به گزارش روز سه شنبه خبرگزاری مجله خبری کشاورزی، سن کشت و تولید پسته در آذربایجان شرقی به عنوان کشت جایگزین در قالب طرح های احیای دریاچه ارومیه به 15 تا 18 سال می رسد.
البته قدمت این محصول تا حدود 300 تا 400 سال پیش در نقاطی مانند جزیره اسلامی آذربایجان شرقی رواج داشت، اما در 15 تا 18 سال اخیر به عنوان باغ وارد تولیدات کشاورزی استان شده است. محصول آذربایجان شرقی تولید کننده کم آب بوده است.
پسته آذربایجان شرقی که عمدتاً در ایلخچی، مرند و اسکو تولید می شود، به سرعت به بازارهای جهانی و اروپایی راه یافت و اکنون به کشورهایی مانند مجارستان، هند، آلمان و هلند صادر می شود.
به گفته کارشناسان کشت پسته در آذربایجان شرقی، در خاک بکر با درصد شوری کمتری می روید و عناصر مورد نیاز این محصول در خاک غنی است از سوی دیگر زیستگاه آفات پسته در این استان وجود ندارد. حتی از نظر کیفی از پسته رفسنجان، گوشان و سایر ارقام مرغوب کشور بهتر است.
البته تولید و فرآوری پسته در آذربایجان شرقی دارای نقاط ضعفی در رابطه با تکنیک و تکنولوژی کشت و پرورش این محصول تجاری است و از این رو جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی برای رفع این مشکل برنامه هایی در این زمینه دارد.
تشکیل کمیته تخصصی پسته آذربایجان شرقی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در این خصوص از تشکیل کمیته تخصصی پسته در سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی خبر داد و گفت: در این کمیته مشکلات کشت پسته بررسی و اقداماتی انجام می شود. آنها را حل کند.
شهرام الشافعی گفت:: در حال حاضر پسته در یازده شهرستان آذربایجان شرقی کشت می شود که از این تعداد 6 شهرستان از جمله ایسکو و ایلاخچی پیشرو هستند.
وی افزود: در 15 تا 18 سال گذشته که کشت پسته در آذربایجان شرقی آغاز شد، پیشرفت خوبی حاصل شد و هم اکنون کیفیت پسته استان از پسته معروف ایران بالاتر است.
وی ادامه داد: زمین های بکر کشاورزی برای کشت و کار پسته یکی از نقاط قوت آذربایجان شرقی است و خاک غنی و کم شور آن نقطه قوتی در کیفیت پسته محسوب می شود.
همان طور که الشافعی خاطرنشان کرد: یکی از مهم ترین چالش ها در حوزه کشاورزی، حوزه بازاریابی است، زیرا در بسیاری از موارد تولید با تلاش کشاورزان، بهره برداران و محققان به خوبی انجام می شود بخش هایی به عنوان پشتیبان برای ورود و ارائه بازاریابی محصولات تولیدی مورد نیاز است.
وی ادامه داد: باغات پسته ایجاد شده در آذربایجان شرقی در راستای سیاست های ترویجی وزارت جهاد کشاورزی است تا با توجه به کمبود منابع آبی و شوری بالای خاک بتوانیم محصولات مرغوب و با ارزش افزوده بالا تولید کنیم. .
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی اصلاح الگوی کشاورزی را برای تداوم تولید اقتصادی در بخش کشاورزی در استان ضروری دانست و گفت: یکی از سیاست های اصلی وزارت جهاد کشاورزی تلفیق محصولات با پرآب است. مصرف با محصولات با نیاز آبی کم
جایگزین می شود
3 هزار هکتار باغ پسته در آذربایجان شرقی وجود دارد که 1200 هکتار آن در ایلخچی است.
الشافعی با اشاره به اینکه کشت درختان پسته در آذربایجان شرقی امری جدید است و تا رسیدن به اوج بهره وری فاصله دارد، گفت: سه هزار هکتار باغ پسته در آذربایجان شرقی وجود دارد که از جمله آنها می توان به این موضوع اشاره کرد. 1200 هکتار در ایلخچی.
وی با اشاره به اینکه 2 هزار و 250 هکتار از باغات پسته استان بارور و 750 هکتار آن نارس و نابارور است، تولید سالانه پسته خام در آذربایجان شرقی را 4 هزار و 500 تن اعلام کرد و افزود: میزان تولید پسته خشک در استان 2000 تن است. سالانه یک سال که 45 تن است.
او به این موضوع اشاره کرد شهرستان های ایسکو، مرند، جلفا، آذرشهر و تبریز شهرهای پیشرو در کشت پسته در استان هستند.وی گفت: عمر باغات پسته استان آذربایجان شرقی کوتاه است و پس از هفت سال به مرحله تولید می رسد و در سن 12 سالگی به اوج باردهی می رسد.
6 واحد فرآوری پسته در آذربایجان شرقی فعال است
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی گفت: مجوز ایجاد 18 واحد پستهسازی در استان از جمله 6 واحد در مرند و ایسکو صادر شده است و در تلاش هستیم واحدهای باقی مانده را با مشارکت راهاندازی ایجاد کنیم. سرمایه گذاران و اعطای تسهیلات در اسرع وقت.»
الشافعی در خصوص مشکل حصارکشی باغات پسته گفت: بخشی از این مشکل حل شده است اما باغداران بدانند که حصارکشی باغات پسته دارای اشکال قانونی است اما این فنس کشی با فنس قابل انجام است.
وی در خصوص بحث توزیع نهاده های کشاورزی نیز گفت: کمبود نهاده های کشاورزی وجود ندارد اما اولویت تخصیص نهاده های یارانه ای با محصولات استراتژیک مانند گندم، جو و دانه های روغنی است. طبیعتا تلاش شده تا نهاده های یارانه ای نیز به برخی باغداران اختصاص یابد.
افزایش 40 درصدی سطح زیرکشت پسته در آذربایجان شرقی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی همچنین از افزایش 40 درصدی سطح زیر کشت پسته استان نسبت به سال گذشته خبر داد و گفت: بررسی های لازم توسط کارشناسان این سازمان انجام شده و مطالعات امکان سنجی انجام شده است. این.” توسعه کشت پسته در برخی شهرستان های استان.
وی گفت: ارقام عمده کشت شده در استان رقم احمدآقایی و اکبری است که البته ارقام دیگری مانند کالی گوچی، اوحدی و شاه پسند نیز در باغات استان کشت می شود.
شافعی افزود: ارقام سنتی استان بادام و پسته وحشی است و البته توسعه ارقام پر رشد در استان از نظر مقاومت به سرما نیازمند مطالعه و بررسی است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با بیان اینکه آفت اصلی پسته در منطقه بسیل است که امسال به دلیل شرایط جوی شیوع پیدا کرده و خسارات زیادی از جمله ریزش میوه ها و برگ ها و کاهش میزان آن را به همراه داشته است، گفت: تعداد درختان هدف حفاظت از گیاهان کاهش استفاده از آفت کش ها و کنترل آفات با برچسب های زرد رنگ و صابون حشره کش است.
صادرات پسته آذربایجان شرقی افزایش می یابد
مسعود جعفرنژاد مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی اعلام کرد: صنعت بسته بندی صنایع غذایی آذربایجان شرقی رتبه نخست را در ایران دارد و با فعال شدن 18 واحد تجهیز فرآوری پسته در استان در سال های آتی، خواهیم داشت. چیزهای زیادی برای گفتن در مورد آن دارند صادرات این محصول
وی با اشاره به اینکه میانگین عملکرد پسته در استان حدود یک تن در هکتار است، ادامه داد: شوری کم خاک کشاورزی، عناصر بالای لازم برای رشد پسته در خاک و عدم نفوذ آفات از نقاط قوت و قوت است. . مزایای کاشت پسته در باغات پسته آذربایجان شرقی.
جعفر نژاد افزود: با افزایش هدایت الکتریکی و میزان املاح محلول در آب و خاک کشاورزی استانداری، علاوه بر کاهش سطح آب های زیرزمینی، کاهش بارندگی و تغییر اقلیم، سطح زیر کشت پسته افزایش یافته است. . در استانداری نیز افزایش یافته است.
وی بیان کرد: کشت پسته به دلیل ارزش اقتصادی و ارزی بالای این محصول و همچنین تحمل نسبی آن به شوری زیاد خاک و آب و خشکسالی در تبدیل اراضی کم بازده به مناطق پرمحصول و جایگزینی آنها با آب حائز اهمیت است. پولدارها محصولات زراعی با این محصول دارای خاصیت خاصی است
مجارستان و هند کشورهای هدف اصلی صادرات پسته آذربایجان شرقی / صادرات 39 میلیون دلاری از این استان
صبا شکرالله فام کارشناس تخصصی و دبیر کمیته جهادکشاورزی پسته آذربایجان شرقی امروز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی، مجارستان، هند و آلمان را مهمترین کشورهای مقصد صادرات پسته آذربایجان شرقی اعلام کرد. وی گفت: ارزش صادرات پسته استان به خارج از کشور 39 میلیون دلار است.
وی بیان کرد: بیشتر رقم احمد آقایی و اکبری از استان صادر می شود که البته از سایر ارقام پسته مانند کله گوچی و اوحدی نیز استفاده می شود.
وی همچنین با اشاره به اینکه سن درختان پسته در آذربایجان شرقی حدود 12 سال است گفت: عمر اقتصادی درختان پسته بیش از 21 سال است و هم اکنون میانگین تولید پسته در باغات استان 916 کیلوگرم است که حدود یک است. تن در کشور متوسط
تشکیل شرکت تعاونی پسته به درخواست پسته کاران
فرماندار شهرستان ایسکو تشکیل شرکت تعاونی پسته را یکی از خواسته های پسته کاران در ایسکو دانست و گفت: از تعاونی روستایی استان می خواهیم در این زمینه مشارکت داشته باشد تا شرکت تعاونی پسته در این زمینه تاسیس شود. شهر در اسرع وقت
حسین فیروزی وی بیان کرد: پیش بینی می کنیم بیش از سه هزار تن پسته از باغات ایسکو برداشت شود و با برآورد قیمت، درآمد سرانه هر کشاورز چهار میلیارد ریال خواهد بود.
فرماندار ایسکو فرآوری پسته را پیش نیاز صادرات این محصول دانست و افزود: برای اینکه بتوانیم پسته ایسکو را با قیمت مناسب صادر کنیم باید مراکز فرآوری پسته را افزایش دهیم.
فیروزی تدوین برنامه عملیاتی تولید پسته را ضروری دانست و گفت: باید از تجربیات فعالان این عرصه بهره مند شویم و با ارائه تسهیلات از باغداران حمایت کنیم.
وی همچنین از برگزاری همایش علمی در حوزه پسته خبر داد و گفت: نتایج این همایش در هفته پژوهش و فناوری برگزار و نتایج به بخش های تخصصی، پژوهشگران و باغداران منتقل می شود.
میزان تولید پسته در کشور سالانه حدود 200 هزار تن است که حدود 92 هزار تن آن صادر می شود و حدود 660 میلیون دلار ارز برای کشور ایجاد می کند.
https://www.irna.ir/news/85648848/%D8%AE%D9%88%D8%AF%D9%86%D9%85%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D9%BE%D8%B3%D8%AA%D9%87-%D8%A2%D8%B0%D8%B1%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D8%AC%D8%A7%D9%86-%D8%B4%D8%B1%D9%82%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%B3%D8%A8%D8%AF-%D8%B5%D8%A7%D8%AF%D8%B1%D8%A7%D8%AA%DB%8C-%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1