زمان برداشت برنج شمال کشت 1 و 2 در گیلان و مازندران چه تاریخی است؟
در برخی از محیط ها آب کافی برای کشت غرقابی برنج وجود ندارد و کشاورز مجبور به کشت دیم می باشد. در این شرایط باید اقدامات مختلفی از جمله سالم سازی زمین و فعالیت های ویژه قبل از کشت را انجام داد تا زمان برداشت برنج بتوانیم یک محصول با کیفیت را درو کنیم. این اقدامات شامل کشت خاک اشباع، خیس کردن و خشک کردن های مداوم، استفاده از برنج هوازی و … می باشد. برنج جزو آن دسته از محصولاتی است که دشمنان زیادی از جمله حشرات، بیماری ها، علف هایی هرز، ویروس ها و … در مرزعه دارد. قطعا کنترل علف های هرز از طریق مدیریت صحیح آب امکان پذیر می باشد. کشاورز نباید شرایطی را به وجود آورد که رشد آفات و بیماری ها در اکوسیستم تقویت شود و سبب ایجاد مشکل برای محصول شود.
برداشت ۱.۱ میلیون تن شلتوک از شالیزارهای گیلان
اما در مرحله پس از حداکثر پنجه زنی تا قبل از برداشت محصول با توجه به بیولوژی آفت و تداخل نسل 2 و 3 از امولسیون دیازینون 60% و یا اکامت 50% به مقدار یک در هزار حداکثر دو نوبت استفاده نمود. پس از اینکه خزانه آماده بذرپاشی شد در کرت ها به ارتفاع 3-2 سانتی متر آب وارد کرده و مقدار 6cc سم علف کش بنتوکارپ و یا بوتاکلر برای 10 متر مربع خزانه قطره پاشی می گردد. بعد از 4-3 روز، آب کرت ها خارج می گردند و به مدت 5-4 ساعت کرت ها با اب شستشو داده شده و سپس بذر پاشی می گردد. برای مبارزه با علف هرز سوروف می توان وجین دستی انجام داد یا اینکه در مرحله 3-2 برگی از علف کش پروپانیل به مقدار cc در cc 300 آب برای سمپاشی 10 متر مربع خزانه استفاده گردد.
با این وجود کشاورزان می توانند مدیریت مواد مغذی را متناسب با شرایط خاص مزرعه خود تنظیم کنند تا عملکرد را افزایش دهند. در مناطق شمالی به جز ایالت جامو و کشمیر که برنج زمستانه کشت می شود سایر مناطق برنج پاییزه کشت می کنند. در غرب هند نیز همانطور که گفتیم با توجه به شرایط آب و هوایی فقط برنج زمستانه کشت می شود. اما در شرق، شمال شرق و agriculture-na.ir جنوب هند هر سه نوع برنج کشت می شود و سالی سه مرتبه محصول برنج را برداشت می کنند. به دلیل افزایش متقلبان فروش برنج ایرانی، نحوه تشخیص برنج ایرانی اصل از انواع نامرغوب و تقلبی بسیار اهمیت دارد. به هر حال با توجه به قیمت بالاتر برنج ایرانی و خواص و عطر و بوی بی نظیر آن، باید بتوانید برنج اصلی و مرغوب را از تقلبی و نامرغوب تشخیص دهید.
طی مراحل تبدیل در روش نیم جوش مقدار موثری از ویتامین ها و پروتئین موجود در پوسته و سبوس برنج به بافت نشاسته ای منتقل می گردد. برنج تولید شده با روش نیم جوش در مرحله پخت، ری یا دم پخت12بیشترداشته و نشاسته کمتری به آب منتقل می شود. گرچه تغییرات بعمل آمده در روش نیم جوش، ضمن افزایش ارزش غذایی برنج موجب ارتقاء راندمان در مراحل تبدیل می گردد، لیکن طعم خاص بوجود آمده در آن برای ذائقه عموم مناسب نبوده و فقط در مناطقی که بطور سنتی مورد مصرف قرار گرفته رایج می شود. یک از عوامل مهم بر کیفیت تبدیل برنج مقدار محتوای رطوبتی دانه آن می باشد. رطوبت تعادل برنج7به رطوبتی اطلاق می گردد که محصول تحت آن رطوبت با محیط در حال تعادل است. رطوبت تعادل برنج به درجه حرارت و رطوبت نسبی هوا، محتوای رطوبتی دانه، رقم و میزان رسیدگی دانه بستگی دارد.
برداشت برنج و روش های مختلف آن
برخی دیگر از مسوولین صنایع غذایی و اساتید دانشگاه ها با این نظرات مخالف بوده و اعلام کرده اند که برنج کشت دوم ممکن است سمی تر و حتی سرطانزا باشد . همچنین به علت چند مرحله سم پاشی کمتر برنج کشت دوم نسبت به کشت اول سمیت کمتری دارد. درباره سمیت و یا سالم بودن برنج کشت دوم عقیده های متفاوتی وجود دارند. در استان گیلان به برنج چین دوم, برنج دونج می گویند و فقط در برخی از مناطق این استان کشت می شود. به این نوع برنج، چین دوم می گویند که کاملا با برنج کشت دوم متفاوت است. همچنین به دلیل سردی هوا سم پاشی کمتر از برنج کشت اول صورت می گیرد.
پیشنهاد کاهش زمان ممنوعیت واردات برنج برای کاهش قیمتها
در گویش گیلکی، این مرحله “برنج واوینی” یا “برنج بینی” نام دارد. با افزایش برداشت برنج قیمتها در استانهای شمالی روند کاهشی به خود گرفته است که به نظر میرسد این روند ادامه یابد. براساس این گزارش، با وجود وفور برنج ایرانی و خارجی در بازار، برخی فروشندگان سودجو با اختلاط برنج این کالای اساسی را با قیمتهایی بیش از این نیز میفروشند که اجحاف به مصرفکنندگان است. این برنج در شالیزارهای فریدونکنار استان مازندران کشت می شود و به دلیل استفاده از سم کمتر در پرورش آن، محبوبیت زیادی دارد.
