همه چیز درباره زنگ زرد در گندم؛ کشاورزان باید هوشیار باشند


مدیرکل دفتر آگاهی و کنترل زودهنگام عوامل مضر سازمان حفظ نباتات با تاکید بر اهمیت کنترل به موقع بیماری زردی ساقه گندم از کشاورزان خواست به توصیه ها و دستورالعمل های کارشناسان و سازمان حفظ نباتات در این زمینه توجه کنند. این رابطه
اکبر آهنجران در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان اینکه 55 عامل بیماری زا در محصول گندم وجود دارد که حدود 20 عامل بیماری مهم تری هستند، اظهار کرد: آب و هوای مناسب، رطوبت بالا، وجود ارقام حساس گندم در مزارع و … وجود عوامل ایجاد کننده بیماری .
وی افزود: در بیماری های گیاهی و در بیماری های گیاهی بیماری مشابهی داریم که سه جنبه آن از عوامل موثر در ایجاد آلودگی است. یکی از این جنبه ها میزان حساسیت است. گندم صد در صد مقاوم در برابر زنگ زدگی در کشور وجود ندارد و همه گونه ها تحمل آلرژی دارند، بنابراین ما این ضلع مثلث را داریم. جنبه دیگر وجود عوامل بیماری زا در مزرعه است. زنگ زرد در بقایای گیاهی باقی می ماند و می تواند از یک مزرعه به مزرعه دیگر یا حتی از یک شهرستان به شهرستان دیگر پخش شود. جنبه سوم شرایط آب و هوایی یا دما و رطوبت مناسب برای رشد عامل بیماری است. دمای ایده آل برای زنگ زرد گندم 8 تا 23 درجه سانتی گراد با رطوبت بالای 70 درصد است. اگر چنین شرایطی در مزارع وجود داشته باشد، بیماری رخ می دهد و در صورت تداوم شرایط ممکن است منجر به اپیدمی شود.
مدیرکل دفتر هشدار زودهنگام و کنترل عوامل مضر سازمان حفظ نباتات کشور گفت: به منظور تعیین شرایط جوی بروز بیماری در قالب یک مدل ریاضی، همکاران در اخطار اولیه آفیس با مطالعه منابع علمی بین المللی مدلی را طراحی کرد و مدل در سامانه هشدار اولیه سازمان بارگذاری شد.حفاظت گیاهی داده های مورد نیاز که داده های هواشناسی است به صورت الکترونیکی از طریق ضبط کننده های داده نصب شده در مناطق کانونی به سامانه هشدار اولیه ارسال می شود. زنگ زرد این داده ها در فرم ذخیره می شود و فرم به صورت خودکار هر زمان که شرایط فراهم شود پیامکی به عنوان هشدار به فرمانداری استانداری و همکارانمان ارسال می کند که نشان می دهد شرایط آب و هوایی برای ایجاد زنگ زرد در گندم رسیده است. این هشدار زمان دقیق مبارزه را نشان می دهد. یعنی چند روز بعد از اخطار علائم بیماری در زمینی که سمپاشی نشده ظاهر می شود.
شرح بیماری زنگ زرد
وی در ادامه به تشریح بیماری زنگ زرد پرداخت و گفت: بیماری زنگ زرد برگ گیاهان را درگیر می کند و یکی از بیماری های لکه برگی در گیاهان است. در محصول گندم سه برگ آخری که به خوشه یا خوشه گندم منتهی می شود تاثیر ویژه ای بر عملکرد گندم دارد. بیش از 70 درصد محصول گندم مربوط به سه برگی انتهایی گیاه است که حفظ این سه برگ از اهمیت ویژه ای برخوردار است. زنگ زرد گندم باعث ایجاد لکه هایی روی این برگ ها می شود. اسپور این قارچ در شرایط مناسب روی برگ رشد می کند و از سوراخ ها وارد بافت برگ می شود و شروع به رشد کرده و از مواد مغذی بافت برگ تغذیه می کند که در نهایت منجر به تقسیم سطح برگ و انتشار زایش های جدید می شود. اندام ها .
به گفته وی، این بیماری از فرآیند فتوسنتز گیاه جلوگیری می کند و غذای تولید شده توسط برگ را که قرار است در داخل بذر جمع می شود، خارج کند.
چند توصیه برای کشاورزان
آهنگران تصریح کرد: به کشاورزان توصیه می کنیم از سه برگ انتهایی گندم که به خوشه ختم می شود محافظت کنند. همچنین می توان با مبارزه به موقع با قارچ کش ها از این برگ ها محافظت کرد.
وی در پاسخ به این سوال که چه استان هایی درگیر این بیماری هستند؟ وی گفت: از اواسط بهمن ماه شرایط برای بروز این بیماری در برخی استان ها فراهم شده که اولین آن در استان های خوزستان، ایلام، گلستان و مازندران بوده است. به دنبال آن شرایط در استانهای لرستان، فارس و کرمانشاه نیز برای شیوع بیماری در اواخر اسفندماه مساعد شد.
کنترل زنگ زرد گندم در مساحتی بیش از 250 هزار هکتار
به گفته وی، تاکنون 806 هزار هکتار بیماری گندم کنترل شده است که از این میزان حدود 250 هزار هکتار مربوط به زنگ زرد و مابقی سایر بیماری های لکه برگی است. در حالی که در مدت مشابه سال گذشته میزان کنترل کل بیماری گندم به 280 هزار هکتار رسیده است.
مدیرکل دفتر آگاهی زودهنگام و کنترل عوامل آسیب سازمان حفظ نباتات کشور در ادامه توصیه هایی را به کشاورزان ارائه کرد و گفت: کشاورزان توصیه های اعلام شده توسط کارشناسان حفظ نباتات را رعایت کرده و به موقع مبارزه کنند.
از بذرهای تایید شده استفاده کنید
وی همچنین افزود: برای سال زراعی آینده توصیه می کنیم کشاورزان از ارقام مقاوم به بیماری در مناطقی که سابقه بیماری وجود دارد استفاده کنند. همچنین بهتر است از دانه های گواهی شده استفاده کنید. بیشتر بذرهایی که در حال حاضر توسط کشاورزان کشور استفاده می شود بذرهای خود مصرفی است.
آهنگران همچنین گفت: گندم و کلزا نیز باید به صورت تناوب کشت شوند. به این معنی که گندم باید به مدت یک سال و کلزا یا محصولاتی که میزبان عوامل مخرب گندم نیستند باید به مدت یک سال کشت شوند.
میزان بذر در هکتار باید از 180 تا 220 کیلوگرم باشد
وی همچنین در پایان گفت: در بسیاری از مزارع مشاهده شده است که میزان بذر مصرفی کشاورزان در هر هکتار از 300 تا 350 کیلوگرم فراتر می رود در حالی که میزان بذر مصرفی در کشت گندم باید بین 180 تا 220 کیلوگرم در هکتار باشد. وسط . تراکم زیاد منجر به افزایش تعداد بوته در واحد سطح، متراکم شدن گیاهان، ماندگاری رطوبت در داخل آنها برای مدت طولانی و فراهم شدن شرایط مناسب برای بروز و شیوع بیماری ها در مزرعه می شود.
انتهای پیام/
https://www.isna.ir/news/1403012009980/%D9%87%D9%85%D9%87-%DA%86%DB%8C%D8%B2-%D8%AF%D8%B1-%D9%85%D9%88%D8%B1%D8%AF-%D8%B2%D9%86%DA%AF-%D8%B2%D8%B1%D8%AF-%DA%AF%D9%86%D8%AF%D9%85-%DA%A9%D8%B4%D8%A7%D9%88%D8%B1%D8%B2%D8%A7%D9%86-%D9%87%D9%88%D8%B4%DB%8C%D8%A7%D8%B1-%D8%A8%D8%A7%D8%B4%D9%86%D8%AF


