زمان برداشت برنج شمال کشت 1 و 2 در گیلان و مازندران چه تاریخی است؟
داهلي وال و همکاران در آزمايشي که بر روي تاريخ کاشت و سن نشاء جهت ارزيابي عملکرد انجام دادند؛ گزارش نمودند که تأخير در کشت و انتقال نشاء عملکرد دانه را کاهش مي دهد. گفته مي شود برنجهاي زود کشت شده نسبت به تاريخ نرمال کشت، حدود روز زودتر رسيده و مقاوم به خوابيدگي هستند. در چنين شرايطي وضعيت پر شدن دانه ممکن است با تشابه خيلي زيادي حفظ شود. اما بخاطر جنبه هايي مانند تسريع مراحل نمو ممکن است با گياهاني که دير کشت مي شوند تمايل کمتري براي تشکيل دانه هاي بزرگتر داشته باشند؛ بخصوص زماني که تأخير در کاشت باعث مواجه شدن دور? پر شدن دانه با شرايط نامساعد طبيعي مانند درجات بالاي حرارت، استرس رطوبتي و وقوع دور?
جستجوی محصول
اثر کود پتاسیم بر روی برنج در منطقه چرام نشان داد در اراضی که میزان پتاسیم خاک آنها بالاتر از 300 پی پی ام (300 میلی گرم در کیلوگرم خاک) می باشد نیازی به مصرف کود پتاسیمی نیست. ولی در صورتی که اراضی دارای بافت خاک سبک باشند و میزان پتاسیم آنها کمتر از 300 پی پی ام باشد باید بر اساس آزمون خاک نسبت به مصرف کود پتاسیم اقدام نمود. زمان مصرف آن عمدتا در مرحله قبل از نشاء کاری و در صورت نیاز مجدد در مرحله پنجه دهی تا قبل از خوشه دهی می باشد. بدیهی است در خاک هایی که میزان فسفر آنها از 20 پی بی ام کمتر باشد باید براساس نتایج آزمون خاک و توصیه آزمایشگاه های خاکشناسی اقدام نمود.
در استان فارس نیز برنج کاشت می شود که به برنج کامفیروز شهرت دارد. زمان کاشت و برداشت برنج در استان فارس از اواخر فصل بهار تا اواخر مهرماه به طول می انجامد. در استان های مازندران و گیلان برنج مرغوب و در استانهای دیگر برنج پرمحصول کاشت میشود. در پارسآباد مغان بیشتر ارقام باکیفیت از لحاظ غنی بودن عناصر غذایی (آهن، روی، کلسیم و…)به علت گرم سیر بودن منطقه نسبت به agriculture-na.ir سایر مناطق کشور از رتبه خاصی برخوردار است. همچنین برنج بومی لنجان نیز از جمله برنجهای معطر است که به نام برنج لنجان معروف بوده و در استان اصفهان میتوان یافت. استان مازندران رتبه اول(۹۳۸۷۳۲٫۱۹) و استان گیلان (۷۴۱۲۴۱٫۹)، استان گلستان (۲۲۹۴۵۴٫۹۹)، استان فارس (۲۲۶۲۹۶٫۷۲)و خوزستان(۲۱۹۸۰۹٫۱۵)وپارس آباد (دشت مغان) در رتبههای بعدی از نظر میزان تولید قرار دارند.
علاوه بر این طبق آمار، در جهان نیز بعد از گندم بیشترین میزان مصرف را در میان مردم دارد. به همین دلیل نیز کشاورزانی که در مناطق آب و هوایی مناسب برای رشد برنج زندگی می کنند، ترجیح می دهند از این میزان درخواست استفاده کرده و از زمین خود برای کشت برنج استفاده کنند. بسیاری از این کشاورزان به دلیل هزینه بر بودن کودهای شیمیاییمختلف، زیر بار مصرف کامل آن ها نمی روند و برنامه کودی منظمی برای کاشت برنج از جهاد کشاورزی یا متخصصین این رشته دریافت نمی کنند. اما باید بدانیم که کودها باعث افزایش میزان برداشت محصول، بالا رفتن کیفیت برنج و جلوگیری از بروز بیماری ها و از بین رفتن محصول در مراحل مختلف رشد می شوند.
میزان کشت برنج در ایران
بذرهای سنگینتر را برای مراحل بعدی با آب شسته و داخل گونیهای مناسب میریزند و گونیها را داخل آب میگذارند و چند روز زمان میدهند. بعد از ۲ یا ۳ روز که گونیها داخل آب قرار داشتند آنها را خارج کرده و بذرهای داخل گونی را روی زمین یا حصیر میریزند و روی آن را با پارچه نمدی میپوشانند. از الآن حدود یک هفته طول میکشد تا بذرها جوانه زده و آماده کاشت در زمین کشاورزیای به اسم “خزانه” شوند. اصولاً گياهي که کشت آن به تأخير مي افتد هر يک از مراحل نمو را با سرعت بيشتري انجام مي دهد، به عبارتي دور?
کشت برنج در کشور قراردادی میشود
در اين صورت، وزن دانه ممکن است به مقدار زيادي کاهش يابد، که منجر به کاهش عملکرد نيز بشود. البته تأثير جزئي تاريخ کاشت بر روي وزن دانه مي تواند بيانگر اين نکته باشد که وزن دانه بستگي به رقم داشته و تا حدي ثابت است. در عوض ارقام بومي به دليل سازگاريهاي اکوفيزيولوژيکي در طول ساليان متمادي در منطقه مورد رشد با تغييرات اقليمي عکس العمل بهتري نشان داده و حساسيت کمتري به نوسان تاريخ کاشت نشان دارند. استفاده از آبیاری قطره ای در کاشت برنج در حال تغییر قوانین کشت برای این محصول است. برنجهایی که با آبیاری قطرهای رشد میکنند، نسبت به برنجهای معمولی نه تنها کیفیت و بازدهی بهتری دارند، بلکه 70 درصد آب کمتری نیز استفاده میکنند. انتشار گاز متان در این روش تقریباً به صفر میرسد و جذب آرسنیک را نیز تا 90 درصد کاهش میدهد.