متوسط فرسایش خاک در کشور حدود 16.5 تن در هکتار است/نیاز برای تحویل مقدار آب برای کشاورزی
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی متوسط فرسایش خاک در کشور را 16.5 تن در هکتار عنوان کرد و گفت: فرسایش خاک در ایران تقریباً 2 تا 2.5 برابر آسیا و 5 تا 6 برابر است. بارها برابر میانگین جهانی
به گزارش ایسنا، صفدر نیازی شهرکی – معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزیوی در خصوص وضعیت فرسایش خاک به ویژه در بخش هایی از اراضی کشور که در ارتفاعات، دامنه ها و تپه ماهورها در اثر تخریب جنگل ها و موارد دیگر قرار دارند، تصریح کرد: میانگین فرسایش در کل کشور حدود 16 و نیم تن است. برای همه سطوح، و همچنین در اراضی ملی و در زمین های شیب دار در هنگام بارندگی شدید، به دلیل پوشش گیاهی ضعیف است. منجر به سیل شدید و افزایش فرسایش خاک ما شده است.
وی افزود: در دشت ها فرسایش نداریم، اگر باران هم بیاید خزش می کند، چون شیب زمین کمتر و کمتر می شود، حقیقت این است که این آماری که ارائه شد که متاسفانه نگران کننده است، در قلمرو ملی.” در خصوص اعلام فرسایش خاک، مسئولیت اولیه سازمان منابع طبیعی و آب کشور، اعلام کمیت و جلوگیری از آن در زمان کنونی است.
نیازی شهرکی درباره اقدامات لازم برای جلوگیری از فرسایش خاک گفت: عوامل فرسایش زیاد است، درگیر فرسایش آبی، فرسایش بادی، فرسایش ناشی از اجرای سازه ها و تاسیسات روی زمین، تخریب خاک و… هستیم. اما یکی از عوامل اصلی فرسایش، فرسایش آبی است که در اثر سیل هایی که می دانید اتفاق می افتد.
وی ادامه داد: تغییر اقلیم در تمام دنیا اتفاق افتاده است و ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. زمان کوتاه تری متأسفانه در جاده های ما جاری می شود و در نتیجه خاک خوب و مناسبی به وجود می آید. یکی از ابزارهای کنترل فرسایش خاک، اجرای سازه هایی است که سدهای کوچک حوضه آبخیز، سدهای پخش سیلاب یا طرقابیون توسط همکاران ما در سازمان محیط زیست اجرا می شود، کاشت گیاهان علوفه ای در صورت امکان، کاهش شخم در مسیر شخم که باید انجام دهیم. انجام دهید و در زمین های ما تصحیح کنید، اینها عواملی هستند که می توانند میزان آب ته نشین شده را در کشور کاهش دهند.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی درباره اجرا نشدن پروژه های حوزه آبخیزداری و مخازن زیرزمینی گفت: سال گذشته سیل با بارندگی شدید رخ داد و همکاران منابع طبیعی استان 11 دستگاه احداث کردند. سد دشتیاری به طول یک کیلومتر که در سالهای گذشته اتفاق نیفتاده بود و فاجعه خطرناکتر از وضعیت فعلی این سد به کمک ما آمده است.
وی ادامه داد: پروژه های متعددی در سازمان منابع طبیعی از جمله سدسازی و پخش سیلاب داریم. در محدوده زمین کشاورزی خاکریزهایی در حال احداث است که هنوز در منطقه MP ما اجرا می شود و ساخت هاتاکس از اهمیت بالایی برخوردار است. در برنامه هفتم توسعه نیز به این موارد اشاره شد و پروژه های خوبی مشخص شد تا بتوانیم خسارت های وارده به زمین ها را کنترل کنیم.
وی در خصوص زمین هایی که در حوزه آب و خاک به مزارع کشاورزی تبدیل شده و متولی آن اراضی است، گفت: اگر در این زمین ها بحث تامین آب وجود داشته باشد متولی آن وزارت نیرو است. پس از گرفتن تخصیص از وزارت نیرو برای زمین های کشاورزی، صحبت هایی درباره انتقال آب، بهره وری آب، بهره وری آبیاری و آماده سازی این زمین ها برای کشاورزی مطرح می شود.
نیازی شهرکی ادامه داد: متولی سدی که در ایلام ساخته شد نیز وزارت نیرو است. مشکلات زیادی در آب وجود دارد. در بحث راندمان آبیاری، تامین، انتقال، توزیع و بهرهوری استفادهکننده یا مزرعه، وزارت نیرو مسئول برنامهریزی آب و مصرف، بهبود راندمان آبیاری و بهبود بهرهوری آب در کشاورزی بر عهده دولت است. وزارت جهاد کشاورزی.
وی در خصوص نقشه راهی که اخیراً از سوی وزارت نیرو در حوزه آب ارائه شده است، توضیح داد: بحث آب موضوعی چند وجهی است که همکاران ما در وزارت نیرو نقشه راه تهیه کردند، اما در ساخت آن با ما همکاری نکردند . تولید، پیش نویس اولیه ارائه شده است که هنوز تکمیل نشده است و انتقاداتی از سوی دانشگاهیان و گروه جهاد کشاورزی وارد شده که اقداماتی برای تکمیل آن در حال انجام است، اما واقعیت این است که در برنامه هفتم قرار دارد. با راهنمایی و جهت. اهداف: میزان آبی که باید در اختیار بخش کشاورزی قرار گیرد و نیاز به آن مشخص می شود و این نقشه راه باید با مقادیر تعیین شده در برنامه هفتم توسعه طراحی شود. روش های اطلاع رسانی در حال حاضر در حال بررسی است.
وی در پاسخ به این سوال که تا چه اندازه توانسته ایم راندمان مصرف آب را افزایش دهیم؟ وی تصریح کرد: مصرف کنندگان آب خالص هستند یا محیطی است که بخشی از منابع آبی باید به کانال ها و باتلاق ها سرازیر شود و این نیاز مصرف کننده یا ضرورت بعدی است. ما حدود 8 تا 9 میلیارد متر مکعب آب شرب مصرف می کنیم.
وی افزود: موضوع سوم خود صنعت است که دو تا سه میلیارد مترمکعب مصرف می کند و آخرین، اصلی ترین و بزرگترین مصرف کننده آب، بخش کشاورزی است که بر اساس برآوردها و محاسبات ما 72 میلیارد مترمکعب آب مصرف می کند. در پایان برنامه باید به 65 میلیارد مترمکعب برسیم. پروژه ها برای بهبود بهره وری شناسایی می شوند. در بخش کشاورزی که حوزه کاری ما است، چندین پروژه داریم که می توانیم در طول برنامه به آنها بپردازیم. اجرای سیستم های تحت فشار، شبکه، بتن ریزی لوله، احیای کانال، آماده سازی و نوسازی پروژه هایی است که انجام می دهیم و در صورت نیاز اعداد و ارقام را وارد خواهیم کرد.
نیازی شهرکی در ادامه توضیح داد: بر اساس آخرین آمار بارندگی ما حدود 403 میلیارد مترمکعب است. بیش از 70 درصد این باران تبخیر و تعرق می شود یعنی اصلا جریان ندارد بلکه در مرحله اول تبخیر می شود و دوباره برمی گردد که حدود 103 میلیارد متر مکعب است که قابل برنامه ریزی است.
وی در خصوص تحویل حجمی آب ادامه داد: 30 سال است که ثابت شده است که باید آب به مقدار زیاد در اختیار کشاورزان و تولیدکنندگان قرار گیرد و تولیدکننده بر اساس آبی که در اختیار دارد، تولید کشاورزی مناسب داشته باشد. این بدان معنا نیست که هیچ اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است، اما به نظر من وزارت نیرو باید به عنوان متولی تحویل آب بهتر عمل کند.
معاون وزیر آب و خاک در وزارت جهاد کشاورزی در پایان درباره ایجاد زیرساختهای لازم اظهار داشت: خیر، نیازی به زیرساختها نیست 430 هزار حلقه چاه مجاز در کشور داریم و مابقی آن گازوئیل است. کنتورها برقی هستند، وزارت نیرو اقدامات خوبی انجام داده و در حال حاضر 95 درصد خراسان رضوی به سیستم موجودی مجهز شده و قرار است به کشاورزان تسهیلات بدهد.
انتهای پیام/
https://www.isna.ir/news/1403062314246/%D9%85%DB%8C%D8%A7%D9%86%DA%AF%DB%8C%D9%86-%D9%81%D8%B1%D8%B3%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%D8%AE%D8%A7%DA%A9-%D8%AF%D8%B1-%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1-%D8%AD%D8%AF%D9%88%D8%AF-%DB%B1%DB%B6-%DB%B5-%D8%AA%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D9%87%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%B1-%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D9%84%D8%B2%D9%88%D9%85-%D8%AA%D8%AD%D9%88%DB%8C%D9%84