عرضه سالانه 5 هزار تن گوشت شتر/ ایران پتانسیل افزایش پرورش شتر در اراضی بیابانی را دارد.

نادر اسدزاده در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی مجله خبری کشاورزی درباره جایگاه و اهمیت پرورش شتر در کشور افزود: بر اساس گزارش های موجود در 20 سال گذشته تعداد شتر در جهان از 27 میلیون نفر به 47 میلیون نفر رسیده است. مردم و در 100 سال گذشته مرزهای خلیج فارس نیز حدود 10 برابر رشد کرده است.
معاون پژوهش، فناوری و انتقال نتایج گفت: در حالی که در مدت مشابه 100 سال گذشته تعداد شتر در ایران از حدود 500 هزار نفر به 234 هزار نفر رسیده است که بیش از 50 درصد کاهش داشته است. پژوهشکده جانورشناسی کشور
وی افزود: البته در سال های اخیر تعداد شتر در ایران به 150 هزار نفر رسیده است که با اقدامات اصلاحی که انجام شده این تعداد افزایش یافته است.
تعداد شتر در ایران 234 هزار نفر است
اسدزاده گفت: بر اساس آخرین آمار وزارت جهاد کشاورزی، تعداد شتر در ایران 234 هزار نفر است و بیشترین تعداد پرورش در استانهای سیستان، بلوچستان، خراسان جنوبی و یزد است.
وی گفت: بنابراین ایران رتبه هشتم تعداد شتر در آسیا و بیستم جهان را دارد.
معاون تحقیقات، فناوری و انتقال نتایج پژوهشکده علوم دامی کشور افزود: اکنون 30 درصد جمعیت شتر و محصولات آن متعلق به سومالی است و کشورهای کنیا، مالی، اتیوپی، عربستان، نیجریه و سودان و امارات متحده عربی و موریتانی در رتبه های بعدی قرار دارند.
وی افزود: در حال حاضر تعداد شتر در استان سیستان و بلوچستان 74 هزار شتر، در استان خراسان جنوبی 34 هزار، در استان یزد 20 هزار، در استان هرمزگان 18 هزار و در جنوب کرمان 17 هزار نفر و 10 هزار نفر پیوندی هستند. به استان کرمان 8 هزار نفر به اصفهان، 7 هزار نفر به خوزستان، 5 هزار نفر به استان قم، 4 هزار نفر به استان بوشهر مرتبط هستند.
وی کاهش پرورش شتر در ایران را ناشی از توسعه شهرنشینی و تغییر کاربری این حیوان دانست و افزود: در سال های گذشته از شتر بیشتر برای سوارکاری و حمل بار استفاده می شد. اما در سال های اخیر با توجه به توسعه جوامع و شهرنشینی، استفاده از این حیوان در موارد ذکر شده منسوخ شده است.
وی با بیان اینکه گوشت و شیر شتر ارزش غذایی بالایی دارد، گفت: شتر حیوانی چند منظوره است که از شیر، گوشت، پشم و پوست آن در تولید مواد غذایی، دارویی و بهداشتی استفاده فراوانی می شود.
عرضه سالانه 5 هزار تن گوشت شتر به بازارها
اسدزاده تصریح کرد: بر اساس آمار رسمی کشتار شتر در کشور، سالانه 5 هزار تن گوشت این حیوان در بازار به فروش می رسد. اما در مورد تولید شیر آمار دقیقی در دست نیست و درصد عرضه شیر کمتر از 1 درصد است.
وی افزود: گوشت شتر مانند سایر دام های سنگین از ارزش غذایی بالایی برخوردار است و بیشترین میزان مصرف مربوط به استان های شترپرور کشور است.
20 درصد اراضی بیابانی ایران قابلیت افزایش پرورش شتر را دارد
معاون پژوهش، فناوری و انتقال نتایج پژوهشکده جانورشناسی کشور گفت: با توجه به اینکه بیش از 20 درصد مساحت کشور را بیابان تشکیل می دهد، هیچ حیوانی جز شتر نمی تواند در این اراضی زندگی کند.
وی افزود: با توجه به گستردگی بیابان زایی زمین به دلیل تغییرات آب و هوایی در جهان، به پرورش شتر توجه شده است تا جایی که بیشتر تحقیقات مربوط به آمریکا و کشورهای اروپایی به دلیل استفاده از شتر و اهمیت آن است، در حالی که این موضوع همچنان در ایران مغفول مانده است.
هشدار سازمان خواربار و کشاورزی در خصوص انقراض شترهای یک و دو کوهانه در ایران
اسدزاده با بیان اینکه زنگ خطر پرورش شتر در کشورمان به صدا درآمده است، اظهار داشت: چندی پیش سازمان خواربار و کشاورزی کشور نسبت به انقراض شتر در ایران هشدار داد و این هشداری بود برای تحریم شترداری در ایران. کشور.
وی افزود: در حال حاضر 99 درصد نژاد شتر دو کوهانه مربوط به مناطق گرمسیری و کویری و شترهای دو کوهانه مربوط به مناطق سردسیر است و هم اکنون از 300 تا 400 شتر دو کوهانه در استان اردبیل داریم.
معاون تحقیقات، فناوری و انتقال نتایج پژوهشکده جانورشناسی کشور افزود: شترهای کوهان دار بومی ایران به نام های ترکمانی، بلوچی، زاهدی، کراکوهی و مهابادی برای تولید گوشت و شیر مناسب هستند. اما نژاد شتر دو کوهانه بیشتر مربوط به قفقاز و آذربایجان شوروی است.
وی بیان کرد: به منظور حفظ دام و افزایش پرورش شتر در کشور، پژوهشکده علوم دامی کشور در سال های اخیر برنامه هایی را برای حمایت از پرورش شتر دنبال کرده است تا توسعه زیست محیطی شتر در مناطق محقق شود. جایی که امکان تولید وجود دارد که در سند توسعه هر کشور مهم است، استان های آسیب پذیری مانند سیستان، بلوچستان، خراسان و یزد دیده شده اند.
اسدزاده گفت: این موضوع از سوی رهبری اجرایی فرمان امام خمینی (ره) نیز در حال پیگیری است و مورد حمایت قرار گرفته است.
پرورش و ثبت تولید شتر در کشور
معاون تحقیقات، فناوری و انتقال نتایج پژوهشکده ملی تحقیقات علوم دامی کشور درباره کار اصلاح نژاد شتر توسط پژوهشکده ملی تحقیقات علوم دامی کشور گفت: اقدامات زیادی در زمینه مدیریت تغذیه، مدیریت اصلاح نژاد و پرورش شتر انجام شده است. یزد و ما با تحولات ژنتیکی مواجه بوده ایم به طوری که آنها توانسته اند روی ژنوم نژادهایی که گوشت و شیر بیشتری دارند کار کنند.
وی افزود: اکنون جمعیت و تولید شتر در استانداری های مختلف در حال ثبت است به عنوان مثال این کار در استانداری اردبیل انجام شد و بر تولید آنها نظارت می شود.
اولین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی شتر در کشور برگزار شد
اسدزاده تصریح کرد: اولین همایش بین المللی شتر و چهارمین همایش ملی شتر به میزبانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان یزد (بافق) در تاریخ 23 و 24 آبان ماه 1403 هجری شمسی برگزار می شود.
وی گفت: علاقه مندان برای کسب اطلاعات بیشتر می توانند به دبیرخانه همایش (آدرس: Cc2024.areeo.ac.ir) مراجعه و یا با شماره های درج شده در پوستر تماس حاصل کنند.

https://www.irna.ir/news/85517202/%D8%B9%D8%B1%D8%B6%D9%87-%D8%B3%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%86%D9%87-%DB%B5-%D9%87%D8%B2%D8%A7%D8%B1-%D8%AA%D9%86-%DA%AF%D9%88%D8%B4%D8%AA-%D8%B4%D8%AA%D8%B1-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D9%85%DA%A9%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D9%81%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%D9%BE%D8%B1%D9%88%D8%B1%D8%B4-%D8%B4%D8%AA%D8%B1