پسته کاران با مشکلات تغییرات آب و هوایی مواجه هستند/ پسته تنها در نبود آب زندگی بی ثمری دارد

پسته کاران با مشکلات تغییرات آب و هوایی مواجه هستند/ پسته تنها در نبود آب زندگی بی ثمری دارد

یکی از اعضای هیئت امنای انجمن پسته ایران، با تاکید بر اینکه درختان پسته به آب نیاز دارند و تنها در صورت کمبود آب می توانند زنده بمانند، گفت: کاهش روزهای سرد سال است زمستان، گرم شدن زمین و سرمازدگی محصولات در فصل بهار از جمله مواردی است که خسارت زیادی به باغات پسته وارد کرده است.

به گزارش ایسنا. چند سالی است که مشکلات اقلیمی و گرمایش زمین، تولید پسته را در بسیاری از باغات با مشکل مواجه کرده و باعث کاهش برداشت و عملکرد در واحد سطح شده است. در سال‌های اخیر بسیاری از باغ‌ها سه سال متوالی هیچ تولیدی نداشته‌اند، در حالی که برای زنده نگه‌داشتن درختان هزینه‌های مستمری دارند که همه این‌ها باعث شده است که تولید پسته با چالش‌های زیادی همراه باشد و هر ساله شاهد رها شدن بسیاری از باغ‌های پسته هستیم.

نوسانات دما در زمستان 1402 و اوایل بهار 1403 و قطع برق چاه های کشاورزی در اوج گرمای پایدار 43 درجه در تابستان 1493 باعث شد تا شرایط از آستانه تحمل درختان پسته فراتر رود. باغداران خسارات زیادی متحمل شدند. به همین دلیل محصولات روی درخت امسال سوراخ و نیم مهره زیادی دارند و از نظر اندازه آسیب دیده اند. بر اساس برآوردهای اولیه انجمن پسته بین 20 تا 30 درصد از ارقام فندجی و احمدآقای از بین رفته و بین 30 تا 40 درصد از ارقام کله گوچی و اکبری از بین رفته است. در ادامه این مقاله به تاثیر تغییر اقلیم بر تولید پسته پرداخته شده است.

گرم شدن کره زمین. چالش اصلی باغبانی در ایران

محمودرضا مهدوی اناری – فعال صنعت پسته، عضو کمیته باغبانی و عضو هیات امنای انجمن پسته ایران – در گفت وگو با ایسنا. وی درباره اثرات تغییر اقلیم بر کشت و کیفیت پسته در کشور گفت: پسته از جمله محصولاتی است که در مناطقی با زمستان های سرد و تابستان های گرم تولید می شود. متأسفانه در طول ده تا پانزده سال گذشته جهان از جمله ایران با مشکلات عدیده ای از جمله گرم شدن کره زمین و نوسانات شدید دما به ویژه زمستان های گرم مواجه بوده است.

وی افزود: درختان میوه از جمله پسته گیاهانی هستند که به سرمای زمستانی کافی نیاز دارند تا بتوانند در فصل خواب به طور عادی زنده بمانند. مقدار سرمای کافی در فصل خواب از نوعی پسته به نوع دیگر متفاوت است، مثلاً; پسته کله قوچ به 600 ساعت حرارت بین صفر تا هفت درجه نیاز دارد تا درخت خوب بخوابد. رقم احمد آقایی و فنجی نیز بین 800 تا 850 ساعت و رقم اکبری به حدود 1200 ساعت سرما بین صفر تا هفت درجه سانتیگراد نیاز دارند تا درخت خواب کافی داشته باشد و بتواند با طراوت و نشاط از خواب بیدار شود تا جوانه ها بچرخند. به خوشه ها.

به گفته این فعال صنعت پسته، عضو کمیته باغبانی و عضو هیئت امنای انجمن پسته ایران، گرمایش زمین متاسفانه زمستان های سرد را از ما ربوده است. تولید رقم اکبری که به ساعات سرد بیشتری نیاز دارد و حساسیت بیشتری دارد به دلیل کاهش روزهای سرد در برخی مناطق کاهش یافته است.

وی همچنین ادامه داد: از جمله مشکلات اقلیمی که همه کشاورزان دنیا از قدیم الایام به آن دچار بوده اند، مشکل سرمازدگی بهاره است که یک معضل قدیمی و سنتی محسوب می شود و البته راه حل هایی مانند بهره برداری از سوخت گازوئیل یا گازوئیل وجود دارد. بخاری های پارافینی برای مقابله با آن ارائه شده است که در برخی مناطق اگر سرما شدید نباشد، پاسخگوی شرایط است.

توقف فرآیند فتوسنتز درختان پسته در گرمای بیش از حد تابستان

مهدوی اناری تاکید کرد: گرمایش زمین مشکلات زیادی را به وجود آورده است. مهمترین آنها تابستانهای بسیار گرم است که باعث می شود درخت در مواجهه با گرمای بیش از حد تابستان فتوسنتز را متوقف کند. امسال یکی از تابستان های بسیار گرم بوده است و ما به طور مداوم دمای بالای 40 درجه را برای 20 تا 30 روز در باغ های خود تجربه کرده ایم. متأسفانه قطعی آبیاری به دلیل قطعی برق توسط وزارت نیرو و گرمای شدید باعث شد تا برخی از باغات تا 50 درصد محصول خود را از دست بدهند.

وی ضمن اشاره به اینکه کشاورزان همواره با چالش هایی با مشکلات اقلیمی و اقلیمی مواجه بوده اند، درباره سازگاری کشاورزان با تغییرات اقلیمی گفت: کشاورزی گلخانه ای با باغبانی و کشاورزی در فضای باز متفاوت است و باغداری همواره با این مسائل مواجه بوده است. واریته اکبری از جمله واریته‌هایی بود که برای مقابله با شوری در باغبانی تولید شد، اما در زمان توسعه آن، گرمایش زمین مطرح نبود. در حال حاضر مشکل گرمایش زمین در حال افزایش است و به جایی رسیده است که بسیاری از باغداران در حال تغییر واریته های خود و جایگزینی آن ها با باغ هایی هستند که نیاز کمتری به سرمای زمستانی دارند.

یکی از اعضای هیئت امنای انجمن پسته ایران افزود: در بحث تقاضای سرد، تطبیق رقم رشد شده با میزان عرضه سرما در منطقه راه حل بسیار خوبی است، اما با توجه به گرمای تابستان، فقط آبیاری منظم تر است. می تواند مشکل را حل کند، در حالی که آب هر روز کمیاب می شود.

وی راهکارهای پیشنهادی را پیشنهاد کرد و گفت: راهکارهایی نیز از جمله ایجاد سایه در باغات مطرح شد که البته باید بحث هزینه در مقابل سود را نیز در نظر گرفت و آیا در صورت اجرا در زمین توجیه اقتصادی دارد؟ در مقیاس بزرگ. اما به نظر من این یک راه حل اقتصادی نیست.

خشکسالی؛ دلیلی بر بی ثمری درختان پسته

مهدوی اناری در پایان در خصوص کشت پسته در استان ها، کشاورز خودش تصمیم می گیرد یا با توجه به اقلیم منطقه توسط جهاد کشاورزی پیشنهاد می شود؟ وی تصریح کرد: همیشه این کشاورز بوده که تصمیم می گیرد با توجه به میزان آب و خاک در دسترس خود و شرایط اقلیمی موجود، کشت پسته یا سایر محصولات مناسب ترین باشد. بهترین کار این است که کشاورزان برای یافتن محصولاتی که مناسب آب و هوا و منطقه هستند راهنمایی دریافت کنند. خیلی ها فکر می کنند درخت پسته نیازی به آب ندارد اما درخت پسته برای تولید اقتصادی به آب نیاز دارد! آنها فقط با کمبود آب می توانند زنده بمانند، اما محصول با کیفیتی ارائه نمی کنند، فقط در حداکثر سطح برای افزایش عمر باقی می مانند و هیچ بازده اقتصادی ندارند.

انتهای پیام/

https://www.isna.ir/news/1403072418258/%D8%AA%D8%BA%DB%8C%DB%8C%D8%B1-%D8%A7%D9%82%D9%84%DB%8C%D9%85-%D9%BE%D8%B3%D8%AA%D9%87-%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D8%A7-%D8%A8%D8%A7-%D9%85%D8%B4%DA%A9%D9%84-%D9%85%D9%88%D8%A7%D8%AC%D9%87-%DA%A9%D8%B1%D8%AF-%D9%BE%D8%B3%D8%AA%D9%87-%D8%AF%D8%B1-%DA%A9%D9%85-%D8%A2%D8%A8%DB%8C-%D8%AA%D9%86%D9%87%D8%A7