پر سودترین محصول گلخانه ای کدام است؟ مجله خبری کشاورزی
در مقطع کارشناسیارشد، دانشجویان پذیرفتهشده در طی دو سال تحصیلی تواناییهای لازم برای بررسیهای علمی، آماری و تطبیقی کاربرد اصول علم اقتصاد در حوزه کسبوکارهای کشاورزی را کسب مینمایند و پس از دانشآموختگی میتوانند در مقام کارشناس ارشد بهعنوان مربی، پژوهشگر، برنامهریز، تحلیلگر و ارزیاب مشغول سایت agriculture-na به کار شوند. در سالیان اخیر تعداد متخصصان تحصیل کرده در در حوزه کشاورزی با کاهش چشم گیری روبرو بوده است. عباس احمدی با اشاره به وقوع سیل و جاری شدن سیلاب طی چند روز گذشته به خبرنگاران گفت: بارندگی در روزهای چهارم تا ششم مرداد ماه امسال، به محصولات زراعی و باغی، دام و تاسیسات دامی، جادههای بین مزارع، چاههای کشاورزی و قنوات خسارت وارده کرده است.
حجت الاسلام جواد حاجیزاده در آیین شکرگزاری برداشت گندم در روستای قراجه شهرستان اهر گفت: با توجه به خشکسالی های اخیر و کاهش نزولات جوی و تاثیر سوء آن بر کاهش تولید محصولات کشاورزی لازم است تا مراسمات شکرگزاری، دعا و اقامه نماز باران برگزار شود. دیمیتری پاتروشف با اشاره به نیاز مشترک دو کشور در زمینه محصولات کشاورزی، غلات، مواد پروتئینی، سبزی و صیفیجات، میوه و خشکبار تاکید کرد: برای تسریع در روند همکاریها لازم است شرکتهای ایرانی دارای مجوز به وزارت کشاورزی روسیه معرفی و زمینه آغاز فعالیت مشترک در زیربخشهای کشاورزی آغاز شود. است. تولید این سبزیجات به دلیل مصرف زیاد آن در کشور، بیشترین سود را برای کشاورزان به دنبال خواهد داشت. تصور کنید که اگر درآمد این قشر به واسطه اصلاح کشت و افزایش صادرات حدود ۳۰ یا ۴۰ درصد افزایش پیدا کند، چه تاثیری روی زندگی آنها خواهد گذاشت و اینکه به دلیل این افزایش درآمد، چه باری از روی دوش دولت برداشته خواهد شد. حجتی از افزایش بیش از ۴۰ درصدی تولید زعفران در کشور خبر داد و گفت: تولید زعفران در کشور سال گذشته ۳۵۰ تن بود که امسال به ۵۰۰ تن رسیده است که افزایش حدود ۴۳ درصدی داشته است. خیار گلخانهای دارای قیمت مناسب و تناژ تولید آن زیاد است و میتواند سود قابلتوجهی برای گلخانه داران فراهم کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه امنیت غذایی به تامین غذای کافی و سالم، به خصوص در بخش کیفیت، وابسته است، گفت: کیفیت محصولات کشاورزی ابتدا در حوزه خاصیت انبارداری و نگه داری محصولات لحاظ میشود که در این راستا، محصولات باید خاصیت ماندگاری بالایی داشته باشد؛ سلامت محصول نیز در گام بدی قرار دارد که تضمین این سلامت، عمده هدف در بخش کیفیت محصولات کشاورزی و امنیت غذایی محسوب میشود. ایندرحالیاست که مرزی بودن آذربایجانغربی به مزیتی مضاعف برای فعالان گلخانهای استان تبدیل شدهاست و عمده تولیدهای گلخانهای شامل خیار، گوجهفرنگی و توتفرنگی به کشورهای ترکیه، عراق، اوکراین و روسیه صادر میشود. بهعبارت دیگر کشاورزی فراسرزمینی امکان خلق ثروت را برای فعالان این حوزه فراهم میکند. وی با بیان اینکه ارائه نشان غذای سالم به محصولات کشاورزی بر روند توسعه کمی و کیفی این محصولات تاثیر خواهد داشت، گفت: تولید کنندگان سعی میکنند تا محصولات مورد نیاز کشور را از نظر کمی و کیفی، تامین کنند و تولیداتشان، قابلیت رقابت با محصول مشابه خارجی را داشته باشند تا رغبت برای مصرف کالاهای خارجی از بین برود و یا ضعیفتر شود. وی توضیح داد: کشت محصولات کشاورزی با آبهای غیر متعارف روز به روز رشد میکند و به مصیبتی در کلانشهرها تبدیل شده است اما متاسفانه دستگاههای متولی از جریان حاکم بر مصرف آب و مواد خوراکی بی اطلاع هستند.در این جلسه قرار بر این بود که دستگاههای مربوطه از وزارتخانههای بهداشت، نیرو، کشاورزی، کشور و سازمانهای استاندارد و حفاظت از محیط زیست گزارش مکتوب از میزان مصرف آبهای آلوده در اراضی کشاورزی در سراسر کشور و کلانشهرها ارائه کنند.
تولید جو و ذرت ایران در سال پیش از آن به دلیل سیل سنگین افت شدیدی کرده بود. ۹ میلیون تن ذرت وارد می کنیم. سال 97، دو میلیون و 364 هزار تن گوشت طیور و 902 هزار تن تخم مرغ تولید و ضمن تامین خوراک مورد نیاز صنعت طیور، جوجه یکروزه شامل یک میلیون و 133 قطعه نیمچه گوشتی و 44 میلیون قطعه جوجه تخم گذار تامین شد و یک میلیون و 130 میلیون قطعه انواع طیور صنعتی بیمه شد. ما بیمه شاخص عملکرد را تنظیم کردیم و اگر بدانیم این باغ طی ۵ سال به صورت نرمال یک میزان برداشت داشته می توانیم میانگین تعهد را بالا ببریم. گیلآبادی با بیان اینکه به طور میانگین میزان مصرف سالانه سم کشور ۴۰ هزار تن است، میگوید: این میزان در واحد سطح کمتر از اروپاست و از این میزان مصرف سموم، ۷۵ درصد تولید داخل و بقیه وارداتی است. در واقع زراعت سفره ای گسترده است که، علاوه بر انسانها، حیوانات آسمان و زمین هم ازآن بهره مند می شوند. وی ادامه داد: کشاورزان با غیرت ایرانی ۱۳۰ میلیون تن غذا تولید می کنند و مردم ما سالهاست که از این غذا بهره مند می شوند. CVV2 هم همان شماره ۴ رقمی است که بر روی کارت بانکی شما حک شده است.
وی افزود: علی رغم پراکنش بارندگی نامناسب پاییزه و بالا بودن دما و همچنین وقوع زلزله، میزان تولید و عملکرد کلزا در سال جاری در مناطق گرمسیر استان در مقایسه با سال گذشته به ترتیب 73 درصد افزایش تولید و 40 درصد افزایش عملکرد را نشان می دهد و پیش بینی می شود امسال میزان برداشت کلزا استان 16 هزار تن باشد. در همین ارتباط اصغر رستمی، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان، با تاکید بر اینکه در استان اصفهان بالغ بر ۹۰ درصد پیاز برداشت شده و به فروش رفته است و تنها ۱۰ درصد محصول که نزدیک به ۴۰ هزار تن بوده، باقی مانده است، میگوید: قیمت فروش پیاز در حال حاضر بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ تومان است که نسبت به قیمت تضمینی همچنان فاصله دارد، قیمت تضمینی پیاز در سال جاری سه هزار و ۱۹۲ ریال اعلام شده است. شهبازی به وضعیت تولید گندم در استان نیز اشاره و سطح زیر کشت گندم آبی استان را 97 هزار هکتار و گندم دیم را 316 هزار هکتار اعلام کرد. شهبازی با بیان اینکه امسال در سطح 7882 هکتار از اراضی استان کلزا کشت شده، گفت: این میزان نسبت به سال گذشته با 3750 هکتار سطح زیر کشت کلزا افزایش دو برابری نشان می دهد.
شرکت شیمیکاران سبز طوبی در حوزه تولید کودهای و نهادههای کشاورزی فعال است و در حال حاضر به صورت تخصصی بهتولید کود آهن کممصرف یا میکرو مشغول است. این عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان متذکر شد: همچنین باید، طرحهای مدیریت آلایندگی آب و آبیاری محصولات، مدیریت مصرف سموم آفت کشها و کودهای شیمیایی تدوین و عملیاتی شود. علیمراد اکبری در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: میزان مصرف آب در بخش کشاورزی حداکثر ۶۰ درصد تا ۷۰ درصد از منابع آب کشور است و حتی اگر اعداد و ارقام در بخش کشاورزی نهایی و محاسبه شوند میزان و سهم این بخش از مصرف منابع آبی کمتر شود. وی افزود: کوچکترین ضربه به لیمو در هنگام برداشت و تکان دادن درخت به منظور ریزش میوه در انواع ارقام لیمو، منجر به تلخی و کاهش کیفیت محصول خواهد شد. قطعا اولین و بهترین گزینه برای کاشت محصولات گلخانه ای خیار و گوجه خواهد بود، زیرا هم در چهار فصل سال خریدار دارد و هم در بسیاری از غذا ها و سالاد ها کاربرد دارد و از این مهمتر اینکه چند بار در سال محصول می دهد، مثلا با کاشتن یکبار بذر خیار یا گوجه دو الی سه بار می توان از آنها محصول برداشت کرد.
خسرو شهبازی رییس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه به مناسبت روز جهاد کشاورزی به تشریح وضعیت تولیدات کشاورزی استان پرداخت. استان آذربایجان شرقی با ١٥٢٨٣٩٨ ریال و استان خوزستان با ٥٠٧١٨٨ ریال به ترتیب بالاترین و پایینترین سطح دستمزد را در کل کشور داشتهاند. کشاورزی مدرن همه چیز در مورد علمی است که به اعداد ، مدیریت منابع و استفاده از بازخورد متکی است و بدین ترتیب اطمینان حاصل می کند که هیچ مشکلی پیش خواهد آمد. ناصر مرادی رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی کرمانشاه در این خصوص معتقد است، اگر فکری به حال مدیریت کشت دوم با این وضعیت منابع آبی نشود ،ممکن است در سالهای آتی حتی برای کشت اول هم دچار چالش شویم. هم اکنون کرمانشاه در تولید محصولاتی نظیر گندم، جو، ذرت، کلزا و چغندرقند جایگاه خوبی در کشور دارد و به واسطه داشتن منابع آب و خاک مناسب و شرایط اقلیمی خوب می تواند سهم بیشتری در تولید محصولات کشاورزی کشور داشته باشد. سدسازی، کانالسازی و کشاورزی صنعتی برای تولید گندم، هندوانه و مرکباتی که باید به اروپا صادر میشد شروع شد و شیوۀ سنتی تقسیم آب در مراکش را متلاشی کرد. برگه بهداشت صادر شود.
وی ادامه داد:وقتی قراراست محصولی وارد کشور شود باید گواهی بهداشت داشته باشد تا آلوده نباشد.اگر محموله ای وارد کشور ما شود و آلوده باشد آن را برمی گردانیم. وزارت جهاد کشاورزی از آبیاری ۲۶ هزار هکتار اراضی با آبهای غیر متعارف خبر میدهد این در حالی است که وزارت بهداشت این آمار را ۱۹ هزار هکتار میداند. به گفته وی اینکه محصول یا محمولهای در کشور دیگری ممنوعیت پیدا کند موضوع تازه ای نیست و همیشه وجود داشته است. یعنی کشوری که ۲۵ درصد ذرت دنیا را تامین می کند محصولاتش مشکل دارد؟ از طرفی فقط مختص ما نیست و در دنیا هم چنین اتفاقاتی می افتد. وی ادامه داد: در سمپاشی مزارع و باغات، به منظور مبارزه با آفات، بیماریهای گیاهی و علفهای هرز، عدم رعایت دوره کارنس و همچنین عرضه زودتر از موعد، سبب آلودگی میوه به مواد شیمیایی میشود، از اینرو به منظور حفظ سامتی جامعه باید از عرضه چنین محصولاتی جلوگیری شود. وی با بیان اینکه در چنین شرایطی کشت محصولات کشاورزی باید با نگاه به حفظ منابع آب باشد، افزود: این موضوع برای کشت دوم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. فرشچیان با بیان اینکه به دلیل باقیمانده سموم روی محصولات کشاورزی، بازارهای بسیاری از دست رفته و سهم فروش این محصولات در بازارهای خارجی در حال کاهش است، گفت: به هر حال طبقه کشاورز، طبقهای یارانه بگیر است.
کشاورزی مدرن جم سعی بر آن دارد که روزانه بر تعداد محصولات و تنوع آن بیفزاید تا بتواند نیاز همه ی افراد با هر نوع سلیقه را در خرید محصولات اینترنتی مرتفع کند. انجام پوششهای دولایه در اسکلتهای سولهای که ستون کمتری دارند راحتتر است. امروز اما رویکرد عوض شده و امنیت غذایی از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ به طوری که هرکشوری که بتواند غذای مردمش را به صورت سالم و کامل تامین کند امنیت بیشتری را در کشورش حاکم کرده است. در ادامه این مراسم شاهپور علایی مقدم با بیان اینکه کشاورزی در کشور ما از مزیت های نسبی برخوردار است که شاید بسیاری از کشورها آن را نداشته باشند، گفت: کشاورزی با اقلیم،نور، دما، رطوبت ، آب، نهاده های کشاورزی و دانش بهره برداران در ارتباط است. کشاورزان مهاجر نیز که اکثرا اقدام به کشت سیب زمینی که از محصولات آب بَر است میکنند، تا می توانند شیره جان منابع آب زیرزمینی را می کشند تا محصول بیشتری تولید کرده و سود بیشتری به جیب بزنند و به نظر میرسد تداوم این وضعیت به سرعت وضعیت دشت های کرمانشاه را وخیمتر خواهد کرد. یعنی سیب زمینی های تولید شده آلوده نیست.
احمدرضا فرشچیان – عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران و از صادرکنندگان محصولات کشاورزی، میگوید که این چالش بیش از سه دهه است که روی تولید و صادرات محصولات کشاورزی ایران سایه انداخته و منجر به از دست رفتن بازارهای تراز اول دنیا شده است. در واقع، مساله باقیمانده سموم، محصولات ایرانی را از بازارهای تراز اول و دوم دنیا به سمت بازارهای درجه سه و چهار سوق داد. وی با تاکید بر لزوم مدیریت کشت دوم در شرایطی که اکنون با خشکسالی و بحران کم آبی مواجهیم، عنوان کرد: اگر اکنون مدیریت درستی در این زمینه صورت نگیرد، ممکن است در آینده حتی برای کشت اول هم با چالش مواجه شویم. به گزارش ایسنا، کشت دوم در فصلی اتفاق میافتد که امکان استفاده از آب باران نیست و معمولا هم در این کشت محصولات آب بَری همچون سیب زمینی، ذرت و آفتابگردان کشت میشود، لذا به نظر می رسد انجام کشت دوم در شرایط کنونی که با کاهش بارشها مواجهایم، منطقی نباشد، اما متاسفانه در سالهای اخیر با پدیدههایی به نام “اجاره زمین” و “کشاورزان مهاجر” مواجه شده ایم و برخی کشاورزان پس از آنکه محصول خود(کشت اول) را برداشت کردند، اراضیشان را جهت کشت دوم اجاره می دهند.
اکبر عبدی قاضی جهانی ادامه داد: کشاورزی، بهعنوان تأمین کننده اصلی غذای مورد نیاز مردم جامعه در دهههای اخیر، شاهد پیشرفتهای شگرفی بوده و توانسته با افزایش کمیت تولیدات، سهم مهمی را در افزایش امنیت غذایی ایفا کند؛ توجه به مصرف نهادههای مختلف در سالهای اخیر به منظور اطمینان از کیفیت و سلامت مواد غذایی بهطور جدی مورد توجه مسئولان و برنامه ریزان بخش کشاورزی و مردم قرار گرفته است. اکبر فتحی با بیان اینکه در بخش سلامت، عوامل مختلفی دخیل هستند، زیرا در بخش کشاورزی به خصوص حوزه تولیدات گیاهی، نیاز به مصرف کود و سم، عوامل متضاد با بحث سلامت محصول، وجود داردگ افزود: باید شرایط به گونهای مدیریت شود که آثار و بقایای این عوامل در محصولات، در حد استاندارد و نرمال باشد.
نخست اینکه کشاروزی ما به یک بلا به نام خردهمالکی دچار است و علت اصلی آن هم نظام ارث و میراثی است که در کشور ما وجود دارد که باید برای آن برنامهریزی شود همچنین کشورهای توسعه یافته برای رفع این مشکلات از تعاونیهای کثیرالعضو در فعالیتهای کشاورزی و صنایع تبدیلی آن استفاده میکنند اما متأسفانه این روش در ایران اجرایی نمیشود و تعداد کمی از این شرکتها توانستهاند به سوددهی برسند و فعالیت آنها اقتصادی باشد. در واقع هر دو بخش کمی و کیفی تولید محصولات کشاورزی با وجود محدودیت منابع، نیازمند پیشرفت و ترقی است، اما ارتقای کیفیت محصولات که خود یکی از اولویتهای کشورها در جهان بوده، با کاهش عملکرد و مقدار تولید محصول همراه شده و این امر، تدبیر و مدیریت مسئولان را میطلبد تا با ارائه راهکارهای لازم به کشاورزان از ضرر این بهره برداران جلوگیری شود. وی با بیان اینکه ۹۸ درصد سموم مورد استفاده در کشور وارداتی است، گفت: یک درصد سموم تولیدی در دنیا را مصرف می کنیم و سرانه مصرف سم برای هر ایرانی ۴۰۰گرم است.این در حالیست که مصرف سم در دنیا ۴برابر ما است.سوال اینجاست کشوری که تا به این حد سم کمی مصرف می کند چرا بحث باقی مانده سموم مطرح است؟
وی ادامه داد: مثلا در تولید عدس در شهرستان ورزقان، از کود و سموم شیمیایی استفاده نشده و حتی میزان مصرف این عوامل در کشت گندم نیز در حداقل میزان قرار دارد. وی افزود: علاوه بر ارزیابی آلایندگی محصولات در زمینه ارتقای کیفیت، باید استانداردسازی میزان توزیع کودهای شیمیایی و سموم کشاورزی برای تولید محصول سالم و حفظ محیط زیست، عدم آلودگی آب و خاک، مدیریت و بررسی میزان آلایندهها در محصولات کشاورزی و حفظ سلامت خاک با جلوگیری از آتش زدن بقایای گیاهی مد نظر قرار گیرد. وی با بیان اینکه عمده منبع آلودگی آب و خاک در کشاورزی، کود شیمیایی و سموم است و حتی در اکثر باغات و مزارع، بیش از حد مجاز مصرف میشود، گفت: روشهایی در رابطه با کاهش مصرف سموم و کودهای شیمیایی برنامه ریزی شده که میتوان به استفاده از کودهای بیولوژیک، اصلاح روشهای تولید و کشاورزی حفاظتی اشاره کرد. وی بیان کرد: کیفیت و سلامت محصولات کشاورزی، برآیندی از وضعیت و کیفیت خاک، آب، نهادهها، موجودات زنده، پروسه برداشت، فرآوری، عرضه محصولات است که تحت مدیریت درست، میتوان آن را ارتقا بخشید و حتی تولید محصولات گواهیشده بهعنوان گامی مهم در این عرصه به شمار میرود. همزمان کشور عراق نیز که از خریداران مهم و سنتی محصولات کشاورزی تولید شده ایران در سالیان گذشته و اخیر بوده، ممنوعیت بیشتری را برای واردات میوه اعمال کرده است.
وی با تاکید بر پیگیری جدی، اجرای طرح ارتقای کیفیت و کاهش آلایندگی محصولات منتخب، اظهار کرد: کارگروه سلامت و امنیت غذایی در اصلاح و بهبود میانگین عوامل خطر زا همچون سموم آفات نباتی، فلزات سنگین و نیترات در تعدادی از محصولات کشاورزی پرمصرف استان اقدام میکند؛ سیب درختی، خیار بوتهای، خیار گلخانهای، گوجه فرنگی بوتهای و گلخانهای، پیاز و سیب زمینی از جمله محصولاتی هستند که آلایندههای آنها ارزیابی میشود. حسن نژاد پرداخت خسارت بر اساس عملکرد درآمد را عنوان کرد و گفت: اینکه میانگین را ملاک عمل قرار بدهیم احتمال کاهش این میزان دور از انتظار نیست. سناریوی سوم روند رشد تولید میانگین روند رشد گذشته و روند رشد جهانی بررسی شد که در این سناریو سهم ایران از تولید جهان 07.0 درصد در سال 1404 بدست آمد. وی در خصوص سایر اقدامات برای ارتقای کیفیت محصولات کشاورزی، اظهار کرد: بازرسی مستمر، نمونه برداری و انجام آزمایشها با همکاری دانشگاه علوم پزشکی و مرکز بهداشت، به منظور کنترل باقیماندههای سموم آفت کش، نیترات، فلزات سنگین، سرب، کادمیوم و آرسنیک و با توجه به دورههای زمانی مشخص انجام میشود، چرا که هنوز هم، منابع آلوده کننده، سلامت آب و خاک را تهدید میکنند. مرادی با بیان اینکه این رویه باید تا زمانی که وضعیت منابع آبی بهتر شود ادامه پیدا کند، عنوان کرد: در غیر اینصورت با معضلاتی مانند فرونشست زمین به دلیل بهرهبرداری بیش از ظرفیت از منابع آب زیرزمینی مواجه خواهیم شد.
وی بااشاره به اینکه اجازه نخواهیم داد سموم بی کیفیت در کشور تولید و مصرف شود، گفت:امیدواریم روزی برسد که بتوانیم تمام سموم مورد نیاز خود را در کشور تولید کنیم. با توجه به این تفاوت های منطقه ای، به منظور فهم این که آیا کشورها از منابع خاکی و آبی کافی برای تامین مواد غذایی جمعیت آینده خود برخوردار هستند، بررسی های مختص هر کشور ضرورت می یابد (به خصوص کشورهایی که در حال حاضر رشد سریع جمعیت را تجربه می کنند). فتحی با بیان اینکه کیفیت تولیدی محصولات غالب استان، که عمدتا محصولات زراعی با اختصاص سه میلیون تن از کل پنج میلیون تن محصولات تولیدی استان، از میزان مناسب و قابل قبولی برخوردار است، اظهار کرد: البته برخی از کشاورزان استان که عمدتا در بخش تولیدات باغی و صیفیجات مثل پیاز و سیب زمینی فعالیت میکنند، میزان استفاده از کود و سموم در هکتار بالایی دارند و بدمصرف هستند. منصور رضوانی جلال در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: سالیانه حدود پنج میلیون تن انواع محصولات کشاورزی از جمله تولید محصولات زراعی با تولید سه میلیون و ۶۰۰هزار تن، محصولات باغی ۸۱۹ هزار تن، دامی ۵۶۰هزار تن، فرآورده های محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی یک میلیون و ۸۰۰هزار تن در سطح استان همدان تولید میشود.