میزان تولید گوشت قرمز در سال جاری 923 هزار تن برآورد شده است

میزان تولید گوشت قرمز در سال جاری 923 هزار تن برآورد شده است

محمدابراهیم حسن نژاد امروز (شنبه) در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی مجله خبری کشاورزی درباره وضعیت دام زنده و تولید گوشت قرمز در کشور افزود: بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، حدود 64 میلیون راس دام سبک و گوشت قرمز در کشور وجود دارد. کشور نزدیک به 6.8 میلیون راس دام سنگین در کشور وجود دارد که نشان دهنده وضعیت مطلوب جمعیت دامی کشور است.

به گفته وی، تولید کشتارگاه ها بسته به تعداد دام متفاوت است، زیرا با توجه به معاملات کشتار دام سنگین، حدود 35 درصد از این دام ها در بازار مصرف می شود.

معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: اکنون با توجه به بارندگی های اخیر وضعیت دام های سبک و سنگین بهتر شده و در کشور دچار تلفات و خسارت عمده ای به دام نمی شویم چرا که صاحبان مزرعه تمایل بیشتری به نگهداری دام و وزن آنها برای مدت طولانی تری دارند.

کمبود گوشت گاو قرمز وجود ندارد

وی با تاکید بر اینکه در حوزه دام سنگین کمبود گوشت قرمز نداریم، گفت: اکنون تعداد دام های سنگین قبل از کشتار به مازاد زیادی تبدیل شده که ظرفیت خوبی در کشور ایجاد کرده است به طوری که مورد توجه قرار گرفته است. یک منبع استراتژیک ذخیره کشور خواهد بود

حسنی نژاد با بیان اینکه تعداد لاغر دام تابعی از مرتع است، تصریح کرد: زمانی که دامدار بتواند از گیاهان مرتعی استفاده کند دام خود را برای افزایش وزن بیشتر نگه می دارد که این امر در افزایش تولید گوشت قرمز موثر است. اما در سال های 1400 و 1401 که کشور از خشکسالی رنج می برد، برای مدت طولانی امکان پرورش دام سبک وجود نداشت. بنابراین، بخشی از دام های سبک تولید شده زودهنگام ذبح شدند و بازار گوشت قرمز را با نوسانات قیمت مواجه کرد.

به گفته وی، جمعیت دام سبک در گذشته نشان می دهد که امکان احیای دام سبک پس از خشکسالی وجود دارد.

برنامه اصلاح نژاد دام برای بهبود راندمان تولید گوشت قرمز

معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: وزارت جهاد کشاورزی برای بهبود وضعیت تولیدی دام سبک و سنگین و در نتیجه تولید گوشت قرمز محلی، پروژه های خوبی در زمینه ارتقای راندمان تولید دارد. هدف افزایش تولید بره به ازای هر میش در طول سال های گذشته از زمان استفاده از دام سبک برای پرورش در فصل خارج از فصل است.

وی با بیان اینکه گاو سبک یا بره معمولاً سالی یک بار زایمان می کند، گفت: با استفاده از یک سری تکنیک ها، با استفاده از اعتبارات دولتی و همکاری قراردادی با تولیدکنندگان روستایی و عشایری توانستیم در عین حال وضعیت آبستنی دام های سبک را بهبود بخشیم. به طوری که این حیوانات می توانند بیش از یک بار در سال زایمان کنند.

حسن نژاد درباره اصلاح نژاد دام سبک و سنگین افزود: اکنون مرکز اصلاح نژاد دام پروژه های متعددی برای افزایش تولید گوشت قرمز دارد که از جمله آنها می توان به توسعه گاوهای دو منظوره، اجرای طرح «ترمینال کراس» برای دام سنگین (یعنی اصلاح نژاد) اشاره کرد. گوساله های نر صنعتی و غیر صنعتی و دام های محلی) و ترکیب های نژادی در انواع دام ها راندمان پرورش گاو سبک را به طور گسترده در کشور بهبود می بخشد.

وی ادامه داد: در واقع این رویه ها برای تولید بره و گوساله پرواری است که رشد سریع تری داشته باشد و نسبت به حیوانات اصیل ضریب تبدیل کمتری داشته باشد.

معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی گفت: در طرح آمیختگی پایانه ای با یک سری آمیختگی بر اساس تولیدکنندگان گوشت می توان دام های نسل اول را با سرعت بسیار خوبی برای تولید گوشت قرمز تولید کرد.

وی استفاده از قابلیت های ژنتیکی و افزایش و نصب ژن دوقلویی در دام های سبک را از دیگر اقدامات مرکز پرورش دام دانست و گفت: اگر بتوانیم تعداد بره های تولید شده را به ازای هر راس میش افزایش دهیم. جهش خوبی در تولید گوشت قرمز به صورت محلی». ما چیزی خواهیم داشت که بتواند بخشی از کسری را در این بخش پوشش دهد.

تکمیل جیره غذایی دام های روستایی و بادیه نشین

حسن نژاد در خصوص ارتقای راندمان خوراک دام افزود: برای بهبود تولیدات دامی برنامه ای برای تکمیل جیره غذایی و رفع نیاز دام زنده سبک در بستر مرتع یا کنار مرتع یا در سامانه های دامپروری روستایی و عشایری با تامین فرمول های بسته خوراک و با استفاده از طراحی استتار و اجرای دفتر خوراک گزارش به معاونت امور منابع دامی دانشگاه.

https://www.irna.ir/news/85667954/%D8%A8%D8%B1%D8%A2%D9%88%D8%B1%D8%AF-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF-%DB%B9%DB%B2%DB%B3-%D9%87%D8%B2%D8%A7%D8%B1-%D8%AA%D9%86-%DA%AF%D9%88%D8%B4%D8%AA-%D9%82%D8%B1%D9%85%D8%B2-%D8%AF%D8%B1-%D8%B3%D8%A7%D9%84-%D8%AC%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%AC%D9%85%D8%B9%DB%8C%D8%AA-%D8%AF%D8%A7%D9%85%DB%8C-%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1