پیگیری تامین مطالبات کشاورزان و تنوع بخشی به منابع وارداتی در دولت چهاردهم
یک کارشناس کشاورزی از جمله نقاط قوت و ضعف دولت 13 در حوزه کشاورزی، بر پیگیری تامین مطالبات کشاورزان و پیگیری تنوع مبادی واردات کالاهای اساسی برای خنثی سازی تحریم ها در منطقه تاکید کرد. دولت چهاردهم
محمدصرفی – کارشناس کشاورزی – در گفت وگو با ایسناوی درباره اقدامات انجام شده در دولت سیزدهم برای توسعه کشاورزی در کشور گفت: اقدامات مهمی در دولت سیزدهم انجام شد که مهمترین آن حذف ارز 4200 تومانی در سال 1400 بود که ارز ترجیحی باید لغو می شد زیرا باید لغو شود. ، با توجه به تخصیص ارز 4200 تومانی به واردات نهاده ها، قیمت بسیاری از … محصولات کشاورزی و قیمت به دلیل هزینه های بالای تولید با مشکل مواجه شد. هزینه ها 20 هزار تومان محاسبه شد اما قرار بود با توجه به رقابت با نهاده های وارداتی، قیمت نهایی آنها با قیمت کمتری محاسبه شود که برای آن 4200 تومان تخصیص داده شد و همین موضوع باعث ضرر کشاورزان شد.
وی با تاکید بر اینکه دولت برای حمایت از تولید داخلی مجبور به حذف سکه 4200 تومانی شد، ادامه داد: در لزوم حذف سکه 4200 تومانی تردیدی وجود ندارد، فقط نحوه حذف آن صحیح نبود.
چرا قیمت گوشت قرمز در دو سال گذشته افزایش یافته است؟
این کارشناس کشاورزی افزود: اتفاق مهم دیگری که در دولت سیزدهم رخ داد، عدم حمایت کافی از تولیدکنندگان و سرمایه در گردش لازم برای حذف ارز ترجیحی بود، چرا که دولت از 20 فقره تسهیلات به عنوان سرمایه در گردش دامداران و بسیاری از تولیدکنندگان پروتئین استفاده کرد. مواد اعلام شده؛ مقدار زیادی از آن تامین نشد و بسیاری از تولیدکنندگان با مشکل مواجه شدند و از چرخه تولید خارج شدند که تاثیر این اتفاقات را در سال 1402 هجری شمسی و امسال بر قیمت گوشت قرمز شاهد بودیم.
دستیابی به خودکفایی در تولید گندم
وی ضمن اشاره به اینکه متأسفانه انتشار ارز 4200 تومانی در حوزه کشاورزی، تولید محصولات پروتئینی و دامی ما را متاثر کرد، گفت: علاوه بر همه مشکلات پیش آمده، اقدامات مثبتی در حوزه گندم و گندم انجام شد. محصولات کشاورزی از جمله اعلام نرخ خرید تضمینی گندم در زمان مناسبی رخ داد و این اتفاق در سال 1400 باعث شد تا کشور در سال های 1401 و 1402 افزایش تولید را تجربه کند و در تولید گندم به خودکفایی برسد.
تاخیر در پرداخت مطالبات کشاورزان به دلیل کمبود بودجه
این نظرسنجی ادامه داد: نکته مهم دیگر تاخیر در پرداخت مطالبات کشاورزان به ویژه در سال جاری است که منابع مالی مورد نیاز در بودجه به درستی پیش بینی نشده و به دلیل سیاست دولت مبنی بر پرداخت یارانه نان این مشکل ایجاد شده است. با مشکلاتی مواجه شد که باید در دولت به درستی پیگیری شود. موضوع حمایت دولت از گندم کاران باید مشخص شود و همه حلقه های زنجیره گندم، آرد و نان به درستی به هم مرتبط شوند تا هزینه های غیرضروری دولت کاهش یابد.
وی به موضوع دانه های روغنی و رویه های کاهش وابستگی به واردات این دانه ها اشاره کرد و گفت: در سال 1402 هجری قمری طرحی از سوی دولت سیزدهم آغاز شد که بر اساس این طرح واردکنندگان دانه های روغنی، روغن خام و کنجاله سویا در ازای خرید یک کیلوگرم یا مقداری دانه های روغنی تولید داخل مجوز واردات دریافت می کنید و از این طریق نسبتی بین تولید داخلی و واردات تعیین می شود. این طرح منجر به خرید بیش از 300 هزار تن دانههای روغنی تولید داخل توسط شرکتهای روغنکشی و واردکنندگان نهادههای روغنی و دامی شد که طی یک ماه حدود 70 درصد از مطالبات کشاورزان تسویه شد و مابقی در سال آینده پرداخت میشود. ماه های آینده
این کارشناس کشاورزی ادامه داد: از جمله اقدامات مهم در حوزه امنیت غذایی، تنوع بخشی به مبادی واردات کالاهای اساسی با هدف خنثی سازی تحریم ها است که انتظار دولت چهاردهم در این مسیر است و شاهد اتخاذ روش های بسیاری بودیم که شاید دولت سیزدهم آمادگی حضور در دولت چهاردهم را نداشت. این مسائل حاکی از آن است که عرضه کالاهای اساسی به ویژه واردات نهاده های دام و طیور در بازار نسبت به سال گذشته بهبود یافته است و برخلاف سال 1400 به دلیل مشکلاتی مانند کرونا و جنگ روسیه و اوکراین شرایط به وجود آمده است. در سال 1401 مناسب نبود و از سال 1402 تا اوایل سال 1403 مشکلی در تامین ورودی وجود نداشت.
وی ادامه داد: در زمینه واردات نهاده ها و همچنین روش کار و تسویه نقدی برای واردات کالاهای اساسی اقدامات زیادی انجام شد و وزارت جهاد کشاورزی نیز اقداماتی از جمله تهاتر نفت و کالاهای اساسی انجام داد که این اقدامات انجام نشد. تنها باعث از بین رفتن انحصار واردکنندگان شد، بلکه باعث کاهش قیمت نهاده ها به کشور شد.
تبدیل ایران به قطب غذایی
در این نظرسنجی مطرح شد: موضوع دیگر تبدیل ایران به قطب غذایی است که اقدامات مناسبی در این زمینه انجام شده است. در دولت سیزدهم، دولت با اصلاح آیین نامه بازگشت ارز حاصل از صادرات، معوقات گندم را معرفی کرد و باعث شد تا کالاهای کشاورزی پس از تبدیل به محصولات و فرآیندهای مختلف، از طریق صنایع غذایی وارد کشور شود. به کشورهای دیگر صادر می شود که درآمد ارزی است و پیش بینی می شود به 3 میلیون دلار برسد و اگر این روند آغاز شود دولت چهاردهم باید با جدیت این موضوع را پیگیری کند که در این صورت شاهد افزایش 3 میلیون دلاری ارز خارجی خواهیم بود. درآمد مبادله ای
انتهای پیام/
https://www.isna.ir/news/1403061307613/%D9%BE%DB%8C%DA%AF%DB%8C%D8%B1%DB%8C-%D9%BE%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AE%D8%AA-%D9%85%D8%B7%D8%A7%D9%84%D8%A8%D8%A7%D8%AA-%DA%A9%D8%B4%D8%A7%D9%88%D8%B1%D8%B2%D8%A7%D9%86-%D9%88-%D8%AA%D9%86%D9%88%D8%B9-%D9%85%D8%A8%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AA-%D8%AF%D8%B1-%D8%AF%D9%88%D9%84%D8%AA-%DA%86%D9%87%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D9%87%D9%85