هشدار فرونشست در جنوب کرمان + مناطق بحران زده

محمدرضا شاهرخی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: گلشگرد یا فربامبا در فاریاب، الدوسری در عنبرآباد، زه در کهنوج و اسماعیلیه در جیرفت از نقاطی هستند که شاهد فرونشست و آبگرفتگی هستند.

وی با بیان اینکه حداقل هفت روستا تنها در فاریاب در این قضیه دخیل بوده اند، ادامه داد: برخی از واحدهای مسکونی وسط ترک خورده انگار زلزله ای رخ داده است و دلیل اصلی فرونشست برداشت بی رویه آب های زیرزمینی بوده است.

شاهرخی با اشاره به معنای غالی افزود: پس از فرونشست، هنگام بارندگی، ساختار خاک به گونه ای است که فرسایش رخ می دهد و دره های عمیقی تشکیل و پیشروی می کند که عرض آن به 30 و 50 متر می رسد.

وی تاکید کرد: طول گالی ها طولانی است و گاهی به 20 کیلومتر می رسد.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان تصریح کرد: در الدوسری عنبرآباد به دلیل کمبود آب برای کشاورزی کشاورزان 100 هکتار از اراضی بالادست را رها کرده و 200 هکتار در پایین دست زیر دست کشت می کنند. چاه حفر شده است. حفاری شده که قطعاً تا پنج سال دیگر همین مشکل کم آبی در این نقطه رخ خواهد داد.

وی با بیان اینکه باید برای کشاورزان چاره اندیشی شود، بر لزوم توجه به راهکارهای کاهش مصرف آب یا ایجاد فرصت های شغلی جدید برای آنها تاکید کرد.

با هشدار فرود در جنوب کرمان/مناطق بحران زده آشنا شوید

همه دشت ها ممنوع است به جز آب برداشت شده

شاهرخی با بیان اینکه تمام دشت های جنوب کرمان از برداشت آب ممنوع است و بیلان آبی منفی است، گفت:

وی با اشاره به اینکه فرونشست زمین یکی از مهم ترین بحران های زیست محیطی عصر حاضر است، گفت: فرونشست زمین و فرسایش خندقی پیامدهای جبران ناپذیری از جمله تخریب زیرساخت ها، افت کیفیت آب های زیرزمینی و تغییر شکل آب به دنبال دارد. زمین و در نهایت باعث از بین رفتن زمین های کشاورزی می شود

شاهرخی افزود: این پدیده نه تنها اقتصاد منطقه را تحت تاثیر قرار می دهد، بلکه می تواند به یک بحران اجتماعی نیز تبدیل شود.

با هشدار فرود در جنوب کرمان/مناطق بحران زده آشنا شوید

دلایل کاهش

وی برداشت بی رویه آب های زیرزمینی، بارندگی کم، خشکسالی های پی در پی و مدیریت نادرست منابع آبی را از عوامل فرسایش ترانشه ها و فرونشست زمین برشمرد و افزود: سدهای خاکی و پروژه های آبخیزداری با حفظ آب های زیرزمینی می توانند از آسیب های روان آب جلوگیری کنند. کنترل فرسایش خاک و آسیب به زیرساخت ها و تأسیسات در مناطق شهری، بیابانی و کشاورزی و فراهم آوردن بستر مناسب برای هدایت سیلاب ها به خارج از مناطق مسکونی.

شاهرخی سیلاب ها را بهترین گزینه برای مقابله با فرسایش سیلابی و فرونشست زمین دانست و افزود: سازه هایی برای کنترل رسوب و پیشروی در حال ساخت است.

چالش های پیش روی آبخیزداری

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان با اشاره به چالش های پیش روی اجرای طرح های آبخیزداری گفت: کمبود اعتبار و تغییر اقلیم از مهم ترین چالش هایی است که اجرای طرح های آبخیزداری را به همراه دارد. پروژه های آبخیزداری دشوار است.

وی در عین حال گفت: با برنامه ریزی دقیق و استفاده از توان بخش خصوصی می توان بر این چالش ها فائق آمد.
با هشدار فرود در جنوب کرمان/مناطق بحران زده آشنا شوید

شاهرخی بر لزوم توجه ویژه به آبخیزداری در برنامه ریزی های کلان کشور تاکید کرد و افزود: آبخیزداری نه تنها برای مقابله با فرسایش آبخیزداری و فرونشست زمین، بلکه برای حفظ منابع آب و خاک و توسعه پایدار در بلندمدت ضروری است. نشان دادن دامنه و استفاده از تمامی ظرفیت های موجود و اجرای طرح های آبخیزداری در سطح کشور.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی جنوب کرمان بر لزوم همکاری همه دستگاه های اجرایی، بخش خصوصی و مردم برای مقابله با پدیده فرونشست زمین تاکید کرد و از همگان خواست در حفظ این میراث ارزشمند برای مردم یاری کنند. آینده نسل ها از طریق مشارکت در پروژه های آبخیزداری

https://www.irna.ir/news/85648664/%D9%87%D8%B4%D8%AF%D8%A7%D8%B1-%D9%81%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%B4%D8%B3%D8%AA-%D8%AF%D8%B1-%D8%AC%D9%86%D9%88%D8%A8-%DA%A9%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86-%D9%85%D9%86%D8%A7%D8%B7%D9%82-%D8%AF%D8%B1%DA%AF%DB%8C%D8%B1-%D8%A8%D8%AD%D8%B1%D8%A7%D9%86