مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ورامین با اشاره به توسعه کشت گلخانهای به عنوان مهمترین سیاست دولت در تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی گفت: با تغییر شیوه کشت از فضای باز به گلخانه، علاوه بر افزایش میزان تولید، مصرف آب مدیریت میشود، مقابله با آفات و بیماریهای گیاهی به راحتی صورت پذیرفته و فرصتهای شغلی پایدار وبیشتری ایجاد میگردد. میزان تولید میوه و کشاورزی در ایران بسیار مستعد (از نظر پیشنیازها و گوناگونی) و در خاورمیانه، این کشور یکی از مهمترین تامینکنندگان است اما محصولات آن از نظر سلامت دارای اشکالات جدی هستند. بنائیان اظهار کرد: در حوزه پرورش دام، ورامین دارای ۱۸۹ واحد گوسفند داشتی و بره است که این واحدها با داشتن ۲۱۶ هزار و ۱۸۹ رأس دام، سالانه ۲ هزار و ۱۶۱ تن گوشت قرمز تولید میکنند. بر اساس این گزارش، به نظر میرسد سیاستگذار باید از هماکنون به فکر تغییر وضعیت فعلی باشد؛ چرا که با تداوم وضع فعلی در نهایت نه کشاورزی باقی میماند و نه آبی؛ اما با واقعی ساختن قیمت آب که نتیجه آن توقف کشت محصولات آببر (با ارزش افزوده کم در مناطق دارای تنش آبی) است از یک سو و سوق دادن کشاورزی به سمت مناطق بهرهمند از ذخایر آبی غنی از سوی دیگر، میتوان هم فلات مرکزی و دشتهای بیآب را از بحرانهای زیستمحیطی، نابودی خاک و کشاورزی نجات داد و هم ذخایر آبی را برای نسلهای آینده حفظ کرد.
و همچنین کشاورزی از اشتغال زایی فصلی خود به اشتغال زایی دایم تغییر پیدا می کند .به عنوان مثال در پروژه های گلخانه ای امکان استخدام 13 هزار نفر وجود دارد درحالی که اگر همین زمین به صورت سنتی کشت شود تنها 03 نفر اشتغالزایی خواهیم داشت، پس دور از ذهن نیست بگوییم گلخانه ها 13 برابر کشت سنتی اشتغال دایم ایجاد می کنند. رییس سازمان جهاد کشاورزی قم بیان کرد: همچنین در راستای عمل به سند اشتغال و سرمایهگذاری استان ۱۶۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری در بخش کشاورزی قم صورت گرفت و برای ۶۱۶ تن در این حوزه فرصت شغلی ایجاد شد.
وی عنوان داشت: مجلس باید به این نکته توجه کند که هر قانونی که در مورد حل بحران آب تصویب می شود باید در چهارچوب بیلان حوزه آبریز باشد و این درحالی است که طرح های بسیاری وجود دارد که بدون در نظر گرفتن بیلان حوزه تدوین شده که بحران زا هستند. خنکال افزود: باغداران بدون حمایت تمام زحماتشان هدر می رود، باید ستاد بحران استان و یا شهرستان با همراهی جهاد کشاورزی از چند روز قبل کشاورزان را فرامی خواندند و توضیحات لازم و سوخت مورد نیازشان را در اختیار آن ها قرار می دادند. وی با بیان اینکه ستاد بحران در کشور ما ستاد پس از بحران است، افزود: وقتی از ۱۰ روز قبل به کشاورز می گویند تمهیداتی بیندیشد یعنی برای این تمهیدات برخی تجهیزات از جمله سوخت نیاز است که اگر به میزان کافی به کشاورز می رسید، شاید می توانست محصول باغش را نگه دارد. یکی از کشاورزان شاهرودی که باغ خود را بیمه کرده است، به خبرنگار ایرنا گفت: پس از خسارت تگرگ امسال که کشاورزان را از برداشت محصول به طور کامل ناامید کرد، برای دریافت خسارت خود به بیمه مراجعه کردم، اما کارشناس بیمه فقط ۲۰ درصد خسارت را تایید کرد که پرداخت آن هم به آینده موکول شد.
معاون امور اقتصادی و برنامه ریزی وزارت جهاد کشاورزی گفت: طبق برنامه ریزی و تاکید وزیر جهاد کشاورزی در دولت سیزدهم سند دار شدن اراضی کشاورزی تا ۴ سال آینده انجام می شود. مدیر جهاد کشاورزی ورامین اظهار کرد: سن زدگی غلات باعث وارد شدن خسارت به محصول گندم شده و ارزش غذایی و آرد آن را به شدت کاهش میدهد ولی در سال زراعی گذشته، با تلاشهای صورت گرفته، میزان سنزدگی محصول گندم ورامین به صفر رسید و این رکوردی تاریخی درشهرستان ورامین محسوب میشود. استفاده از روشها و فناوریهای جدید میتواند باعث کاهش مصرف منابع در زمینهای کشاورزی شود. خاوازی در خصوص عرضه مستقیم گوشت با قیمت مناسب به مصرف کنندگان توسط دامداران، افزود: هم اکنون هر کیلو گرم گوشت گوساله ۸۰ هزار تومان و گوشت گوسفند ۹۰ هزار تومان قیمت دارد و قرار است در آینده ای نزدیک در تهران و سپس در برخی شهرهای بزرگ، عرضه مستقیم گوشت توسط دامداران به مصرف کنندگان آغاز شود. این سیاست که افزایش تولیدات کشاورزی به هر قیمت را دنبال کرده، اکنون نه فقط صادرات که سلامت مصرفکننده داخلی را بیش از پیش به خطر انداخته است. معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی قم نیز در این خصوص به ایرنا گفت: برای نخستین بار در کشور، طرح جامع تغییر الگوی کشت با لحاظ تمام شرایط ازجمله توجه به موضوع مدیریت منابع آبی در قم تهیه و اجرا شد تا روند افزایش تولید محصولات کشاورزی استان بر اساس الگویی منسجم دنبال شود.
محمود زراع با بیان اینکه کشاورزان به خرید بیمه نامه با این همه کاغذبازی اداری تمایلی ندارند، افزود: میزان برآورد خسارت کشاورزان توسط کارشناسان بیمه با میزان خسارت واقعی همخوانی ندارد و پرداختی ها هم بین ۲۰ تا ۳۰ درصد خسارت ها است. وی پیش بینی کرد: تا پایان سال بخش عمده مطالبات مربوط به خسارت محصولات کشاورزی بیمه شدگان پرداخت شود. محمدحسین خنکال اضافه کرد: خیلی ها روش هایی را برای مقابله با سرمازدگی استفاده و تجربه کردند، بعضی هم مه پاشی کردند اما هیچ کدام جواب نداد و تنها راه مبارزه پوشش باغات است و برای انجام این کار باید به کشاورزان مناطق پرخطر تسهیلات کم بهره دولتی اختصاص داده شود. برخی کشاورزان شاهرودی که از خشکسالی های مداوم سال های قبل و بلایای طبیعی همچون سیل، بارندگی، سرمازدگی و تگرگ مجبور به استفاده و خرید بیمه نامه محصولات باغی و زراعی خود شدند، از پرداخت بیمه ها برای جبران خسارت گلایه مندند. دبیر خانه کشاورز استان سمنان نیز که خود یکی از باغداران شاهرود است در گفت و گو با ایرنا، با بیان اینکه بیمه کشاورزی خسارت وارد شده به باغدارانی که محصول خود را بیمه می کنند کامل پرداخت نمی کند، یادآور شد: فروردین ماه امسال شاهرود دمای به زیر صفر درجه سانتیگراد رسید و دمای هوا در برخی نقاط بین ۶ تا هشت درجه زیر صفر بود در حالی که روش های مبارزه با سرمازدگی فقط تا یک یا ۲ درجه زیر صفر را جواب می دهد.
وی ادامه داد: در بخش بیمه محصولات نیز باید بتوان با پرداخت مبلغ اندکی به پرداخت دست کم ۷۰ تا ۹۰ درصد خسارت ها امیدوار بود. قیمت یک مولتی روتور با توجه به سخت افزار، نرم افزار، ابزار ها و سنسور های به کار رفته در آن تغییر میکند. بر اساس آنچه بیان شد به دلیل محدودیتهای موجود، مسئولان و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی قم به دنبال بالابردن سطح تولید محصولات کشاورزی استان از طریق افزایش کمی زمینهای کشاورزی و واحدهای پرورش دام نیستند بلکه تلاش دارند با همکاری کشاورزان و دامپروران، ارتقا میزان تولید محصولات را از طریق اجرای برنامههای راهبردی همچون تغییر الگوی کشت و افزایش بهرهوری دنبال کنند که در همین رابطه خبرنگار ایرنا برای دسترسی به اطلاعات بیشتر با شماری از مسئولان بخش کشاورزی قم به گفت و گو پرداخت. رییس سازمان جهاد کشاورزی قم در این رابطه گفت: روند افزایشی تولید محصولات کشاورزی در بخشهای مختلف زراعی، باغی، دامی، شیلات و صنایع تبدیلی و غذایی در قم دنبال میشود و بهزودی سطح تولید این محصولات در استان به بیش از یکمیلیون تن در سال خواهد رسید. معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور اقتصادی اظهار امیدواری کرد که تا سال آینده بحث هوشمندسازی «زنجیره تامین کشاورزی» را داشته باشیم که اگر عملیاتی شود به طور حتم انقلابی در بخش کشاورزی رخ می دهد و به طور حتم این سیستم مورد پایش و نظارت جدی قرار خواهد گرفت.
یعنی، از سوئی کشاورزی در بخش عمدهای از مملکت به آبیاری مصنوعی وابستگی داشت و از سوی دیگر، همانگونه که خواهیم دید، بازدهی تولید هم سایت agriculture-na بسیار متفاوت بود. دبیر خانه کشاورز استان سمنان با بیان اینکه شاهرود به دلیل برخی بی تدبیری ها در بخش کشاورزی میلیاردها ریال خسارت دید، ابراز کرد: مسئولان باید از چند روز قبل با خانه کشاورز و نظام صنفی کارهای کشاورزی برای پیدا کردن راهکار مناسب در مبارزه با سرمازدگی نشست برگزار کنند. نیاز دارد و نمیتوان همینطوری یک نظام کشاورزی را دگرگون کرد و مالکیتها را تغییر داد و انتظار داشت کارها پیش برود و دهقانان فقیر هم پولدار بشوند؛ یعنی حسابوکتاب مفصلی و برنامه بلندمدتی لازم است و با این روش تبلیغاتی و نادرست کاری پیش نمیرود. وی از کمبود منابع آبی به عنوان مهمترین چالش پیش روی کشاورزی ورامین یاد کرد و افزود: دولت با هدف استفاده بهینه از آب کشاورزی، تسهیلات ویژهای را برای تغییر شیوه کاربری و استفاده از روشهای نوین در اختیار کشاورزان قرار داده که با استفاده از این تسهیلات، ۱۵ هزار و ۵۹۹ هکتار از اراضی کشاورزی ورامین، به تجهیزات آبیاری نوین مجهز شدهاند که این میزان ۴۳ درصد سطح کل اراضی کشاورزی دایر شهرستان است.
او در ادامه بیان کرد: آن زمان که بنده در وزارتخانه مسئولیت داشتم، سطح کشت زیر گندم را از ۲٫۶ میلیون هکتار به دو میلیون هکتار کاهش دادیم. کشاورزی هوشمند باعث کاهش آفات در مزارع می شود که نتیجه آن افزایش محصولات با کیفیت می باشد. با استفاده از تراکنور های سنگین و حجیم این امکان وجود دارد که به زمین کشاورزی و خاک آن صدمه وارد شود. وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: ما در این وزارتخانه به نوبه خود تمام عوامل خود را بسیج کردهایم که نهادهای دامی، زراعی و باغی با قیمت مناسبی به دست کشاورزان و دامداران برسد و در این راستا هم اکنون سالیانه ۲ میلیون تن پیاز، ۷ میلیون تن گوجه فرنگی و 5.5 میلیون تن سیب زمینی در کشور تولید میشود. وزیر جهاد کشاورزی یادآور شد: به عنوان نمونه زنجیره تولید در بخش زراعی با حضور ۵ هزار کشاورز هم اکنون در کرمانشاه تولید خود را آغاز کرده اند که با ارائه آموزش های مورد نیاز، سود مناسبی نصیب کشاورزان می شود.
خرید پیازهای زعفران در خرداد الی تیرماه صورت میگیرد سپس پیازها را به انبار با دمای مشخص تا شهریورماه انتقال میدهیم و در ابتدایی شهریورماه به سالن کشت انتقال داده و در محیط از پیش آمادهشده قرار میدهیم سپس بعد از جوانه زدن و گلدهی، برداشت محصول در آذرماه صورت میگیرد و در آخر پیازهای برگدار به زمین باز انتقال داده میشود. وی با اشاره به اینکه یک باغ در شرایط عادی چند تن میوه تولید می کند که خیلی بیشتر از پرداختی های بیمه ای است، تاکید کرد: هزینه های سالانه یک کشاورز از قبیل کود، آب، شخم زدن و هرس درختان و هزینه کارگران در شرایط اقتصادی کنونی چند میلیون تومان است. وی گفت: در ذیبخش زراعت ۳/۵ میلیون هکتار تحت پوشش بیمه داریم که حدود ۳۵ درصد پوشش بیمهای است و در بخش باغات حدود ۳۸۰ هزار هکتار یعنی ۱۵ تا ۱۶ درصد بیمه است. سال 97، 830 هزار تن گوشت قرمز (گوشت گاو و گاومیش، شتر، گوسفند و بز ) و 10 میلیون و 558 هزار تن شیر خام در کشور تولید شد و برای سال 98 تولید 880 هزار تن گوشت قرمز و 11 میلیون و 302 هزار تن شیر خام هدفگذاری شده است.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه در تولید گندم کشور به خودکفایی رسیده ایم، گفت: در تولید گندم 100 درصد خود کفا شده ایم و نیاز به واردات نداریم اما آنچه که وارد می شود برای تامین ذخایر استراتژیک ما است و در تولید محصولات کشاورزی گوجه فرنگی، سیب زمینی، محصولات جالیزی و دهها محصول دیگر کمبودی در کشور نداریم . وزیر جهاد کشاورزی گفت : برای خودکفایی در تولید مرغ و افزایش تولید گوشت سفید در کشور، کمیته احیای مرغ لاین ایرانی فعال شده به طوری که تا پایان خرداد ماه سال جاری 16 درصد جوجه ریزی در کشور با مرغ لاین ایرانی بوده و امیدواریم تا پایان سال جاری میزان آن به 50 درصد افزایش یابد. تجهیزات اینترنت اشیاء به بدن دام متصل شده و شرایط، سلامت و میزان رشد آن را موردبررسی قرار میدهد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «محمدرضا مرتضوی» امروز (سهشنبه) در نشستی با حضور مسوولان اتاق بازرگانی تهران و نمایندگان تشکلهای بخش خصوصی، افزود: انتظار میرود برای مدیریت بازار مصرف، کاهش هزینههای تولید و بازاررسانی محصولات کشاورزی برنامهریزی مناسبی انجام شود، بهطور مثال در طالقان هر کیلو سیب درختی کمتر از ۱۵ هزار تومان از تولیدکنندگان خریداری میشود اما با نرخ ۴۰ هزار تومان به دست مصرفکنندگان میرسد. فشارهای فزایندهای بر منابع آبی از جانب صنعت و مناطق شهری وارد میشود، به این معنی که کمبود آب در حال افزایش است و کشاورزی با چالش تولید مواد غذایی بیشتر برای جمعیت در حال رشد جهان با کاهش منابع آبی روبرو است. به همین دلیل ایران در سالهای که با کمبود شدید منابع ارزی روبرو بوده به وسیله صادرات همین محصولات توانسته بخش عظیمی از منابع ارزی خود را بدست بیاورد بنابراین بیراه نیست که رسانه های بیگانه و فارسی زبان وابسته به دشمنان ایران از جمله بی بی سی فارسی، ایران اینترنشنال و..
محمدعلی سلامی افزود: در الگوی کشت جدید به دنبال استفاده از محصولهای کم آببر و مناسب شرایط اقلیمی قم هستیم تا بخش کشاورزی استان به دلیل محدودیت منابع آبی، دچار بحران نشود. سلامی گفت: استان قم برای کشت بسیاری از گیاهان دارویی نیز مناسب است که البته عموما گیاهان دارویی کم آب همچون گل محمدی و خارشتر که برای رشد به آب بسیار کمی نیاز دارند مدنظر طرح است. وی در تشریح نحوه اجرای کشت قراردادی در سالهای گذشته، اظهار کرد: در آن سالها شرکتهای مجری کشت قراردادی تمامی نهادههای تولید، ماشینآلات و آموزش و خدمات فنی و مهندسی را به کشاورزان ارائه میدادند و پس از پایان سال زراعی هزینه آن از سود سالانه محصول کسر میکردند، تا تنها دغدغه کشاورز تولید محصول کیفی مطابق با سفارش شرکت یا صنایع باشد.
این کارشناس اقتصاد کشاورزی با نقد سیاست خرید تضمینی محصولات کشاورزی، یارانه تولید را جایگزین مناسب و تجربه موفق کشورهای مختلف در زمینه تولید محصولات کشاورزی دانست و گفت: در نبود الگوی کشت و با بالا بودن قیمت تمام شده، میبینیم قیمت بازار محصولات که تولید مازاد داشتهاند، هزینه تولید را پوشش نمیدهد. فارغالتحصیل گیاهپزشکی به عنوان کارشناس اجرایی تحقیقات در مراکز پژوهشی کشاورزی، مسئول فنی کلینیکهای گیاهپزشکی و مدیر و مجری امور حفظ نباتات در موسسات دولتی و خصوصی بخش کشاورزی میتواند مشغول به کار شود. وی ادامه داد: هدف این طرح علاوه بر مدیریت موثر منابع آبی، حفظ و پویایی بخش کشاورزی قم به همراه افزایش میزان تولید محصولهای زراعی و باغی و بهدنبال آن رشد بخش دامپروری استان است؛ لذا این طرح فرصتهای شغلی بخش کشاورزی را تقویت میکند و درآمد کشاورزان را ارتقا میدهد. وی همچنین یادآور شد: سال گذشته صادرات به روسیه نسبت به سال ماقبل آن حدود ۴۰ درصد افزایش داشته که بخش قابل توجهی از این افزایش به محصولات کشاورزی و لبنی مربوط می شود.
وی در بخش دیگری از گزارش خود با اشاره به افزایش تولید محصولات شیلاتی، افزود: در اول انقلاب میزان تولید محصولات شیلاتی کشور 32 هزار تن بود، اما در 7 سال گذشته از 900 هزار تن به 1.3 میلیون تن رسیده و پیش بینی ما این است که تا پایان سال جاری به 1.5 میلیون تن افزایش یابد. وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اهمیت خودکفایی کشور در زمینه تولید دانه های روغنی یادآور شد : هم اکنون 1.5 میلیون تن دانه های روغنی در کشور تولید می شود و انتظار داریم با برنامه ریزی های انجام شده بتوانیم در 3 سال آینده با تولید 4.5 میلیون تن دانه های روغنی در این زمینه کشور به خودکفایی برسد. و به ازای هر 1 هزار متر مربع حدود 60 میلیون تومان سرمایه می خواهد.
همچنین کشاورزی نوین با اشتغال بیشتر در واحدهای فرآوری همراه شده و عرضهٔ خدمات و نهادههای بیشتری را در بازار به دنبال دارد. به دنبال برگزاری جلسه مشترک میان وزیران ارتباطات و فناوری اطلاعات و جهاد کشاورزی در هفته گذشته در خصوص بهرهگیری از فرصتها و ظرفیتهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در حوزه کشاورزی، جلسه شورای هماهنگی با حضور نمایندگان این دو وزارتخانه، برگزار شد. وزیر جهاد کشاورزی بیان کرد: عرضه مستقیم گوشت توسط دامداران با همکاری سازمان تعاون روستایی و شرکت پشتیبانی دام در بار اندازهای عرضه مستقیم گوشت انجام خواهد شد تا گوشت مورد نیاز مردم با قیمت مناسب در اختیار خریداران قرار گیرد. پورمیدانی گفت: در همین راستا جمع کل تولید محصولات بخش کشاورزی استان قم در سال ۹۸ به بیش از ۸۰۵ هزار تن رسید که برای امسال این رقم با انجام برنامههای راهبردی و جذب سرمایه موردنیاز، بیش از یکمیلیون تن برآورد شدهاست.