پس از افزایش قیمت نان؛ رسالت نان مجانی چیست؟
یک کارشناس حوزه آرد و نان تایید کرد که قیمت نان آزاد همواره به تناسب کیفیتی که ارائه می دهد، پله پله افزایش می یابد و دیگر گران نمی شود.
به گزارش اسنااجرای طرح هوشمند حمایت از نان و آرد یکی از 13 اقدام مهم دولت برای جلوگیری از انحراف نان و آرد یارانه ای و رساندن حمایت های دولتی به جامعه هدف بود. قبل از اجرای این طرح، شکاف قیمتی آرد دولتی و آزاد، زمینه ساز قاچاق آرد دولتی شد و در آستانه تبدیل شدن به معضل اقتصادی برای کشور بود، اما در دولت سیزدهم این چالش تا حد زیادی برطرف شد.
با اجرای طرح هوشمند حمایت از آرد و نان، در فاز اول دستگاه کارتخوان هوشمند در نانوایی های سراسر کشور نصب شد و در مرحله دوم، سهم آرد یارانه ای به نانوایان بر اساس عملکرد آنها در نانوایی ها دوره قبل علاوه بر درصد بالاتر.
با اجرای طرح هوشمند در سال های 1401 و 1402، 1.5 میلیون تن آرد یارانه ای معادل 27 هزار میلیارد تومان تامین شد. این یک میلیون و 500 هزار تن آرد معادل نیاز 20 میلیون نفر در سال است و کاهش هزینه ای که در دو سال گذشته به دلیل طرح هوشمند در زمینه تامین نان رخ داده است به 3 میلیون تن می رسد که معادل آن است. به 54 هزار میلیارد تومان رسید و همه این صرفه جویی ها اتفاق نیفتاده است.
کریم سبزیان – اولین تولید کننده آرد سبوس دار کشور و کارشناس حوزه آرد و نان – در گفت وگو با ایسنا، وی در خصوص تاثیر هدفمندی یارانه آرد نان در کنترل قیمت و کیفیت نان گفت: این طرح در ابتدا بسیار خوب بود و نانوایی ها را کنترل می کرد اما متاسفانه نانوایان راهی برای دور زدن این دستگاه ها کشف کردند و دیگر منفعتی ندارند. کنترلی که در روزهای اول داشتند. اگر میزان نان هر خانواده در نظر گرفته شود و با استفاده از کارتی مانند کارت حمایت خانواده محاسبه شود، این حمایت قابل کنترل است. تا زمانی که قیمت آرد کیلویی 1000 تومان، قیمت نان دانه ای 5000 تومان و قیمت ضایعات نان 17000 تومان است، مثلاً این دستگاه های هوشمند نمی توانند موضوع نان و ضایعات را کنترل کنند.
وی با تاکید بر اینکه قیمت می تواند کیفیت و کمیت ضایعات نان را کنترل کند، ادامه داد: از سوی دیگر با توجه به حمایت نان از سایر خانواده ها، هزینه آن بر عهده خانواده است. به عنوان مثال، اگر خانواده ای به 50 قرص نان نیاز دارد. مثلاً یارانه 75 قطعه نان باید محاسبه و پرداخت شود که در این صورت قابل کنترل است. دولت برای تعدادی از مدل ها سهم پرداخت می کند. از طرفی این حمایت را به محله ها می برد که ما این سهم را می گیریم. مثلاً اگر فردی در پادگان علاوه بر سهم محله، به عنوان کارمند در پادگان کار می کند، سهمی هم دارد و در این صورت یا آرد پادگان هدر می رود یا آرد. محله هدر می رود سهم سرانه 11 کیلوگرمی در برخی استانداری ها و 7 کیلوگرمی در برخی استانداری ها نادرست است. عدد واقعی باید بسیار کمتر باشد.
این کارشناس آرد و نان افزود: قبل از اجرای این طرح محاسباتی داشتیم که در آن زمان کشور ما با 12 میلیون تن گندم مدیریت می شد اما مصرف واقعی باید از 6 تا 6.5 میلیون تن باشد. بر اساس طرح هدف گذاری 1.5 میلیون تن کاهش یافت اما اگر اعداد و ارقام و این طرح درست بود نانوا نمی توانست از این طرح عبور کند و امکان کنترل آن وجود داشت. چرا دولت گندم 20500 تومانی می خرد و یارانه می دهد اما اتفاقاتی از این دست می افتد؟ اینها همه مربوط به قوانین غلط است.
وی درباره افزایش قیمت نان گفت: اگرچه این افزایش قیمت نان مناسب بود، اما میزان افزایش قیمت ناچیز بود زیرا اجاره بهای نانوایی ها بسیار بالاست. نانوا هر کیسه نان را از رژیم 48 هزار تومان می خرد اما برای اینکه این آرد به دستش برسد باید حتی نصف قیمت خرید را بپردازد. در چنین شرایطی تنها کاری که می تواند برای جبران ضررش انجام دهد فروش آرد یا کاهش وزن نان است. نانوایی یک کارگاه تولیدی است. مسئولان معتقدند نانوایی برای ارائه خدمات نیم بها به جامعه ایجاد شده است، اما نانوایی نیز یکی از اتحادیه های ما و یکی از شرکت های موجود در بازار است که باید منافع خود را داشته باشد.
سبزیان ادامه داد: نانوایی هایی هستند که رشد مالی ندارند. تمام هزینه های مغازه اعم از کارگر، اجاره، آب، برق، کنجد و… چیزی برایش باقی نگذاشت. در هر کسب و کاری تصویر و طاقچه خاصی وجود دارد که با آن متوجه خواهید شد که آیا کیفیت و درآمدزایی این شغل برای آن مناسب است یا خیر. اما وقتی به اتحادیه های نانوایی در هر شهری می رویم، می بینیم که حتی شرایط زندگی خوبی ندارند.
وی با اشاره به تاثیر افزایش قیمت بر کیفیت نان خاطرنشان کرد: این افزایش قیمت فعلی باعث بهبود کیفیت آرد موجود در نانوایی ها نمی شود، اما اگر نانوایی ها با آرد سبوس دار کار کنند نتیجه بهتری برای نان خواهند داشت. سلامت و کیفیت بالای نان.
این کارشناس آرد و نان در پایان ادامه داد: نانوایی های مستقل به دلیل اینکه بر اساس هزینه تمام شده فعالیت می کنند، نیازی به افزایش قیمت ندارند و آن را زیاد گران نکرده اند. آنها باید رضایت مشتری را داشته باشند. نان آزاد به دلیل اینکه قیمت نهایی را بر اساس قیمت تمام شده اعمال می کند و با افزایش شدید قیمت مواجه شده است، اکنون با سرعت نان دولتی افزایش نمی یابد.
انتهای پیام/
https://www.isna.ir/news/1403071108703/%D8%AF%D8%B1-%D9%BE%DB%8C-%D8%A7%D9%81%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%D9%82%DB%8C%D9%85%D8%AA-%D9%86%D8%A7%D9%86-%D8%AA%DA%A9%D9%84%DB%8C%D9%81-%D9%86%D8%A7%D9%86-%D8%A2%D8%B2%D8%A7%D8%AF-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA