معرفی مناطق کشت و تولید برنج در ایران برنجاول
چنانچه کاه در مزرعه سوزانده میشود و یا به عنوان علوف، از مزرعه خارج میشودمصرف 30 کیلوگرم کود اوره برای تولید یک تن شلتوک ضروری است. یعنی اگر کشاورزی براساس تجربه میداند که رقمی که کشت کرده است حدود 4 تن در هکتار عملکرد تولید میکند حدود 80 تا 120کیلوگرم باید کود اوره مصرف کند. دانه برنج پس از برداشت، بسته به نحوه استفاده، مراحل مختلفی را طی می کند. این مراحل شامل خشک کردن، ذخیره سازی، فرز و پردازش نهایی است. خشک کردن فرایندی است که میزان رطوبت دانه را تا حد مطلوبی برای ذخیره سازی کاهش می دهد. تاخیر در خشک شدن، خشک شدن ناقص یا خشک شدن بی اثر باعث کاهش کیفیت دانه و در نتیجه تلفات پس از برداشت محصول می شود.
گرانول ريجنت ۲/۰ درصد به مقدار ۲۰ كيلوگرم، گرانول ديازينون ۱۰ درصد به ميزان ۱۵ كيلوگرم ، گرانول ديازينون ۵ درصد به ميزان ۳۰ كيلوگرم و نیز پادان ۴ درصد به مقدار ۲۵ كيلوگرم در هكتار استفاده می شود. آب موجود در خاک حاوی عناصر غذایی نظیر ازت,فسفر و پتاسیم است. بعد از اینکه زمین شالیزار در دومرحله با روتیواتور شخم زدند برای هموار کردن زمین از پیش کاول استفاده می کنند. پیش کاول تراکتور هم مانند پیش کاول تیلر است اما با این تفاوت که کمی بزرگتر از پیش کاول تیلر است. درست کردن این پشته ها با استفاده از بیل ها دستی انجام میشود اما به تازگی ماشین آلاتی وارد بازار شده است که اینکار را به راحتی انجام می دهد.
تولید برنج در ایران
برنج توانایی فوق العاده ای برای رشد در شرایط بیهوازی دارد ولی در واقع، مانند اکثر دانهها و غلات دیگر، محیط ایدهآل برای رشد آن محیط هوازی است. برای هزاران سال، کشاورزان از محیط بینظیر شالیزارها استفاده کردهاند تا از حداکثر مزیتهای این روش آبیاری بهره ببرند و در عین حال کنترل علفهای هرز را نیز به حداکثر برسانند. اما امروزه با رشد دو فن آوری علف کشها و سیستمهای نوین آبیاری مزایای استفاده از کشت شالیزاری و آبیاری غرقابی برنج کمرنگ شده است و میتوان با استفاده از آبیاری دقیق و بهینه قطرهای به کشت بهتری در برنج درست یافت. در ارقام محلی میزان کود مصرفی باید کمتر از ارقام اصلاح شده و به نصف و یا حتی کمتر تقلیل داده شود . گلوگاه (پانا) – مدیر اداره جهاد کشاورزی شهرستان گلوگاه گفت با افزایش حجم آبگیری آب بندان ها در شهرستان، سطح زیر agriculture-na به بیش از 3 هزار هکتار رسید.
روشهایی برای پیشرفت کشاورزی
این محصول پس از گذشت حدودا 4 ماه به مرحله برداشت می رسد. فرایند فروش و سود دهی نیز به حد اقل یک ماه زمان نیاز دارد؛ که در مجموع 5 ماه زمان لازم است تا از مرحله کاشت به مرحله سود دهی برسد. برنج هاشمی به دو دسته عمده برنج هاشمی گیلان و مازندران تقسیم می شود، نمونه گیلانی به دلیل کیفیت بهتر و عطر و طعم مطبوع تر و دل انگیز تر،گرانتر و برنج مازندران به دلیل عطر و طعم کمی ضعیفتر، ارزانتر است. شاید یکی از مهمترین دلایل این امر را بتوان در کشت چندباره در منطقه مازندران و شرایط اقلیمی آن ناحیه دانست (کشت دوم باعث ضعیف شدن خاک میشود). در گیلان به دلیل نوع خاص آب و هوا و میزان زیاد بارش امکان کشت دوم، فقط در مناطق خاصی امکانپذیر است لذا در اکثریت زمین ها تنها یکبار در سال کشت شده و بنابراین زمین از لحاظ وفور فراوردههای معدنی مفید، در برنج غنی میباشد.
این ماشین ها از عمر طولانی برخوردار بوده و هزینه کار آنها پایین است. بررسی های به عمل آمده نشان داد که راندمان تبدیل این ماشین بطور نسبی کمتر از پوست کن غلطک لاستیکی است. با تنظیم فاصله و میزان فشار بین دو دیسک می توان درجه پوست گیری را تنظیم نمود. ظرفیت و توان مصرفی پوست کن صفحه ای به نوع رقم، رطوبت و قطر صفحه بستگی دارد. تمیز کردن عبارت است از عمل جداسازی کاه و کلش و مواد خارجی از شلتوک.
در یک ماه اول وجود آب دائم در پایه بوته ها در کنترل رشد علف هرز موثر است. مظاهري و همکاران نيز در آزمايشي با 4 تاريخ کاشت 20/2، 4/3، 19/3 و 3/4 مشاهده نمودند که بيشترين عملکرد (7452 کيلوگرم) در تاريخ کاشت چهارم خرداد و کمترين عملکرد هم در تاريخ کاشت سوم ارديبهشت (2222 کيلوگرم) حاصل شد. کشتهاي به موقع علاوه بر افزايش عملکرد سبب افزايش کيفيت دانه، کاهش ميزان بذر مصرفي، کاهش ميزان نياز آبي گياه به ميزان 10-15% مي گردد. مي و همکاران با بررسي زمان انتقال نشاء در 1و10و20 سپتامبر با نشاء هاي 30و45و60و75 روزه به اين نتايج رسيدند که با تأخير در کشت بخصوص موقعي که 60 يا 75 روز از سن نشاء ها گذشته باشد، عملکرد کاهش مي يابد. گچي برنج ندارد.که اين نتيجه با نتايج بوير و همکاران مبني بر اينکه حضور نقاط گچي در دانه يک صفت ژنتيکي است، مطابقت دارد.