به گزارش خبرگزاری مجله خبری کشاورزی، خاویار یکی از گران ترین غذاهاست و به دلیل فواید تغذیه ای فراوان به مروارید سیاه معروف است.
ماهیان خاویاری به دلیل رشد روزافزون جمعیت، نیاز به غذای سالم و مواد پروتئینی، محل تولید و پرورش این نوع ماهی در آبهای خانگی و مضاعف یا چند برابر، یکی از با ارزش ترین گونه های ماهیان پرورشی در جهان شناخته شده است. پرورش. بهره برداری از این منابع روز به روز آشکارتر می شود.
پرورش ماهیان خاویاری صنعتی 45 ساله است و در روسیه آغاز شده است.
وجود آب و هوای مناسب، هزینه کم امکانات و نیروی انسانی، وجود دانش فنی و تجربه بالا و نیز شهرت ایران به عنوان تولید کننده بهترین خاویار جهان، این فعالیت را استثنایی کرده است. ارزش اقتصادی و توسعه سریع.
علاقه زیاد به مصرف این محصول در جهان، کشورهای حاشیه دریای خزر را به سمت ماهیان خاویاری بی رویه سوق داده است تا زمانی که ذخایر این گونه ارزشمند آبزی تمام شده و در خطر انقراض قرار گیرد.
در سالهای اخیر دولتها برای جلوگیری از خطر انقراض آن تلاش کردهاند و با اجرای برنامههای اصلاح نژادی و اصلاح نژاد مصنوعی سعی در حفظ برند خاویار ایران داشتهاند.
ایجاد مراکز و مزارع برای تکثیر و پرورش خاویار یکی از راه حل های حل این مشکل و کاهش ترس از تلف شدن دائمی یک گونه مهم آبزی است.
تولید مرغوب ترین محصولات غذایی بین المللی در کهکیلویه و بویراحمد
خاویار اعیانیترین و گرانقیمتترین محصول غذایی جهان که قبلاً به رودخانهها و دریاچههایی مانند دریای مازندران محدود میشد، هماکنون در روستایی به نام «دهشخ» در استان دانا در کهگیلویه و بویراحمد تولید میشود.
مزرعه 14 هکتاری ماهیان خاویاری در دهشخ بطاوای شهر دانا که چندین سال پیش تأسیس شده است، جلوه ای از خدمات طولانی مدت به بخش کشاورزی این استان است.
دریای مازندران به عنوان بزرگترین صادرکننده ماهیان خاویاری جهان، بیش از 10 درصد خاویار جهان را تامین می کند.
این گروه از ماهی ها در رودخانه ها و دریاچه های مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری، نزدیک قطب ها و سواحل اوراسیا و آمریکای شمالی زندگی می کنند. ارزش اقتصادی ماهیان خاویاری و تخمهای آن یعنی خاویار یکی از نجیبترین و گرانترین محصولات غذایی جهان بهشمار میرود.
خاویار به تنهایی صبحانه اشرافی جهان محسوب می شود. بسیاری از مردم آن را به صورت خام یا با زرده تخم مرغ یا تکه های پیاز می خورند و برخی نیز یک قاشق از آن را با سبزیجات معطر یا یک تکه نان و کره می خورند.
سرمایه گذار پروژه ماهیان خاویاری دهشخ دینا علیرغم حجم بالای کار تنها 10 میلیارد ریال تسهیلات دریافت نکرد، هرچند در فاز توسعه این پروژه نیازمند تسهیلات عمرانی و سرمایه در گردش است.
دوره بهره برداری از گونه های مختلف بین 5 تا 10 سال است و از آنجایی که عمده خاویار در خارج از کشور مصرف می شود، همه نهادهای مسئول باید زمینه را برای صادرات این محصول ارزشمند و گران قیمت در استان فراهم کنند.
نقشه دهشخ برای ماهیان خاویاری هزار تنی
مزرعه پرورش ماهیان خاویاری اسلامی به نام «مراورید» اولین مزرعه ای است که در استان کهکیلویه و بویراحمد ساخته شده است.
مدیر منابع شیلات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد در این خصوص گفت: طرح پرورش هزار تنی ماهیان خاویاری در روستای دهشخ با سرمایه گذاری آقای اسلامی بخش بطاوه یکی از پرورش دهندگان ممتاز ماهی است. این پروژه دومین پروژه در کشور است (بعد از رودخانه مازندران که بالغ بر 2000 تن است، در واقع دومین پروژه بزرگ ماهیان خاویاری در خاورمیانه است).
اسحاق رستمی افزود: این مجتمع 10 سال پیش ساخته شده و برای 100 نفر فرصت شغلی ایجاد کرده است که 230 تن از این پروژه به بهره برداری رسیده و 670 تن دیگر نیز در فازهای دوم و سوم در حال ساخت است. امکان استخدام بیش از 200 نفر.
وی تاکید کرد: در مزرعه پرورش خاویار نیز تکثیر صورت می گیرد و این توانایی خوبی است.
رستمی بیان کرد: سه پروژه ماهیان خاویاری در استانداری وجود دارد که این پروژه منحصر به فردترین آنهاست و دو طرح دیگر به عنوان پل با ظرفیت های 50 تن و 30 تن در خیرآباد فعال است.
صادرات خاویار در آینده نزدیک
دهشیخ سرمایه گذار طرح حفش گفت: مساحت این پروژه 14 هکتار است که تاکنون پنج هکتار آن برای اجرای طرح اختصاص یافته است. چندین گونه از ماهیان خاویاری از جمله فیل ماهی، اوزنبرون، سیبری و استرالیایی در این مجموعه پرورش داده می شود.
اسلامی تاکید کرد: اجرای این پروژه بزرگ خدمت بزرگی به منطقه و کشور است و از نظر درآمد و امنیت غذایی بسیار مفید خواهد بود.
وی گفت: قیمت خاویار فیل 25 میلیون تومان و اجناس وارداتی 8 میلیون تومان است.
بر اساس اعلام مدیر جهاد کشاورزی شیلات در کهگیلویه و بویراحمد 275 مزرعه پرورش ماهی قزل آلا و سه مزرعه پرورش خاویار در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد. از مجموع 275 طرح، 22 طرح غیرفعال است و حدود 17 مورد از آنها قابل احیا است.
استان کهگیلویه و بویار احمد که به سرزمین رودخانه های خروشان شهرت دارد، با وجود اینکه 10 درصد آب جاری کشور را تولید می کند، با 57 رودخانه به طول 1400 کیلومتر و 11 هزار کیلومتر آب روان، از قابلیت های منابع آبی خوبی برخوردار است. بشار، مارون و الزهرا و مهمترین رودخانه های استان کهکیلویه و بویراحمد است.
این سرزمین با داشتن 10 درصد منابع آبی و 11.5 میلیارد مترمکعب آب روان بستر مناسبی را برای توسعه بخش شیلات فراهم کرده است به طوری که تولید سالانه آبزیان در استان به بیش از 23 هزار تن رسیده است.
استان کهگیلویه و بویراحمد سومین پرورشدهنده ماهی در ایران است و به شرط ایجاد شرایط لازم برای توسعه صنعت شیلات به ویژه در مناطق دورافتاده و محروم، نرخ بیکاری در اینجا به حداقل ممکن کاهش مییابد. شاخص های توسعه کاهش می یابد. بهبود خواهد یافت.
https://www.irna.ir/news/85628631/%D9%85%D8%B1%D9%88%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D8%AF-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D9%87-%D8%AF%D8%B1-%D8%AF%D9%87-%D8%B4%DB%8C%D8%AE-%D8%B3%D9%88%DA%AF%D9%84%DB%8C-%D8%B4%DB%8C%D9%84%D8%A7%D8%AA-%DA%A9%D9%87%DA%AF%DB%8C%D9%84%D9%88%DB%8C%D9%87-%D9%88%D8%A8%D9%88%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D8%AD%D9%85%D8%AF-%D9%81%DB%8C%D9%84%D9%85