کاهش 20 درصدی صادرات میوه خشک طی سه سال گذشته

کاهش 20 درصدی صادرات میوه خشک طی سه سال گذشته

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خشکبار با تایید اینکه در سه سال گذشته آمار کل صادرات خشکبار کشور کاهش داشته است، گفت: در گذشته نه چندان دور بیش از 35 محصول صادراتی داشتیم در حالی که میزان صادرات سه محصول پسته، خرما، کشمش و تا حدودی انجیر محدود است.

به گزارش اسنا، محمدرضا فرشچیان – رئیس اتحادیه صادرکنندگان خشکبار – امروز در نشست خبری با محوریت چالش های صادرات خشکبار، اظهار کرد: چندی پیش این اتحادیه مفتخر به صادرات بیش از 35 محصول بادام و زیره سبز شد. … سبد خودتان را داشته باشید. هر ساله شاهد حذف یک یا دو قلم از سبد صادراتی بودیم که شامل بادام، کشمش، کندر، زیره، برگ زردآلو و … بود و اکنون صادرات به سه محصول پسته، خرما، کشمش و برخی محدود شده است. میزان انجیر

پنجم: افرود: آیا تولیدکنندگانی که این کالاها را تولید کرده اند، جایگاه صادرات قبلی را دارند؟ آنها در کجا قرار دارند؟ روزگاری نام ایران در کنار فرش و خاویار و زعفران و پسته ایرانی می درخشید. فرش و خاویار برداشته شد و زعفران به کشورهای همسایه رها شد. ماندگاری پسته چند سال است؟ ایران قبلا صادرکننده پسته شماره یک بود، اما اکنون آمریکا آن را در اختیار گرفته است.

فرشچیان ادامه داد: ما نمی توانیم دنیا را محدود کنیم. با قوانین و شرایطی که برای خود تعیین می کنیم، هر روز خود را نسبت به روز قبل محدود می کنیم. خوشبختانه دولت مردمی که می خواهد فعالیت خود را شروع کند با ما مشترک است و آقای مازیکیان می گوید من از تک نرخی شدن ارز حمایت می کنم.

وی افزود: وزیر اقتصاد نیز بارها این موضوع را تکرار کرد و ما منتظر هستیم. بعد از مرگ سهراب، معجون فایده ای نداشت. صادرات محصولات کشاورزی ما باید رسیدگی شود تا به حالت عادی بازگردد.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ادامه داد: آمار صادرات خشکبار ما در سه سال گذشته 20 درصد کاهش را به دنبال داشته است. در سال 1396 و قبل از رها شدن ارز، صادرات محصولات خشکبار حدود 3 میلیارد دلار بوده است و در سال گذشته این رقم به 1.3 میلیارد دلار کاهش یافته است که بسیار جای تأسف دارد. پسته که الان 7 دلار به فروش می رسد، بدهی ارزی آنها 9.8 دلار از ما گرفته شده است.

وی تاکید کرد: کاهش صادرات و تولید با یکدیگر هماهنگ هستند. کشمش و خرما کالاهای صادراتی ما هستند. سالانه 170 هزار تن پسته می توانیم صادر کنیم. بر اساس آمار گمرک، صادرات پسته در شش ماهه نخست امسال 46 هزار تن، کشمش 28 هزار تن و انجیر 2000 تن بوده است.

فرشچیان ادامه داد: صادرات ما از بی توجهی به سخنان طرفداران بخش خصوصی و صادرات رنج می برد. آنها در اتاق های بسته تصمیم می گیرند و عمل می کنند. در سال 2018 که گفتند باید ارز خود را وارد کنید و ارز به واردکننده تحویل داده شد و واردکننده آن را وارد کرد و صادرکننده آن را صادر کرد، در مدت کوتاهی ارز به کشور برگشت و قیمت آزاد شد. در آن زمان نرخ ارز آزاد ۱۱ هزار تومان بود و با ارز نیمی مشترک بود. ارز اسمی و ارز صادراتی در یک نرخ بوده و در این مدت واردات کاهش یافته است. این مسائل به هم مرتبط هستند. وقتی رانت ارزی از بین می رود، صادرات و واردات مسیر منطقی خود را طی می کند.

وی افزود: امیدوارم در آینده نزدیک با یکسان سازی نرخ ارز و تغییر سیاست بانک مرکزی وضعیت بهتر شود. بانک مرکزی از حوزه کاری خارج شده و وظایف وزارت حراست را انجام می دهد و دیگر وظایف نظارتی خود را انجام نمی دهد.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان کالای خشک ادامه داد: بانک مرکزی می گوید می توانید ارز خود را با قیمت توافقی به خودروسازان بدهید، اما با ایجاد تریبون با همان قیمت توافقی مغایرت دارد. اگر بگوید میانگین توافق است، باید میزان این تداخل را به صفر برساند. سپس سهم خودروسازان را برای صادرات دیگران کاهش می دهد. مرزها را مشخص می کند.

وی افزود: زمانی که صادرکننده صادرات دارد با سیاست بلندمدت این کار را انجام می دهد و ارز باید در بلندمدت برگردد. بنابراین اگر می گویند نسبت توافقی وجود دارد یعنی اصلا دخالت مستقیم یا غیرمستقیم بانک مرکزی وجود ندارد.

فرشچیان ادامه داد: بر اساس آمارهای موجود، ایران با تولید سالانه 200 هزار تن پسته در رتبه دوم، کشمش با تولید 200 هزار تن در رتبه چهارم و خرما با تولید حدود یک میلیون و 400 هزار تن در رتبه اول قرار دارد. جهان همچنین سالانه 30 هزار تن انجیر تولید می شود که مشابه آن در دنیا نداریم اما متاسفانه در صادرات آن گیر کرده ایم.

وی با تاکید بر اینکه نگاه دولت باید صادرات محور باشد در غیر این صورت تولید در دنیا نخواهیم داشت، گفت: با رفع موانع صادراتی صادرات میوه خشک از 1.3 میلیارد دلار به 5 میلیارد دلار می رسد. دلار با رشد 400 درصدی اگر دلار بیاید اگر نتوانیم مشکلات را حل کنیم سال آینده به همین میزان صادرات نمی رسیم.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خشکبار با بیان اینکه صادرات خشکبار در سال 1396 بالغ بر 3 میلیارد دلار بوده است، افزود: با نرخ پایه گمرکی فعلی صادرات باید به حدود 5 میلیارد دلار برسد در حالی که متاسفانه 1.300 تا 1.400 میلیارد دلار صادرات انجام شده است. با وجود ممنوعیت واردات بادام هندی و بادام و گردو به وفور در فروشگاه ها موجود است اما متاسفانه به صورت قاچاق وارد کشور می شود.

انتهای پیام/

https://www.isna.ir/news/1403071612450/%DA%A9%D8%A7%D9%87%D8%B4-%DB%B2%DB%B0-%D8%AF%D8%B1%D8%B5%D8%AF%DB%8C-%D8%B5%D8%A7%D8%AF%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D8%AE%D8%B4%DA%A9%D8%A8%D8%A7%D8%B1-%D8%B7%DB%8C-%D8%B3%D9%87-%D8%B3%D8%A7%D9%84-%DA%AF%D8%B0%D8%B4%D8%AA%D9%87