فرزین: سیاست های ارزی بانک مرکزی به کاهش تورم کمک کرده است.
رئیس کل بانک مرکزی با ارائه آماری از اثربخشی سیاست های بانک مرکزی در حوزه ارزی گفت: آمارهای موجود نشان می دهد که سیاست ارزی توانسته تورم تولیدکننده را کنترل و کاهش دهد.
به گزارش ایسنا، محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در جلسه علنی امروز سه شنبه شورای اسلامی شهر و در حاشیه استماع گزارش کمیته صنایع و معادن مبنی بر بررسی عملکرد دستگاه های متولی تامین و تخصیص، اظهار کرد: نیاز واحدهای صنعتی و تولیدی کشور به ارز، مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز، خاطرنشان کرد: در مجموع معتقدم عمده آنچه در گزارش آمده در بانک مرکزی در حال اجراست. وی بیان کرد: سیاست ارزی به طور کلی باید در خدمت شاخص های کلان اقتصادی باشد، یعنی اگر کنترل هایی را روی ارز اعمال کنیم، بدانیم که ارز متغیر بسیار مهمی است و باید ارزش پول ملی را حفظ کنیم.
وی با تاکید بر اینکه آنچه در بانک مرکزی در زمینه سیاستهای ارزی در محل انجام میشود با آنچه که باید در بسیاری از متغیرهای کلان دنبال شود، همخوانی دارد، گفت: سه وزارتخانه داریم که نقش عمدهای در تخصیص ارز دارند. که شامل وزارتخانه های امنیتی در زمینه تخصیص کالاهای صنعتی و وزارت جهاد کشاورزی در زمینه تخصیص کالاهای اساسی غذایی، وزارت بهداشت و درمان می شود. ما در بانک مرکزی با ارز سر و کار داریم و اینکه به چه ارزی تخصیص داده می شود معمولا یک کار تخصصی برای نهادهای مربوطه است. قانون بودجه همچنین تشکیل کمیته ای را زیر نظر معاون اول برای نظارت بر روند تامین و تخصیص ارز پیش بینی کرده بود.
وی ادامه داد: در این راستا از سال گذشته کمیته ای به نام کمیته نمایش و تخصیص ارز با حضور سه وزارتخانه مذکور تشکیل دادیم و در ابتدای سال جاری نیز با این سه نهاد جلسه ای برگزار و 36 دلار تخصیص دادیم. میلیارد دلار به وزارت حراست، 15 میلیارد به وزارت جهاد کشاورزی و 4 میلیارد دلار به وزارت بهداشت در این کمیته مجموعاً 55 میلیارد دلار شناسایی کرده ایم و در حال نظارت بر ثبت موضوع هستیم. عملیات تخصیص و عرضه به صورت ماهانه.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: خوشبختانه بر اساس آخرین آماری که در اختیار داریم تا 17 مهرماه سال جاری 22.2 میلیارد دلار از سهم وزارت حراست تامین شده است. تاکنون 8 میلیارد دلار از سهم وزارت جهاد کشاورزی و 2.2 میلیارد دلار از سهم وزارت بهداشت تامین شده است که خوشبختانه از 55 میلیارد دلار 32.4 میلیارد دلار تامین شده است. که در ابتدای سال شناسایی کردیم. خوشبختانه نسبت عرضه و تخصیص ارز تاکنون حدود 80 درصد است که امیدواریم این رقم به بیش از 80 درصد برسد.
فرزین با اشاره به سامانه ارزی کشور گفت: قوانین متعددی برای مدیریت ارز داریم که یکی از آنها قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز است. در این قانون آمده است که صادرکنندگان باید ارز خود را به کشور برگردانند و انتخاب روش با آنهاست. در این راستا نیز آیین نامه ای به تصویب دولت رسیده است مبنی بر اینکه 100 درصد ارز حاصل از صنایع پتروشیمی، پالایشگاهی و معدنی بدون احتساب نیاز خود، باید از طریق سامانه نیما تامین شود. سامانه ای که در بانک مرکزی طراحی کردیم دقیقاً در همین چارچوب است و به پتروشیمی، پالایشگاه و صنایع فلزی گفته ایم ارز خود را در سامانه نیما عرضه کنند.
وی با بیان اینکه تامین ارز نمامه بیشتر توسط بانک مرکزی انجام می شود، افزود: حدود 52 درصد ارز نما از بانک مرکزی، 34 درصد این ارز توسط پتروشیمی ها و 6 درصد نیز توسط پالایشگاه ها و فولاد تامین می شود. کارخانه ها به دلیل مشکلاتی که در سیستم فردی با آن مواجه شدیم ارز خود را فراهم می کند. بنابراین، بزرگترین منبع در سامانه نما، بانک مرکزی است.
رئیس کل بانک مرکزی در ادامه به ارائه آماری در خصوص اثربخشی سیاست های بانک مرکزی در حوزه ارزی پرداخت و گفت: آخرین نرخ تورم نقطه به نقطه تولیدکننده برای شهریور 25 درصد و برای 12 شهریور 27.4 درصد است. ماه ها یعنی نرخ تورم تولیدکننده که 2-3 سال پیش به بیش از 100 رسید، اکنون در شاخص نقطه به نقطه 25 درصد است که یکی از اعداد پایین سال های گذشته است. تورم نقطه به نقطه تولیدکننده به شدت متاثر از نرخ ارز و ارز تخصیصی است و آمارهای موجود حاکی از آن است که سیاست ارزی توانسته تورم تولیدکننده را کنترل و محدود کند.
فرزین با تاکید بر اینکه ارز تخصیصی بانک مرکزی عمدتاً برای واردات کالاهای سرمایه ای و مواد اولیه است، گفت: این نظر وجود دارد که در صورت افزایش قیمت ارز، صادرات نیز افزایش می یابد که این موضوع صحت ندارد زیرا یکی از سیاست های اساسی این است. که باید نرخ ارز را کنترل کنیم. در خصوص ارز نیمایی نیز قیمت این ارز از ابتدای سال از حدود 41 هزار تومان به بیش از 46 هزار تومان رسیده است، یعنی تحت تاثیر متغیرهای اساسی تغییراتی در نرخ ارز ایجاد کرده ایم. موارد دیگر را به سامانه ارزی برای افراد برده ایم و قراردادی که بر اساس آن دو طرف توافق می کنند و قیمت تعیین می شود. این موضوع به نرخ غیررسمی ارزی که در بازار آزاد شکل میگیرد کمک زیادی میکند و خوشبختانه در یک سال و نیم تا دو سال گذشته و با وجود تکانههای زیادی که در حوزه سیاسی و امنیتی در معرض آن بودهایم، شاهد آن هستیم. ما توانسته ایم به ثبات نرخ ارز در بازار دست یابیم زیرا توانسته ایم نمایش و سفارشی سازی ارز را تثبیت کنیم.
وی ادامه داد: یکی از اتفاقاتی که امسال افتاد این است که اقدام مشترک سیمات، گمرک و بانک مرکزی برای بستن کارت های اعتباری انجام شد. خوشبختانه صادرات امسال نیز رشد خوبی داشت طبق آخرین آمار گمرک، صادرات غیرنفتی ۷.۶ درصد رشد داشت و در حوزه واردات نیز ۷ درصد رشد داشتیم.
به گزارش خبرگزاری دانشجو (ایسنا)، رئیس کل بانک مرکزی پس از آن گفت به اظهارات نمایندگان گوش دهید وی در خصوص گزارش ارائه شده به تشریح نگرانی ها و نکات مطرح شده از سوی نمایندگان گفت: مسائل ارزی در بانک مرکزی تصمیم گیری می شود، اما نحوه تخصیص ارز برای هر کالا یا کالایی متعلق به همان وزارتخانه و دستگاه ذیربط است. با آن.» ربطی به بانک مرکزی ندارد.
وی گفت: بانک مرکزی می تواند ارز را به اندازه موجود تخصیص دهد. برخی هم گفتند وزارت حریم 71 میلیارد دلار می خواهد و ما اعلام کردیم که 36 میلیارد دلار می دهیم در حالی که باید دید چنین ارزی وجود دارد یا خیر. برای تخصیص ارز نیاز به طرح های تولیدی وزارتخانه ها داریم تا بر اساس آن ارز داده شود.
فرزین تاکید کرد: باید به سمت سیستمی برویم که قیمت ارز در بازار تعیین شود و نه دستوری در این راستا بازار توافقی را هم راه اندازی کردیم و امروز قیمت بر اساس توافق تعیین می شود وارد کننده و صادر کننده ما نرخ ارز را تعیین نمی کنیم. مذاکرات بین این دو در حال انجام است و ما فقط بازاری برای معامله آنها ایجاد کرده ایم.
وی با بیان اینکه «تامین مالی خارج از سامانه ارزی جزو وظایف بانک مرکزی نیست» اظهار کرد: اما تلاش کردیم در مرکز مبادلات اوراق ارزی منتشر شود و از ابتدای سال تاکنون حدود 700 میلیون دلار بوده است. برای صنایع پتروشیمی، معدنی و متالورژی هزینه کردیم و 500 میلیون دلار به صنعت خودرو و ارتباطات اختصاص دادیم و ارزهای خارجی چند کشور همسایه را تامین کردیم.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اجرای سیاست عدم دلاریسازی توسط بانک مرکزی گفت: ما با بسیاری از کشورها بر اساس دلار معامله نمیکنیم. در این زمینه مبادلات ما با عراق به دینار است نه دلار، چرا که در سال های اخیر در سفر اربعین به جای دلار به زائران دینار می دادند.
فرزین درباره برخی اظهارات در خصوص عدم بازگشت ارز به کشور نیز گفت: هر فردی که فعالیت ارزی دارد باید در سال گذشته 85 درصد ارز و امسال حدود 78 درصد ارز را به کشور خود برگرداند. در مهلت مقرر عودت داده شده است.
وی درباره تصویب پیشاظهار صادرات نیز خاطرنشان کرد: موضوع الزام صادرکنندگان به عرضه ارز در بازار بر اساس قانون مصوب شورای اسلامی است و این روش فقط برای پتروشیمیها بوده است، زیرا سایر صنایع خود را به فروش میرسانند. ارز به آنها از طریق مبادله توافق شده.
رئیس کل بانک مرکزی در خصوص برخی اظهارات مرتبط با روند کاهش تورم گفت: شاخص تورم تولیدکننده نقطه به نقطه به 25 درصد و شاخص تورم مصرف کننده نقطه به نقطه به 35 درصد رسید که نشان دهنده کاهش تورم است. اگر بتوانیم ثبات نرخ ارز در بازار را حفظ کنیم و با سیاستهای تدریجی حرکت کنیم، مطمئناً در ماههای آینده نرخ تورم تولیدکننده و تورم مصرفکننده کمتر خواهد شد.
فرزین با بیان اینکه بانک مرکزی بر اساس قانون عمل می کند و ما هیچ گاه قصد تخطی از قوانین را نداریم، ادامه داد: یک جایی قانون از ما خواسته که زیاده گویی نکنیم و کم بیان نکنیم و ناشر می تواند ارز خود را بفروشد. کشور برای کنترل تورم نیاز به ارز دارد و اگر با سیاست های ارزی تورم را افزایش دهیم این سیاست مناسب نخواهد بود.
فرزین در پایان با تاکید بر اینکه توسعه روابط پولی و بانکی با کشورهای خارجی یکی از سیاست های بانک مرکزی است، گفت: توسعه روابط پولی و بانکی محور اصلی مذاکرات بانک مرکزی با کشورهای مختلف به ویژه همسایگان است. ما به طور کامل متعهد به حذف دلار در مبادلات با کشورهای مختلف هستیم.
انتهای پیام/
https://www.isna.ir/news/1403071007703/%D9%81%D8%B1%D8%B2%DB%8C%D9%86-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%D8%B1%D8%B2%DB%8C-%D8%A8%D8%A7%D9%86%DA%A9-%D9%85%D8%B1%DA%A9%D8%B2%DB%8C-%D8%AA%D9%88%D8%B1%D9%85-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF%DA%A9%D9%86%D9%86%D8%AF%D9%87-%D8%B1%D8%A7-%DA%A9%D8%A7%D9%87%D8%B4-%D8%AF%D8%A7%D8%AF%D9%87