صدور «دستورالعمل رسیدگی به دعاوی ورشکستگی» از سوی رئیس کل دادگستری

صدور «دستورالعمل رسیدگی به دعاوی ورشکستگی» از سوی رئیس کل دادگستری

دستورالعمل رسیدگی به دعاوی ورشکستگی از سوی رئیس کل دادگستری ابلاغ شد

به گزارش ایسنا، متن این دستورالعمل به شرح زیر است:

دستورالعمل رسیدگی به دعاوی ورشکستگی

«دستورالعمل رسیدگی به دعاوی ورشکستگی» در اعمال مقررات مربوط به ورشکستگی و به منظور دقت در رسیدگی به دعاوی مذکور و پایبندی به تصمیمات صادره به شرح ذیل می باشد.

ماده 1 – رسیدگی به دعاوی ورشکستگی در استان تهران در مجتمع قضایی رسیدگی به دعاوی بازرگانی و در حوزه های قضایی که مجتمع قضایی وجود ندارد در شعبه یا شعبی که بدین منظور تعیین شده است رسیدگی می شود. در حوزه هایی که رسیدگی به دعاوی تجاری مستلزم تشکیل مجتمع باشد، بر حسب تعداد پرونده ها، رئیس قوه قضائیه در استانداری موارد را برای تایید به رئیس قوه قضاییه اعلام می کند.

ماده 2 – اختصاص شعبه یا شعب ویژه برای رسیدگی به پرونده های ورشکستگی در حدود ارجاعات سنتی مانع از ارجاع سایر پرونده های تجاری و حقوقی با توجه به ارجاعات واحد قضایی ذیصلاح نیست.

ماده 3- به دعاوی مربوط به ورشکستگی طبق مقررات مربوط در شعبه صادرکننده حکم ورشکستگی یا شعبه ای که پرونده ورشکستگی در آن تشکیل می شود رسیدگی می شود.

ماده 4 – موضوع ورشکستگی به مدعی العموم و شاکی ذینفع نبوده و تشکیل پرونده از طرف وی ضروری نیست. این امر مانع از آن نمی شود که مدعی العموم در صورت صلاحدید در خصوص درخواست ها به دادگاه رسیدگی کننده به آنها توضیحاتی ارائه کند.

ماده 5 – اگر تاجر یا شرکت تجارتی بخواهد ورشکست شود باید فهرست کلیه اموال منقول و غیرمنقول و قروض و مطالبات خود را با رعایت ماده (413) به دادگاه تسلیم کند. و (414) قانون تجارت.

ماده 6 – در خصوص دعوای ورشکستگی تاجر یا شخص حقوقی دادگاه پس از تقدیم درخواست و تعیین تاریخ، اقامه دعوی ورشکستگی را به نحو مقتضی به بانک مرکزی، امور مالیاتی و مؤسسات تأمین اجتماعی اعلام می کند.

ماده 7 – دادگاه می تواند پس از طرح دعوای ورشکستگی، وجوه تاجر یا شرکت تجاری را به عنوان دلیلی برای جلوگیری از انتقال یا از بین رفتن مالکیت توقیف کند.

ماده 8 – در کلیه موارد ورشکستگی برای احراز تعلیق واقعی، دادگاه تجدیدنظر به استناد بدهی واقعی تاجر و تقاضای ورشکستگی تاجر مورد تقاضای ورشکستگی، از وضعیت مالی و کلیه دارایی‌های او استعلام می‌کند. طلبکاران از طریق سامانه هوشمند استعلام مالی (سهام). استعلام غیر الکترونیکی در صورتی که اطلاعات مورد نیاز از طریق موجودی موجودی در دسترس نباشد و یا نقصی در سیستم مذکور وجود داشته باشد مجاز می باشد. در صورت لزوم، دادگاه می تواند از سایر مراجع ذیربط مانند سازمان امور مالیاتی استعلام کند.

ماده 9 – دادگاه می تواند برای اثبات توقف دعوای ورشکستگی، در اجرای ماده (199) قانون آیین دادرسی مدنی، علاوه بر در نظر گرفتن دلایل مذکور، هرگونه تحقیق یا رسیدگی لازم را به عمل آورد. افشای ورشکستگی در واقع در مواردی که موضوع ورشکستگی مربوط به مطالبات بانکی است، از نمایندگان بانک ها یا سایر اشخاص ذیربط به عنوان مطلع دعوت کنید.

ماده 10- در ارزیابی دارایی‌ها و اموال مؤسسات و شرکت‌های تجاری، علاوه بر دارایی‌های مشهود، دارایی‌های نامشهود مانند ارزش برند (علامت تجاری) نیز باید لحاظ شود.

ماده 11 – مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه حداکثر ظرف مدت شش ماه از تاریخ ابلاغ دستورالعمل اقدامات زیر را انجام می دهد:

الف- ارائه امکان جستجو و مشاهده پرونده های ورشکستگی بر اساس میزان دسترسی مقرر در آیین نامه اجرایی در خصوص نحوه و میزان دسترسی به اطلاعات مرکز ملی داده های قضایی مصوب 1397/11/20 برای اعضای دادسرای عمومی و انقلاب. .

ب- طراحی سیستم های قضایی به گونه ای که در صورت اقامه دعوی یا صدور حکم ورشکستگی از طریق سامانه مؤثر اطلاعات افراد (ساما) در اختیار کاربران قرار گیرد.

ج- ثبت احکام صادره از محاکم شرعی و کیفری در خصوص ورشکستگی با ذکر نوع آن در سامانه ثبت محکومیت های مالی و اطلاع رسانی مؤثر افراد.

ت ـ اطلاع به انتقال دهنده هنگام ثبت پرونده های ورشکستگی در صورت وجود تاریخ برای اقامه دعوی یا صدور حکم ورشکستگی.

ماده 12 – پس از صدور حکم ورشکستگی چنانچه ادارات و ادارات تصفیه ورشکستگی در جریان رسیدگی به ورشکستگی یا تصفیه امور ورشکستگی متوجه تضییع حقوق عمومی شوند باید مراتب را به مدعی العموم ذی صلاح اطلاع دهند تا وی. ممکن است این کار را انجام دهد. می تواند موضوع را رسیدگی و طبق مقررات مصوب برای حفظ حقوق عامه اقدامات مقتضی را انجام دهد.

ماده 13 – دادگاه به هنگام صدور حكم به استناد مدارك ارائه شده، تاريخ توقف و نوع ورشکستگي را تعيين مي‌كند و در صورتي كه ورشکستگي ناشي از تقلب يا اشتباه باشد رونوشت سند صادره را به دادگاه ارسال مي‌نمايد. تعقیب صالح برای اقدام مقتضی و تعقیب مجرم.

ماده 14- معاونت منابع انسانی و فرهنگی قوه قضاییه نسبت به طراحی و اجرای دوره های آموزشی ضمن خدمت قضات رسیدگی کننده به پرونده های ورشکستگی اقدام می کند.

ماده 15- قضات شعب متخصص در رسیدگی به امور ورشکستگی دارای مدرک فوق لیسانس یا بالاتر یا معادل آن در رشته های مرتبط با تحصیل و یا حداقل پنج سال سابقه کار در محاکم شرعی ترجیح داده می شود.

ماده 16 – در صورت مغایرت مفاد این بخشنامه با سایر دستورالعمل های داخلی قوه قضائیه، مفاد این بخشنامه در صورت ورشکستگی اعمال می شود.

ماده 17 – رؤساي قضات كشورها مسئول اجراي اين بخشنامه و نظارت بر حسن اجراي آن هستند كه بر عهده معاون اول قوه قضائيه است.

این دستورالعمل در هفده ماده در تاریخ 7/10/1403 هجری قمری به تصویب رئیس قوه قضائیه رسید و از تاریخ تصویب لازم الاجراست.

رئیس قوه قضائیه – غلامحسین محسنی آقا

انتهای پیام/

https://www.isna.ir/news/1403071612925/%D8%A7%D8%A8%D9%84%D8%A7%D8%BA-%D8%AF%D8%B3%D8%AA%D9%88%D8%B1%D8%A7%D9%84%D8%B9%D9%85%D9%84-%D8%B1%D8%B3%DB%8C%D8%AF%DA%AF%DB%8C-%D8%A8%D9%87-%D8%AF%D8%B9%D8%A7%D9%88%DB%8C-%D9%88%D8%B1%D8%B4%DA%A9%D8%B3%D8%AA%DA%AF%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D8%B3%D9%88%DB%8C-%D8%B1%DB%8C%DB%8C%D8%B3-%D9%82%D9%88%D9%87-%D9%82%D8%B6%D8%A7%DB%8C%DB%8C%D9%87