فرش دستبافت از تعهدات ارزی معاف نیست
در حالی که چندی پیش برخی رسانه ها به نقل از معاونت صنایع دولتی وزارتخانه مبنی بر معافیت فرش دستباف از تعهد بازگرداندن ارز منتشر کردند، رئیس کمیته فرش، هنر و صنایع دستی اتاق تهران این موضوع را تکذیب کرد.
مرتضی حاج خامیری در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان اینکه تغییری در خصوص لغو تکلیف ارزی صورت نگرفته است، اظهار کرد: در صورت تغییر، بر اساس تصمیم گیری خواهد شد. هیات وزیران که در پایان دولت سیزدهم تصویب و تشکیل شد، در خصوص التزام صنایع دستی به ارز باید به مواد اولیه محدود شود. این همان موضوعی است که در قانون بودجه سال 1402 آمده است.
به گفته وی، با توجه به اینکه فرش در تعریف صنایع دستی در قانون حمایت از فعالان صنایع دستی گنجانده شده است، در صورت تصویب و صدور، این قانون شامل فرش نیز می شود که البته همانطور که اشاره کردیم به این معنا نیست. که معافیت، اما کاهش بدهی ارزی حدود 20 درصد است.
مری تصریح کرد: طبق مصوبه هیأت وزیران باید امسال نیز کاهش تعهد ارزی اجرا می شد.
رئیس کمیته فرش، هنر و صنایع دستی اتاق تهران در ادامه با بیان اینکه تصمیم بر این شد که ساختار وزارت نساجی حداقل در رابطه با مرکز ملی تغییر کند، گفت: بر این اساس ممکن است مركز ملي فرش همانند گذشته زير نظر وزير قرار مي گيرد و از سازمان كل صنايع حذف مي شود و ادغام اين مركز با صنايع خلاق لغو مي شود. البته خبرهایی هم مبنی بر تفاوت ساختار جدید مرکز ملی فرش با قبلی و نداشتن معاونت دیگری به گوش می رسد و این تصمیم درستی نیست.
وی با بیان اینکه هنوز تغییری رخ نداده است و مرکز ملی فرش همچنان در حال ادغام با دفتر صنایع خلاق و زیر مجموعه صنایع عمومی است و طرح جدید اعلام نشده است مرکز فرش با دفتر صنایع خلاق آثار منفی داشت و بررسی گزارش عملکرد مرکز ملی صنایع خلاق و فرش ایران نشان دهنده این مشکل است. بر اساس مصوبه شورای عالی اداری قرار بود این مرکز تمامی مسائل مربوط به فرش را پیگیری کند اما با توجه به پیگیری مسائل مربوط به صنایع اسباب بازی، طلا و جواهر و ورزش کمتر از یک پنجم اجرا شد. این مجموعه به فرش اختصاص یافت.
همچنین علیرغم پیگیری های بخش خصوصی، در سال 1402 اجرای حکمی از قانون بودجه در خصوص تسویه تعهدات ارزی فرش تا بهمن ماه به طول انجامید که نشان می دهد متولی صنعت فرش برای پیگیری وجود نداشته است. روی آن حتی در مورد این موضوع. نتیجه این وضعیت کاهش صادرات، وضعیت بیمه ای بافندگان و… است. البته در دوره قبل مرکز ملی فرش آنطور که باید کار نمی کرد اما در دوره ادغام هیچ کاری از مرکز ملی فرش ندیدیم.
لازم به ذکر است که بر اساس بودجه سال 1402 قرار بود حجم تعهدات ارزی فرش و صنایع دستی به سطح مواد اولیه کاهش یابد اما با گذشت هشت ماه از سال، سرانجام این موضوع در آبان ماه اعلام شد. بر این اساس مبالغ قراردادهای ارزی انواع فرش بسته به میزان مواد اولیه مصرفی به 10، 15 و 20 درصد کاهش یافت. اما کاهش میزان تکلیف ارزی فرش دستباف در لایحه بودجه 1403 دیده نشد و پیگیری ها در شورای اسلامی به دلیل مخالفت برنامه و برنامه به نتیجه نرسید. سازمان بودجه. از این رو اجرای این قانون در سال جاری لغو شد اما فعالان فرش پیشتر گفته بودند همچنان به دنبال راهکاری برای تمدید این قانون هستند.
مشکل دیگری نیز در سال گذشته پیش روی فعالان صنعت فرش بود که این مرکز زیر نظر نمایندگی صنایع عمومی ادغام شد. در آبان ماه سال گذشته، وزارت امنیت تصمیم گرفت مرکز ملی فرش ایران را با دفتر ورزش و صنایع خلاق ادغام کند که حوزههای مختلفی از بازی گرفته تا انیمیشن، صنایع ورزشی، هنرهای تجسمی، طلا و جواهرات و … را در بر میگیرد. کامپیوترها بازی ها و غیره بله، این موضوع مورد انتقاد تولیدکنندگان فرش دستباف نیز قرار گرفته است. چرا که تولیدکنندگان فرش دستباف می خواستند جایگاه مرکز ملی فرش را بالا ببرند و دیدند به جای کاهش این مرکز باید سازمان فرش و صنایع دستی زیر نظر مستقیم رئیس جمهور تشکیل شود.
همه این شرایط، همراه با تحریم ها و سایر موانع صادراتی، منجر به ادامه روند نزولی صادرات فرش دستباف شده است. بنابراین صادرات این محصول از 50.7 میلیون دلار در سال 1401 به کمتر از 50 میلیون دلار در سال 1402 هجری قمری رسید. این در حالی است که صادرات فرش دستباف ایران در دهه 1970 به رکورد 2 میلیارد دلار رسید و میانگین سالانه 10 سال قبل از تحریم ها 500 میلیون دلار بود. بر این اساس، سهم صادرات فرش دستباف ایران از کل صادرات غیرنفتی در سال 1401 هجری شمسی به 09/0 درصد رسید که این رقم در سال 1391 هجری شمسی به 3/1 درصد رسید. میانگین رشد سالانه ارزش صادرات فرش دستباف ایران به نقاط مختلف جهان طی سالهای 1391 تا 1401 برابر با منفی 19 درصد بوده است.
انتهای پیام/
https://www.isna.ir/news/1403062213750/%D9%81%D8%B1%D8%B4-%D8%AF%D8%B3%D8%AA%D8%A8%D8%A7%D9%81-%D8%A7%D8%B2-%D8%B1%D9%81%D8%B9-%D8%AA%D8%B9%D9%87%D8%AF-%D8%A7%D8%B1%D8%B2%DB%8C-%D9%85%D8%B9%D8%A7%D9%81-%D9%86%D8%B4%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%B3%D8%AA