نقش موثر تعاونی ها در بهبود روابط اقتصادی دولت و مردم / افزایش درآمدهای غیرنفتی با احیای تعاونی ها
در هفته تعاون همواره شاهد تاکید مسئولان بر اهمیت تعاونی ها در تنظیم روابط اقتصادی دولت و افزایش نقش آن در نظام تولید و توزیع کالا بودیم به گونه ای که سهم آنها در اقتصاد به 25 درصد برسد. موضوع مذکور به دنبال حل مشکلات زیرساختی با همکاری مردم بوده و نوعی تعاونی است که تنها با اجرای دقیق و صحیح اصل 44 قانون اساسی توسط دولت ها محقق نمی شود.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا).در دنیای امروز برای رسیدن به موفقیت در تمامی مسائل اقتصادی و فرهنگی، همه باید برای رسیدن به اهداف عالی همکاری کنند. به منظور ایجاد این همکاری در اصل 44 قانون اساسیبخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد شد و جزئیات آن در تاریخ 22 شهریور 1370 به تصویب شورای اسلامی رسید و در این راستا وزارت تعاون در 19 دی ماه 1396 به منظور نظارت و حمایت دولت تشکیل شد. از بخش تعاونی
تعاونی چیست؟
تعاونی ها واحدهای اقتصادی کوچک و خصوصی هستند که به طور مستقیم یا غیرمستقیم در تولید ملی، کارآفرینی و اشتغال نیروی کار با افراد جامعه مشارکت دارند و اغلب دارای مالکیت مستقل هستند. در واقع تعاونی ها تشکل های مردمی هستند که توسط خود اعضا با اختیارات کامل تشکیل می شوند و بر اساس اصول بین المللی تعاونی ها اداره می شوند.
از آنجایی که تعاونی ها تأثیر بسزایی در روند رشد و تمایز اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی جامعه دارند، در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به طور گسترده به آن پرداخته شده است. اصل 44 مهمترین اصل ذکر شده در قانون اساسی در خصوص تعاونیها بهویژه معرفی تعاونیها به عنوان یکی از سه بخش نظام اقتصادی جمهوری اسلامی ایران است.
بر اساس این مقاله، نظام اقتصادی ایران بر سه بخش دولتی، تعاونی و خصوصی با برنامه ریزی منظم و صحیح استوار است. به طور خلاصه، تعاونی ها از نظر اقتصادی عدالت، در بعد سیاسی آزادی و در بعد فرهنگی ارزش های اخلاقی و دینی دارند و بهترین مظهر ارتباط سالم بین اقتصاد محسوب می شوند. فرهنگ و سیاست.
ویژگی های مشارکتی
تعاونی همواره در جهت کاهش هزینه ها و بهره برداری از فرصت ها به بهترین نحو تلاش می کند. بر اساس سیاستهای کلی اصل 44، دولت در بخش تعاونی تلاش میکند تا با استفاده از روشهایی مانند کاهش مالیات، اعطای تسهیلات اعتباری، حمایت از طریق مؤسسات مالی و اقدامات مؤثر، دامنه فعالیتهای اقتصادی در موضوع خصوصیسازی را گسترش دهد. کارآفرینی مولد ارتقای ظرفیت و رقابت پذیری تعاونی ها می تواند وضعیت اقتصاد محلی را ارتقا داده، شرایط مشارکت موثر مردم در عرصه های اقتصادی و خصوصی سازی را فراهم کند و با رفع بسیاری از مشکلات، موجب رشد و توسعه امور اقتصادی در جامعه شود. .
قوانین عمومی شرکت تعاونی
شرکت تعاونی ممکن است با حداقل 7 عضو واجد شرایط قانونی عضویت در شرکت های تعاونی تاسیس شود. از جمله تابعیت ایرانی، عدم ممنوعیت قانونی و قرنطینه؛ آنها نباید عضو شرکت های تعاونی مشابه باشند.
یک شرکت تعاونی توسط هیئت موسس تشکیل می شود و سپس از افراد واجد شرایط برای عضویت دعوت می شود. شورای موسس پس از تهیه طرح، اساسنامه و سایر جزئیات تعاونی، موافقت نامه تاسیس تعاونی را از وزارت تعاون اخذ و پس از اخذ مجوز ثبت شرکت تعاونی از وزارت تعاون، اقدام به ثبت شرکت می نماید. و پس از آن از طرف وزارت تعاون، مجوز تأسیس شرکت صادر می شود.
انواع شرکت های تعاونی از نظر نوع فعالیت
1- شرکت تعاونی تولیدی: شرکتی است که در زمینه های کشاورزی، دامپروری، دامپروری، پرورش ماهی، ماهیگیری، صنعت، معدن، شهرسازی و روستایی، عشایری و مانند آن فعالیت می کند و واحد تولیدی است که در آن فعالیت می کند. او کار می کند
۲- شرکت توزیع تعاونی: شرکتی است که در امور مربوط به تهیه و توزیع کالا، مسکن، خدمات و سایر نیازهای اعضا فعالیت می کند. شرکت های تعاونی که فعالیت آنها تولید و توزیع همزمان باشد شرکت تعاونی تولید و توزیع نامیده می شود. تعاونی های تولیدی مانند دامداران، کشاورزان، زنبورداران، صنعتگران و هر رده دیگری که در رده تولیدی ذکر شده است. اگر تعاونی برای رفع نیاز آنها تشکیل شود، تعاونی توزیع (تامین کننده نیازهای تولیدکنندگان) محسوب می شود.
انواع شرکت های تعاونی از نظر نوع عضویت
1- شرکت تعاونی عمومی: شرکتی است که عضویت آن برای همه آزاد است و تعداد اعضا در این تعاونی ها کمتر از 500 نفر نیست و بر اساس ساختار اعلام شده از سوی وزارتخانه تعیین می شود. تعاونی ها
2- شرکت تعاونی خصوصی: شرکتی است که عضویت آن محدود به دسته خاصی از قبیل کارگران، دانشجویان، کشاورزان، زنان، پزشکان، وکلا، اعضای هر اتحادیه، مشاغل خصوصی و غیره با در نظر گرفتن شرایط آزاد می باشد.
تعاونی ها و افزایش صادرات
از ویژگی های مهم تعاونی ها، همکاری و کار گروهی است. مهم ترین هدف واگذاری بخش های دولتی مشارکت مردمی و اشاعه تعاونی هاست. بنابراین با برنامه ریزی دقیق و هدفمند و استفاده بهینه از توانمندی های تعاونی و اجرایی می توان حضور بخش تعاونی را در اقتصاد ملی پررنگ و صادرات کشور را افزایش داد.
صادرات تعاونی ها تحت تأثیر عوامل داخلی و خارجی محدود می شود. عوامل داخلی شامل کمبود سرمایه، نبود اطلاعات کافی و مدیریت ضعیف است. عوامل خارجی نیز شامل محدودیت های فنی و بوروکراسی اداری دست و پا گیر است. همچنین بخش تعاون به دلیل جلب مشارکت مردمی و جمعی، بکارگیری اقشار مختلف مردم، افزایش سطح عمومی اشتغال، کارآفرینی مولد، رقابت با محصولات خارجی، بهره مندی از کاهش مالیات و استفاده از اعتبار، ممتازترین جایگاه را در افزایش صادرات کشور دارد. تسهیلات موسسات مالی در کشور
افتتاح 677 طرح تعاونی با اشتغال 22 هزار نفر در سال 1403 هجری قمری
امسال (1403) از سیزدهم تا نوزدهم شهریور ماه «هفته تعاون» نام گرفت و شعار هفته تعاون برای امسال «همکاری و تبلور مشارکت مردمی» است که برگرفته از دستورات والاترین رهبر به منظور جلب مشارکت مردم در توسعه اقتصادی. در هفته تعاون امسال 677 طرح تعاونی با سرمایه گذاری بیش از 14 هزار میلیارد تومان و عضویت 79 هزار نفر به بهره برداری می رسد و افتتاح این طرح ها منجر به ایجاد 22 هزار فرصت شغلی در بخش تعاون کشور می شود.
امضای تفاهم نامه همکاری با سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بانک توسعه تعاون با هدف ایجاد تعاونی های نیروگاهی و کمک به کاهش بی تعادلی برق در کشور از دیگر برنامه های پیش بینی شده در هفته تعاون سال جاری است. همچنین برای اولین بار تصمیم گرفته شده تا با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، شرکت های سرمایه گذاری تعاونی سرمایه گذاری و سرمایه گذاری خطرپذیر ایجاد شود و احتمالاً این تفاهم نامه در هفته جاری منعقد و دو صندوق در سال 1398 راه اندازی خواهد شد. فرم شرکت تعاونی. از دیگر فعالیت ها و برنامه های هفته تعاون می توان به جشنواره تعاون خیر اشاره کرد که همه ساله با حضور رئیس جمهور و مسئولان بخش تعاون و تعاونی کشور برگزار می شود.
نقش موثر تعاونی ها در ساخت و ساز مسکن
مهدی مسکنی، معاون وزیر تعاون، وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی دولت سیزدهموی سال گذشته (1402 هجری شمسی) در حاشیه بیستمین اجلاس شورای عالی استان ها در جمع خبرنگاران گفت: سه نوع تعاونی داریم که شامل تعاونی سنتی، تعاونی مسکن مهر و نهضت ملی مسکن است. دولت تعاون سیزدهم تشکیل شد. بنابراین این تعاونی مدرن می تواند در توسعه نهضت مسکن ملی مشارکت داشته باشد. در نهضت مسکن ملی بیش از 2 میلیون و 200 هزار خانه ساخته شد که از این تعداد یک میلیون و 110 هزار خانه شخصی و یک میلیون و 900 هزار خانه بزرگ بود. از این میزان تعاونی ها 840 هزار قلم کالا را تامین کردند.
وی افزود: ما در حال همکاری بین نظام سرمایه داری و نظام قیمت نهایی هستیم. تعاونی های مسکن قیمت کامل را ارائه می دهند. در مدل سرمایه داری قیمت فروش قیمت روز ساختمان است اما در مدل تعاونی قیمت پیش خرید است. تعاونی مسکن ایران تنها مدلی است که در دنیا موفق شده است. هیچ تعاونی مسکنی در دنیا نتوانسته به اندازه تعاونی مسکن ایران خانه بسازد. اما چون دولت ها دستاوردهای دولت قبل را زیر سوال می برند، این موضوع مطرح نمی شود.
افزایش درآمدهای غیرنفتی با فعال سازی تعاونی ها
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دولت سیزدهم تصریح کرد: دولت شهید رئیسی کمک زیادی به مردمی شدن اقتصاد کرده است و به عنوان مثال پس از 13 سال سرمایه تعاون در این مدت اتفاق افتاده است بانک توسعه 140 درصد افزایش یافته است دولت نهم بانک توسعه و تعاون دولت یازدهم و دوازدهم را بدون ضرر تحویل داده است اما دولت سیزدهم این بانک را با زیان انباشته هزار نفر از دولت دوازدهم تحویل گرفت. میلیارد تومان و بعد از 18 ماه این بانک آن را از زیان خارج کرد در این مدت ما کار منفی را جبران کردیم و به همین دلیل نامحسوس است در این دو سال بانک تعاونی تحسین تسهیلاتی معادل 10 سال یعنی تقریباً 70 سال ارائه کرد. مقادیر
مسکنی ادامه داد: زمانی که در سال 70 شرکت تعاونی روستایی در کشور تشکیل شد و امروز از بین رفت، نتیجه جنگ اقتصادی آمریکا و ایران بود و متأسفانه دولت های قبلی نیز در این شکست و تخریب نقش داشتند. بخش هایی از اقتصاد تعاونی کشور. چون به تعاونی ها اعتماد ندارند. اگر نخست وزیر سیزدهم به تعاون اعتقاد راسخ داشت و بعد از 11 سال سند توسعه تعاون را ابلاغ کرد و در کمتر از دو سال توانستیم 8 هزار تعاونی جدید را فعال کنیم و تنها بخشی هستیم که توانستیم افزایش پیدا کنیم. حجم صادرات غیرنفتی به 1.8 میلیارد تومان رسید.
تعاونی های قم 20 درصد طرح نهضت ملی را تشکیل می دهند
وحید وزیر راد، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان قم وی با بیان اینکه طرح نهضت ملی مسکن برای استان قم از نظر پیشرفت رتبه نخست کشور را دارد، گفت: در حال حاضر تعاونی های استان قم مسئولیت ساخت 20 درصد از واحدهای مسکونی نهضت ملی مسکن را بر عهده دارند. این طرح و قرارداد تاکنون بیش از 6000 واحد مسکونی در قالب قرارداد 99 ساله با تعاونی های واجد شرایط در قم منعقد شده است.
وی با اشاره به اینکه ساخت 5000 واحد در سایت برنیان یکی از کارهای تعاونی های استان قم است، گفت: از مجموع 300 مترمربع منازل برنیان به دنبال اختصاص 100 مترمربع آن هستیم. سایت برای پروژه های کوچک. کارگاه ها و مشاغل خانگی. در طرح مسکن مهر استان قم بیش از 20 هزار واحد مسکونی برای افراد فاقد مسکن ساخته شده است که در طرح نهضت ملی مسکن تلاش می شود تا این مهم محقق شود.
حل مشکل عدم تطابق برق با تعاونی ها
حمید ویسکرمی معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی وی روز یکشنبه (18 شهریور 1403) در مراسم تجدید موافقت مسئولان این وزارتخانه با آرمانهای امام خمینی (ره) گفت: ورود به بخش تعاون در ساخت نیروگاه و کمک در آن است.» برای کاهش عدم تعادل برق در قالب تفاهم نامه ای در هفته همکاری با سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بانک توسعه تعاون.
وی افزود: احداث نیروگاه های برق با ظرفیت 600 مگاوات انرژی های تجدیدپذیر به مدت سه سال هدف گذاری شده و در قالب تعاونی ها اجرا می شود. 34 تعاونی تولید 102 مگاوات برق در حال ثبت و اجرا هستند.
وی خاطرنشان کرد: با اجرای طرح ایجاد نیروگاه های تعاونی، علاوه بر کمک به کاهش بی تعادلی برق، توانمندسازی جامعه طی سه دهه اول در قالب تعاونی های فراگیر ملی نیز از اهداف اصلی این طرح است. این طرح علاوه بر شرکت های شهرک صنعتی در مزارع نیروگاهی و نیروگاه های کوچک اجرا می شود و برای رفع عدم تعادل برق در بخش صنعت و تامین برق مورد نیاز صنعت اجرا می شود.
ضرورت دستیابی به سهم تعاونی ها در اقتصاد به 25 درصد
احمد مدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی وی در سخنانی که پیش از خطبه های مذهبی و سیاسی نماز جمعه تهران (16 شهریور 1403) ایراد کرد، با اشاره به درگذشت 13 شهریور روز ملی تعاون، به جایگاه تعاونی ها در اقتصاد اشاره کرد و گفت: تعاونی ها می تواند استثمار را کاهش دهد و بر سرمایه حکومت کند، برای کاهش آن، روابط عادلانه بین مردم ایجاد کند، اما ما نتوانسته ایم تعاونی ها را گسترش دهیم.
وی گفت: چرا در کشوری که مردم آن در تاریخ بشریت پیشگام توسعه تعاونی ها بودند، امروز بر خلاف مصوبات به جای اینکه تعاونی ها 25 درصد سهم اقتصاد ایران را داشته باشند، کمتر از 25 درصد از اقتصاد ایران را در اختیار دارند. سهم 5 درصدی؟ آیت الله بهشتی در کتاب اقتصاد تعاونی توضیح داد که راه توسعه در ایران از تعاونی ها می گذرد. همچنین از طریق تعاونی ها شبکه روابط اجتماعی گسترش می یابد و مسائل عمده اقتصادی حل می شود. وی افزود: بر اساس قانون اساسی و احکام متعدد رهبر معظم انقلاب در خصوص تعاونی ها، با آن چیزی که باید باشیم فاصله داریم.
یکی از اعضای هیأت وزیران در دولت چهاردهم تأیید کرد: رهبر معظم انقلاب 11 مورد مشخص را در سیاست های کلی برای ما در نظر گرفته اند تا برای تحقق آنها همکاری کنیم. وی دستور تشکیل تعاونی های فراگیر برای سه گروه کم درآمد و رسیدن سهم تعاونی ها در اقتصاد را به 25 درصد داد.
با توجه به مطالب فوق تعاونی ها به عنوان یکی از مهمترین شاخص های اساسی اقتصاد مردمی می توانند نقش موثری در ساماندهی نظام تولید و توزیع کالا داشته باشند و در محدوده سهم 25 درصدی خود در اقتصاد کشور. می توانند نقش موثری در سازماندهی نظام تولید و توزیع کالا داشته باشند. کمک به بهبود روابط اقتصادی دولت و مردم، ساخت مسکن، تولید برق و توزیع کالاهای مصرفی از جمله بسترهای نقش آفرینی مهم تعاونی هاست که با اجرای اصل 44 قانون اساسی، فعالیت های موثر و مفید آنها توسعه می یابد. قانون قانون اساسی توسط دولت
انتهای پیام/
https://www.isna.ir/news/1403062113396/%D9%86%D9%82%D8%B4-%D9%85%D9%88%D8%AB%D8%B1-%D8%AA%D8%B9%D8%A7%D9%88%D9%86%DB%8C-%D9%87%D8%A7-%D8%AF%D8%B1-%D8%A8%D9%87%D8%A8%D9%88%D8%AF-%D8%B1%D9%88%D8%A7%D8%A8%D8%B7-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%D8%AF%D9%88%D9%84%D8%AA-%D9%88-%D9%85%D8%B1%D8%AF%D9%85-%D8%A7%D9%81%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%B4