اخبار

تشخیص سموم باقیمانده روی میوه ها با تصویربرداری نانو

به گزارش گروه علم و آموزش مجله خبری کشاورزی از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، آفت کش ها و علف کش ها برای تامین امنیت غذایی در سراسر جهان بسیار مهم هستند، اما این مواد می توانند برای افرادی که ناخواسته آنها را مصرف می کنند، خطرات ایمنی ایجاد کنند. بنابراین، برای حفظ سلامت انسان، استفاده از روش های حساس تحلیلی برای شناسایی و حتی ردیابی این ترکیبات مضر ضروری است.

اخیراً، محققان مقاله‌ای با عنوان مهندسی نانو سطح سلولزی برای تجسم ایمنی مواد غذایی در مجله Nano Letters منتشر کرده‌اند که به جزئیات یک روش تصویربرداری برای تشخیص آلودگی آفت‌کش‌ها در سطح پایین می‌پردازد. آنها نشان دادند که این روش را می توان در مورد میوه نیز اعمال کرد.

یک روش تحلیلی به نام طیف‌سنجی رامان افزایش‌یافته سطحی (SERS) به عنوان یک روش غیر مخرب برای تشخیص مواد شیمیایی در کشاورزی مدرن محبوبیت پیدا می‌کند. با SERS، از نانوذرات برای تقویت سیگنال های تولید شده توسط مولکول ها هنگام قرار گرفتن در معرض پرتو لیزر رامان استفاده می شود. این الگوهای ایجاد شده توسط نور پراکنده به عنوان نشانه های مولکولی عمل می کنند و می توانند برای شناسایی مقادیر کمی از ترکیبات خاص استفاده شوند.

دونگدونگ یی و همکارانش در تلاش برای بهبود حساسیت SERS برای شناسایی آفت کش ها، فیلمی با پوشش فلزی طراحی کردند که می تواند روی محصولات کشاورزی اعمال شود. آنها همچنین می خواستند مواد را طوری توسعه دهند که به اندازه کافی همه کاره باشد تا بتواند طیف وسیعی از برنامه های کاربردی دیگر را ایجاد کند.

محققان با یک فیلم هیدروژل سلولز شروع کردند. این لایه هیدروژل به گونه ای کشیده شده است که چروک های نانو روی آن ایجاد می شود. سپس فیلم را در محلول نیترات نقره غوطه ور کردند تا شیارها را با نانوذرات نقره تقویت کننده SERS پر کنند. فیلم به دست آمده در نور مرئی بسیار انعطاف پذیر و تقریباً شفاف بود که برای تشخیص سیگنال SERS بسیار مهم است.

در آزمایش کاربردهای ایمنی مواد غذایی این فیلم، محققان آفت‌کش‌های TRAM و کاربندازیم را به تنهایی یا با هم روی سیب و میوه‌های خشک اسپری کردند، سپس آن‌ها را شستند تا آنچه مصرف‌کننده روزانه با میوه انجام می‌دهد را شبیه‌سازی کنند. وقتی فیلم خود را روی سیب گذاشتند، SERS وجود آفت کش ها را روی سیب تشخیص داد. این تشخیص را می توان حتی در صورت وجود مواد شیمیایی در غلظت های پایین انجام داد. این تیم همچنین توانست آثاری از آفت کش ها را در مقادیر بسیار کم شناسایی کند.

محققان می گویند این نتایج نشان می دهد که شستشو به تنهایی می تواند برای جلوگیری از استفاده از آفت کش ها کافی باشد و لایه برداری برای از بین بردن آلودگی های احتمالی روی پوست ضروری است. به غیر از سیب، آنها همچنین از سیستم غشایی SERS برای شناسایی آفت کش ها روی خیار، میگو، پودر پاپریکا و برنج استفاده کردند.

https://www.irna.ir/news/85565565/%D8%AA%D8%B4%D8%AE%DB%8C%D8%B5-%D8%B3%D9%85%D9%88%D9%85-%D8%A8%D8%A7%D9%82%DB%8C-%D9%85%D8%A7%D9%86%D8%AF%D9%87-%D8%B1%D9%88%DB%8C-%D9%85%DB%8C%D9%88%D9%87-%D9%87%D8%A7-%D8%A8%D8%A7-%D8%AA%D8%B5%D9%88%DB%8C%D8%B1%D8%A8%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D9%86%D8%A7%D9%86%D9%88%DB%8C%DB%8C

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا