین کننده واردکنندگان یا شرکت های دیگر باشند، انتقال می دهند.

حاج کاظمیان ادامه داد: مشکل ما از ابتدا مشخص نکردن مدل و سیستم امنیتی در رژیم نیما بود. صادرکننده وارد کننده محسوب نمی شود. بعداً صرافی ها وارد سیستم شدند. یکی دیگر از موضوعات مهم روی میز قیمت گذاری نرخ ارز است. دولت های قبلی که امیدواریم در دولت جدید اصلاح شود، تعریف درستی از نرخ ارز نداشتند. ارزش نرخ ارز در دنیای اطراف ما چقدر است؟ با این حال نرخ و ارزش پول ملی ما بر اساس قیمت جهانی طلا تعیین می شود؟ قیمت طلا و سکه در ایران را چه کسی تعیین می کند؟ بانک مرکزی طلا و سکه را چگونه قیمت گذاری می کند؟ اگر همین معادله را برای قیمت گذاری قیمت طلا بررسی کنیم، متوجه می شویم که قیمت دلار یا یورو کمتر از 20 تا 30 درصد قیمت ارز آمریکا بر مبدا تحمیل شده نیست.

وی افزود: این بزرگترین مشکل ماست. ما با بحث انعقاد ارز مشکلی نداریم زیرا از نظر صادرکنندگان حرفه ای این به معنای کنترل دولت بر جریان ارز در کشور یعنی نحوه توزیع و مصرف ارز است. اما قیمت آنها چگونه است؟ در سال 2017، یک سیاست دائما در حال تغییر در نظر گرفته شد. الان برای اصلاح این سیاست می گویند باید با خودروسازان تعامل صورت گیرد یعنی خودروساز می تواند از محل صادرات خودرو وارد کند و این باعث می شود خودروساز وارد عرصه صادرات کالای خشک شود و همچنین زیر سوال بردن موضوع کیفیت کالاهای صادراتی به سود زیادی که با واردات خودرو به دست می‌آید و انحصاری بودن صادرات خودرو برای تسلط بر بازارهای جهانی با کمترین قیمت ممکن بستگی دارد.

یکی از اعضای اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران در پایان تاکید کرد: اگر بخواهیم دائماً حدود صادرات را که تنها راه توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور است مشخص کنیم، باید فقط بر صادرات تمرکز کنیم. روغنی که هزینه حمل و نقل بالایی دارد. باید ماموریت قراردادهای ارزی و سیاست های قیمت گذاری مشخص شود. اگر قرار است ارز منعقد شود، نباید در قیمت گذاری آن تداخلی ایجاد شود، زیرا قیمت بر اساس میزان عرضه و تقاضای ارز تعیین می شود. باید به صادرکنندگان اجازه تعامل سازنده با واردکنندگان را بدهد. اگر این اتفاق بیفتد، قیمت ارز کاهش می یابد. کافی است دولت یک بار تصمیم بگیرد که به منبع اعتماد کند.

انتهای پیام/

https://www.isna.ir/news/1403071612694/%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%B3%D8%AA%D9%88%D8%B1%DB%8C-%D8%A8%D8%B2%D8%B1%DA%AF%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%DA%86%D8%A7%D9%84%D8%B4-%D8%B5%D8%A7%D8%AF%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D8%AE%D8%B4%DA%A9%D8%A8%D8%A7%D8%B1-%D9%88-%D9%85%D8%AD%D8%B5%D9%88%D9%84%D8%A7%D8%AA-%DA%A9%D8%B4%D8%A7%D9%88%D8%B1%D8%B2%DB%8C