سیستم املاک و مسکن. راه حل قانون مبارزه با احتکار مسکن و کنترل اجاره بها
«سامانه املاک و مسکن» مهمترین ابزار برای مبارزه با احتکار مسکن است. این سامانه بستر مناسبی برای جمع آوری اطلاعات جهت تدوین سیاست های صحیح در حوزه مسکن است. شناسایی خانه های خالی، مبارزه با احتکار و اخذ مالیات از خانه های خالی از مهمترین اهداف تکمیل «سامانه املاک و مستغلات» است.
به گزارش ایسنا، در سال 1393 برای جلوگیری از انحصار مسکن، «نظام املاک و مسکن» در قانون «مالیاتهای مستقیم» مطرح شد. در آن زمان هیچ اقدامی برای راه اندازی این سامانه صورت نگرفت تا اینکه در سال 1400 هجری قمری راه اندازی شد. بر اساس آمار اعلام شده از سوی وزارت راه و شهرسازی تاکنون 560 هزار واحد مسکونی خالی از سکنه شناسایی شده است. همچنین 182 هزار واحد خالی به بازار مسکن عرضه شد. با اجرای سامانه املاک و مستغلات از ابتدای سال جاری تا امروز، 120 ملک دانا درشته برای اولین بار جهت اخذ مالیات به سازمان امور مالیاتی ارائه شد.
یکی از اهداف این سامانه جلوگیری از احتکار مسکن است. در سال های اخیر بازار مسکن از مصرف به سرمایه تغییر کرده است. راه اندازی «سامانه املاک و مسکن» اقدامی درست و سودمند بود که برای مبارزه با احتکار خانه و بهبود نظام مالیاتی کشور، مالیات خانه های خالی را کاهش داد. کارشناسان مسکن معتقدند احتکار مسکن در دهه گذشته یکی از دلایل تورم قیمت مسکن در کشور بوده است. بر اساس گزارش بانک مرکزی تورم در شهر تهران و بازار اجاره به 45.5 درصد می رسد. بنابراین دولت می تواند با کمک سامانه املاک و مسکن خانه های خالی را شناسایی و به بازار مسکن بازگرداند.
استفاده از سیستم املاک و مستغلات منجر به کاهش اجاره بها می شود
علی اصغر نخیراد، نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس دوازدهم، درباره نظارت و کنترل کاهش اجاره بها به ایسنا توضیح داد: در واقع اجاره بها معلول تولید نامناسب مسکن در دولت های گذشته است میزان تولید مسکن شکل نگرفته است به تناسب رشد جمعیت و نیاز جامعه، افزایش اجاره بها با اهرم فشار و بخشنامه حل نمی شود
این نماینده در خصوص تاثیر سامانه املاک و مسکن بر کاهش اجاره بها گفت: در واقع شناسایی و عرضه خانه های خالی به بازار از طریق سامانه املاک اقدامی است که باید انجام شود چرا که ظرفیت مسکن را در بازار قرار می دهد. منطقه اجاره ای و کاهش اجاره بها را در پی خواهد داشت. از سوی دیگر افزایش عرضه پاسخگو خواهد بود معرفی آنها به نظام املاک و این قانون باید ثابت و دائمی باشد.»
این سیستم راهی برای جلوگیری از احتکار مسکن است
همانطور که گفته شد شناسایی خانه های خالی و مبارزه با احتکار از دیگر مزایای استفاده از سامانه املاک است. نخیراد در خصوص مبارزه با انحصار مسکن از طریق سامانه املاک و مسکن گفت: قطعا باید از سرمایه گذاری خاص در حوزه مسکن جلوگیری شود تا صاحبان مسکن نتوانند مسکن احتکار کنند. شکی نیست که شناسایی و عرضه خانه های خالی به سامانه املاک، رویه ای است که باید به صورت مستمر انجام شود. البته قوانین جاری مربوط به بازار مسکن باید ادامه داشته باشد و نمایندگان مجلس باید این طرح را به نحو شایسته اجرا کنند.
حسین محمدزاده، عضو کمیته ساخت و ساز شورای اسلامی در تشریح اخذ مالیات و تاثیر آن در جلوگیری از احتکار مسکن به خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، گفت: اینکه حجم اخذ مالیات از خانه های خالی افزایش یافته است. خبر خوب و مطمئناً همکاری و تعامل مجلس می تواند در این زمینه موثر باشد: «با اجرای قانون وضع مالیات بر خانه های خالی، اکثر نیازهای مسکن برطرف می شود.»
نماینده مردم درجس در مجلس ادامه داد: قانونگذار در تصویب این قانون دو موضوع را مد نظر قرار داد اول اینکه با این اقدام قانونی جلوی انحصار مسکن در بازار را گرفت و دوم اینکه باعث شکسته شدن قیمت می شود حباب در بازار اجاره، خرید و فروش مسکن که در صورت اجرایی شدن قطعا میتوانیم شاهد اصلاحات در این حوزه باشیم بخش خرید و اجاره را کاهش می دهد و قیمت های کاذبی را که امروز شاهد آن هستیم کاهش می دهد.
انتهای پیام/
https://www.isna.ir/news/1403070906946/%D8%B3%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%86%D9%87-%D8%A7%D9%85%D9%84%D8%A7%DA%A9-%D9%88-%D8%A7%D8%B3%DA%A9%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D8%A7%D9%87%DA%A9%D8%A7%D8%B1-%D9%82%D8%A7%D9%86%D9%88%D9%86-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D9%85%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D8%B2%D9%87-%D8%A8%D8%A7-%D8%A7%D8%AD%D8%AA%DA%A9%D8%A7%D8%B1-%D9%85%D8%B3%DA%A9%D9%86