جشنواره ملی نان در کرمان در راه بلوغ است

به گزارش خبرگزاري جمهوري اسلامي، جشنواره ملي نان، جشنواره جديدي است كه سال گذشته براي اولين بار به ميزباني شهر كرمان برگزار شد برای این جشنواره 300 میهمان از استان های دیگر به این جشنواره دعوت شده بودند که در سال 1403 شهرت این جشنواره به دورترین نقاط کرمان برسد.
بسیاری از کارشناسان از ابتدا برگزاری جشنواره ملی نان در کرمان را در مهر ماه 1402 فرصتی معنادار و بسیار مناسب برای شهروندان به ویژه نسل جوان با این نعمت خدادادی به ویژه نان سبوس دار، نان سنتی و محلی دانستند. استان کرمان و سایر استان های کشور که از کیفیت بسیار بالاتری نسبت به نان های صنعتی و برخی از انواع نان های موجود برخوردار است و در واقع سال گذشته نه تنها برای نان در کرمان بلکه برای نان آغازی بود. کشور .
ویژگی های جشنواره نان
علاوه بر تمام مزیت های جشنواره نان در دور اول، اگرچه بیشتر شهرها و مناطق استان کرمان غرفه داشتند، اما در تعدادی از شهرها مانند شهربابک، بم و شهرهای جنوبی فضای خالی وجود داشت. حضور برخی از فرمانداری ها در این جشنواره نمادین بود اما این خلاءها در دومین جشنواره با افزایش تعداد غرفه ها از 100 به 250 غرفه تا حد زیادی جبران شد به طوری که بسیاری از روستاهای مطرح استان غرفه های اختصاصی برای سرو نان داشتند. تعداد فرمانداری های شرکت کننده به 27 مورد رسید.
جشنواره نان امسال در مقایسه با جشنواره سال گذشته، علاوه بر نمایشگاه سنتی نان و هیزم، در قسمت نمایشگاه ماشین آلات و تنورهای مدرن نیز معرفی خوبی داشت و بازدیدکنندگان با انواع مشاغل مرتبط با نان آشنا شدند.

دومین جشن ملی نان در کرمان/مهر 1403 ه
البته پرداختن به بازی های بومی و محلی، آواها و آیین های کاشت و برداشت گندم در استان های مختلف و برگزاری مجالس با حضور اساتید برجسته کشوری نیز این امکان را فراهم می کند که ذائقه طیف وسیع تری از مردم به ویژه کودکان و نوجوانان را تحت پوشش قرار دهد. بازدیدکنندگان اصلی این مراسم
معرفی خوب جشنواره نان کرمان در رسانه ها
یکی از کاستی های جشنواره ملی نان در اولین جلسه خود عدم اطلاع رسانی بود به طوری که آن روزها خیلی ها می گفتند که جای رسانه ها در معرفی جشنواره به مردم خالی است اما این ضعف تا حدودی جبران شد. امسال در دومین جشنواره ملی نان، در این مورد با برگزاری همایش های روزنامه نگاری، مردم از ابعاد این جشنواره از طریق رسانه ها آگاه شدند و البته اطلاع رسانی به صورت بنر و بیلبورد در سطح شهر نیز بهتر شد. سال گذشته بیلبوردهایی با عبارات و ضرب المثل های پرمعنی مانند «به نان فکر کن، چه هندوانه ای، چه نان در روغن» توانست در سطح شهر پخش شود و ذهن بسیاری از مردم را برای رفتن به این جشنواره غلغلک دهد و 150 هزار نفر را به این جشنواره بکشاند بازدید از غرفه ها در چهار شب – طبق آمار مدیران شهرداری; طبیعتاً جای تبلیغات ملی خالی به نظر می رسید و می شد تبلیغات جشنواره نان را در صدا و سیمای سراسری پخش کرد تا طیف وسیع تری از مخاطبان و علاقه مندان به نان را به شهر کرمان بیاورد.
البته برخی کارشناسان نیز به محتوای برخی بیلبوردها اعتراض داشتند و خبرنگاران رسانه های منطقه نیز گلایه هایی داشتند اما در مجموع اطلاعات امسال نسبت به سال گذشته بهتر ارزیابی شد.

دومین جشن ملی نان در کرمان/مهر 1403 ه
نقاط ضعف
حضور 150 هزار نفری بازدیدکننده از جشنواره ملی نان که سید مرتضی حسینی معاون فرهنگی، اجتماعی و فرهنگی شهرداری کرمان از آن خبر داد نویدبخش اتفاقات خوبی برای دومین دوره این جشنواره که همان باغ مادر بود بود.
اگرچه پارک مادر یکی از بزرگترین پارکهای کرمان محسوب میشود، اما به نظر میرسد پذیرش 150 هزار نفر در یک زمان مناسب نیست. ظرفیت و راه های دسترسی این تعداد از شهروندان باعث افزایش ناگهانی ترافیک شد.
مسیرهای منتهی به پارک مادر از جاده امام رضا(ع) تا خیابان امام حسن مجتبی(ع)، خیابان الجموری و خیابان النوردا در ایام جشنواره شلوغ نبود و مردم مدت بیشتری در کنار این مسجد اقامه کردند. پارک اصلی و پارکینگ پارک تنها یک مسیر ورودی و خروجی داشت و ظرفیت آن محدود بود که اکثر آنها در ساعات اولیه روز با خودروهای غرفه داران و مسئولان نمایشگاه پر می شدند.

البته مردم هم همین نظر را داشتند وقتی با چند نفر در همین زمینه صحبت کردیم، بر این مشکل مهم تاکید کردند. خانواده مجتبی جهرمی 4 نفره کرمانی یکی از بازدیدکنندگان این جشنواره بود که پدر این خانواده به خبرنگار مجله خبری کشاورزی گفت: جاده های منتهی به جشنواره خیلی شلوغ بود تا بتوانیم به این جشنواره برسیم ماشین ما در کوچه پس کوچه های خیابان امام حسن مجتبی و پارک و مسافت زیادی را طی کردیم تا به این پارک برسیم.
با وجود اینکه اعضای این خانواده چهار نفره به هدفی به این جشنواره آمده بودند، اما پدر خانواده گفت: تصاویر جشنواره را در شبکه منطقه دیدیم و به اینجا آمدیم، البته بچه ها بیشتر برای تماشای برنامه های تفریحی در این جشنواره آمده بودند. وسط پارک میزبان آقای مرتضی حسینی بود اما من و همسرم برای دیدن غرفه های نان آمدیم.
فاطمه مومنی نیز بانوی 55 ساله کرمانی بود که علاقه زیادی به انواع نان داشت و به مجله خبری کشاورزی گفت: جشنواره امسال به قدری شلوغ بود که جلوی هر غرفه ای صف های طولانی تشکیل می شد و به سختی می توانستیم به آن برسیم. با هر غرفه و محصولات آن آشنا شوید. در یکی از مکان های خانوج نان تیری دیدیم و من حدود یک ساعت در صف ایستادم تا یک بسته پنج تکه از این نان را تهیه کنم و قیمت نان بسیار بالاتر از قیمت خارج از جشنواره بود. در خارج از جشنواره سه نان تیری با قیمت پنج هزار تومان موجود است و ممکن است در این جشنواره هر کالایی را با این قیمت خریداری کنم.
جشنواره ها و شرکت ها
علاوه بر مکان برگزاری جشنواره و سایر کاستی های اجرایی، موضوع دیگری نیز وجود دارد و آن ضرورت تقویت کسب و کار مربوط به نان است که برای خیلی ها سوال بود.
شکی نیست که برگزاری این جشنواره در این زمینه موثر نبوده است، اما منتقدان معتقدند اگر برنامه ریزان خلاقانه برنامه ریزی می کردند و برنامه ریزی بهتری در این زمینه داشتند، می توانستند درآمد بیشتری در این زمینه برای کارگران نان به دست آورند. اما کارشناسان و مدیران خارج از کرمان نیز این جشنواره را مثبت ارزیابی می کنند.
دغدغه های ذهنی ما را بر آن داشت تا با یکی از صاحب نظران کشوری در این حوزه، دکتر محمدرضا خواجه، نایب رئیس انجمن علوم و فناوری غلات استان اصفهان، کارشناس، به گفتگو پیرامون محتوا و ساختار دومین جشنواره ملی نان بنشینیم. وزارت بهداشت و مدرس کشوری سازمان فنی و حرفه ای در زمینه نانوایی. وی برای بازدید از دومین جشنواره ملی نان در حوزه نان و آرد کشور از سوم تا هفتم مهرماه مهمان کرمان بود و در زمینه نان سنتی نیز اقدامات بین المللی را با همکاری سازمان بهداشت جهانی انجام داد.

محمدرضا خواجه، نایب رئیس انجمن علوم و فنون غلات استان اصفهان، کارشناس وزارت بهداشت و مدرس کشوری سازمان فنی و حرفه ای در رشته پخت
جریان ساخت جشنواره
وی بیان کرد: جشنواره نان در کرمان اولاً به لحاظ جریانی و ثانیاً رویدادی جدید در منطقه به حساب می آید.
کارشناس وزارت بهداشت و مربی کشوری سازمان فنی و حرفه ای در حوزه نانوایی تصریح کرد: پیش از جشنواره نان کرمان در کشورهای آسیای میانه مانند تاجیکستان و ازبکستان جشنواره نان با نان شرقی و نان سبوس دار برگزار می شد.
وی بیان کرد: جشنواره نان در کرمان منجر به احیای نان سبوس دار در منطقه شد و از سوی دیگر انگیزه ای به مدیران کشوری در سطح وزارتخانه داد تا به نان ملی و منطقه ای توجه کنند تا این نان به دست آورد. منقرض نشود.

خواجه با اشاره به اینکه متأسفانه در چند دهه گذشته به دلیل کمبود مردم و مدیران، نان کشور تباه شده و نان ملی منقرض شده است، خاطرنشان کرد: اقدامات چند دهه گذشته تخلف است. از فرمان رهبری 9 ماده ای در سال 2018. این فرمان لزوم حمایت کامل از نان زمین را تصریح می کند. رهبر معظم انقلاب در سال 1357 در سخنرانی افتتاحیه آن سال به موضوع ضایعات نان اشاره کردند.
نایب رئیس انجمن علوم و فناوری غلات استان اصفهان در ادامه با اشاره به اینکه استان هایی مانند کرمان، اصفهان، یزد، سیستان و بلوچستان خاستگاه نان ملی و منطقه ای هستند، ادامه داد: نان تفتون نان غالب در کرمان است. که از نظر علمی اهمیت زیادی دارد.» میزان سبوس آن 10 درصد است در حالی که این رقم در کشور 18 درصد است.
وی بیان کرد: بر اساس گزارش موسسه آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی، زمانی که میزان سبوس موجود در آرد از 10 درصد بیشتر شود، 75 درصد فیبر، املاح و ویتامین E این آرد حذف می شود، یعنی نان فاتحه می خوانیم.
کارخانه های کامل تولید آرد در کرمان ایجاد شود
خواجه تصریح کرد: اکنون که کرمان پرچمدار جشن نان در کشور شده و آرزوی همه فعالان عرصه نان سازی کشور را برآورده کرده است، مصوبه شورای اسلامی شهر مورخ 29 شهریور 1403 هجری شمسی باید باشد. بر اساس آنچه الخواجه بیان کرد در این استان اجرا شد. بر اساس این تصمیم در هر فرمانداری یک تا سه آسیاب برای آرد سبوس دار (با سبوس چهار درصد) اختصاص داده شود.

دومین جشن ملی نان در کرمان/مهر 1403 ه
وی تصریح کرد: جشنواره نان سال گذشته به نام کرمان ثبت شد، خوزستانی ها مدعی شدند چون مادر گندم ایران هستند، این جشنواره باید به نام آنها نامگذاری شود، اما با برنامه ریزی خوبی که در استان کرمان انجام شد، ای. او باید به جرات بگوید که هیچ استانی نمی تواند میزبان جشنواره ای به این مهمی کرمان باشد.
خواجه گفت: بانوی روستایی تولید کننده نان محلی با شرکت در جشنواره نان و فروش نان محلی توانست به انگیزه لازم دست یابد و شرکت در این جشنواره را هر ساله از برنامه های خود دانست.
کارشناس وزارت بهداشت و مدرس کشوری سازمان فنی و حرفه ای در حوزه نانوایی تصریح کرد: مصوبه ایجاد یک تا سه کارخانه آرد (استحصال سبوس چهار درصد) تنها در شهرهای شیراز و اراک اجرا شد. و در کرمان که جشنواره ملی نان هم اجرا شد نیاز است.
فضای جشنواره نان کرمان بر یادگیری متمرکز بود
خواجه گفت: حال و هوای جشنواره نان در کرمان باعث شد خانواده ها طرز پخت نان ملی و منطقه ای را بیاموزند.
وی با ارائه پیشنهادی برای برگزاری بهتر جشنواره توضیح داد: البته این جشنواره نان کرمان مشکل فضاهای خالی برای برگزاری کارگاه ها و نشست های تخصصی را داشت اما باید زیبایی منظره را دید نه چرک پنجره را. ..

دومین جشن ملی نان در کرمان/مهر 1403 ه
یک کارشناس وزارت بهداشت و مدرس کشوری معاونت فنی و حرفه ای در حوزه نانوایی گفت: جشنواره باید در سال های بعد برگزار شود تا میزبان وزرا نیز باشد.
وی خاطرنشان کرد: با برگزاری جشنواره ملی نان در کرمان گامی در راستای امنیت غذایی، رشد تغذیه، پیشگیری از سوء تغذیه، تامین سلامت مردم و مصون ماندن از بیماری های واگیردار و غیرواگیر برداشته شده است.وی بیان کرد: دو گیت (بازرسی) برای ورود به جشنواره باز نشد و اگر تعداد این گیت ها بیشتر بود به دلیل حضور پرشمار شهروندان در جشنواره شرایط برای میزبانی این رویداد ملی بهتر بود. .
متن مصاحبه کامل با این کارشناس ملی اینجا او درس می خواند

دومین جشن ملی نان در کرمان/مهر 1403 ه
سخنرانی رئیس اتحادیه
رئیس اتحادیه نانوایان استان کرمان در گفت و گو با خبرنگار مجله خبری کشاورزی، برگزاری جشنواره نان را به توسعه فضای کسب و کار در حوزه نان کمک کرد و گفت: به عنوان مثال در این جشنواره شرایطی برای ارتقای سطح کیفی نان فراهم شد. تجهیزاتی که برای پخت نان استفاده می شد.
عباس مصطفی زاده گفت: حضور بسیاری از نانوایان استان های کشور برای آنها تبلیغات گسترده ای داشت و نان این مناطق تقدیم مردم شد.
وی خاطرنشان کرد: پس از جشنواره نان، افزایش تقاضا در بازار این فرصت را ایجاد کرد تا علاوه بر پاسخگویی به تقاضای مردم و تامین نیاز مصرف کنندگان جامعه به نان، بتوانیم از این فرصت برای توسعه انواع نان سالم استفاده کنیم.
به گزارش خبرگزاری مجله خبری کشاورزی، برخی برنامه های جانبی دیگر مانند برگزاری تئاتر یا مسابقه عکاسی نیز با عجله در برنامه های جشنواره گنجانده شد که باعث غنای کلی اثر شد اما فضا خالی از رویدادهای تخصصی مانند نشست های علمی موضوع محور بود. با توجه به اولویت های کشوری، برگزاری جشنواره در مکانی که ظرفیت میزبانی از مخاطبان زیاد و سایر برنامه های موثر و خلاقانه را داشته باشد، می تواند در سال های آینده در دستور کار قرار گیرد. ضمنا پیگیری ثبت نام ملی در این رویداد را می توان مشوق بسیار خوبی برای برگزاری هر چه بهتر این رویداد دانست.
https://www.irna.ir/news/85636604/%D8%AC%D8%B4%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B1%D9%87-%D9%85%D9%84%DB%8C-%D9%86%D8%A7%D9%86-%DA%A9%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D9%85%D8%B3%DB%8C%D8%B1-%D9%BE%D8%AE%D8%AA%DA%AF%DB%8C