انتقال دانش به مزارع، تولید محصولات کشاورزی خوزستان را به 25 میلیون می رساند

آقای بهرام اندرزیان وی روز چهارشنبه با حضور در دفتر خبرگزاری مجله خبری کشاورزی در مرکز خوزستان گفت: هدف وزارت جهاد کشاورزی امنیت غذایی کشور و اقتدار آن و تامین غذای کافی و سالم به مردم است.
وی گفت: در سال 1396 تولید محصولات کشاورزی در کشور به حدود 20 میلیون تن رسید و اکنون به بیش از 130 میلیون تن رسیده است در واقع تولید محصولات کشاورزی در کشور بیش از 6 برابر شده است.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی، آموزشی و منابع طبیعی خوزستان گفت: 40 درصد این افزایش تولید به دلیل توسعه اراضی زیر کشت و 60 درصد به دلیل انتقال دانش و فناوری به عرصه تولید است.
آندرسیان سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (TAT) را متولی تولید دانش در حوزه کشاورزی دانست و گفت: تات بزرگترین سازمان علمی خاورمیانه است که شامل 22 پژوهشکده ملی و 34 پژوهشکده است. موسسات تحقیقاتی ملی مراکز تحقیقاتی در استانداری ها و حدود هفت پژوهشکده که یکی از رموز دستاوردهای این سازمان به شمار می رود.
وی با بیان اینکه 100 درصد بذر گندم حاصل کار محققان کشاورزی داخلی است، گفت: ارقام متناسب با شرایط همواره در حال اصلاح و به دست آوردن هستند.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی، آموزش و منابع طبیعی خوزستان ادامه داد: تحقیق و تولید دانش و فناوری های جدید و قدیمی کار مراکز تحقیقاتی کشور است. 137 نفر در پژوهشگاه خوزستان فعال هستند که 60 نفر از آنها محقق و مدرس هستند.
اندرزیان خاطرنشان کرد: علاوه بر تولید دانش، تربیت نیروی متخصص در بخش کشاورزی، منابع طبیعی، بخش خصوصی و کشاورزان بزرگ نیز بر عهده محققان و اساتید کشاورزی است.
وی مراکز تحقیقاتی را مغز متفکر سازمان جهاد کشاورزی و پیشگام اجرای دانزو عنوان کرد و گفت: خوزستان با تولید حدود 17 میلیون تن محصول رتبه نخست تولید محصولات کشاورزی را در کشور دارد.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی، آموزشی و منابع طبیعی خوزستان ادامه داد: خوزستان با تولید یک میلیون و 700 هزار تن گندم در 10 سال پیش رتبه نخست تولید گندم کشور را به خود اختصاص داده است که نشان دهنده تلاش محققان در این زمینه است.
اندرزیان افزود: محققان و کارشناسان کشاورزی علاوه بر کارهای تحقیقاتی در فصول کاشت، برداشت و برداشت در کنار کشاورز حضور دارند و آموزش های لازم را به وی ارائه می دهند، البته نیروهای مورد نیاز برای آموزش 270 هزار بهره بردار کشاورزی اندک است.
وی بیان کرد: پیش بینی می شود دانش به طور کامل در حوزه به کار گرفته شود، در حالی که در شرایط خوش بینانه بین 30 تا 40 درصد دانش فنی پژوهشگران در مزارع و اراضی کشاورزی پیاده سازی شده است که دلایل مخالف دارد.
وی ادامه داد: کشاورزان هنوز توجیهی برای انتقال دانش به مزارع نداشته اند در حالی که ابزار و تجهیزات لازم را ندارند، اکثر کشاورزان به صورت سنتی کشاورزی می کنند، در حالی که تمایل به یادگیری دارند.
اندرسیان تصریح کرد: کشاورزان مناطقی مانند دزفول و شوشتر بیش از 80 درصد دانش کشاورزی را به زمین اعمال می کنند و کشاورزان عمده هستند.
وی تاکید کرد: اگر همه کشاورزان به این سمت حرکت کنند قطعا تولید گندم در خوزستان از 1.7 تن به سه میلیون تن می رسد و می توان کل تولیدات کشاورزی خوزستان را به 25 میلیون تن رساند.
تغییر اقلیم مهمترین چالش کشاورزی خوزستان است
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی، آموزش و منابع طبیعی خوزستان تغییر اقلیم و خشکسالی را از مهم ترین چالش های پیش روی کشاورزی در استان دانست و گفت: کاهش بارندگی و تشدید خشکسالی از پیامدهای تغییر اقلیم است ، و اینکه باعث کمبود آب در دسترس کشاورزی می شود.
اندرسیان تصریح کرد: هدف تولید مواد غذایی کشور در حال حاضر 130 میلیون تن در سال است و پیش بینی می شود با افزایش جمعیت در سال 1430 به 180 میلیون تن برسد، در حالی که آب در دسترس بخش کشاورزی در حال حاضر 75 میلیارد متر مکعب است، اما این پیش بینی می شود و این میزان تا سال 1430 به 40 میلیارد متر مکعب خواهد رسید.
وی تاکید کرد: تولید مواد غذایی کشور تا سال 1420 باید 40 درصد افزایش یابد، اگر آب در دسترس بخش کشاورزی 45 درصد کاهش یابد، در واقع تولید مواد غذایی در آینده با چالش هایی مواجه خواهد شد و باید برای آنها چاره اندیشی کنیم.

بهره وری تنها راه حفظ امنیت غذایی کشور تا سال 1430 است
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی خوزستان تنها راه بهبود تولید مواد غذایی در کشور را افزایش بهره وری عنوان کرد و گفت: اکنون در هر هکتار 6 هزار متر مکعب با بهره وری حدود هفت تن مصرف می شود و باید بتوانیم. برای به دست آوردن این میزان تولید بالغ بر 3 هزار متر مکعب .
وی تاکید کرد: برای خودکفایی و امنیت غذایی راهی جز بهره وری و انتقال دانش به میدان وجود ندارد.
محدودیت منابع خاک چالش دیگری برای کشاورزی خوزستان است
اندرزیان با اشاره به دیگر چالش های کشاورزی در خوزستان بیان کرد: علاوه بر محدودیت منابع آبی، خاک نیز فقیرتر می شود و حاصلخیزی آن روز به روز کاهش می یابد و کمبود عناصر غذایی را به دنبال دارد که باعث کاهش تولید می شود.
جلوگیری از سوزاندن بقایای گیاهی راهکاری برای حفظ منابع خاک خوزستان است
وی بیان کرد: جلوگیری از سوزاندن بقایای گیاهی راه حل حفظ منابع خاک خوزستان است که کشاورزان باید به آن توجه کنند و تخریب سرمایه ملی به بهانه از بین بردن کاه و کلش جایز نیست.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی خوزستان تصریح کرد: باید علاوه بر حفظ امنیت غذایی و توان، منابع اولیه برای نسل های آینده نیز حفظ شود.
25 تا 30 درصد محصولات کشاورزی خوزستان پسماند است
اندرزیان ادامه داد: 25 تا 30 درصد محصولات کشاورزی ضایعات است در حالی که اگر این میزان کنترل می شد می شد 20 میلیون نفر را تغذیه کرد.
سالانه حدود 17.8 میلیون تن محصول زراعی و باغی در دزفول تولید می شود.
https://www.irna.ir/news/85580143/%D8%A7%D9%86%D8%AA%D9%82%D8%A7%D9%84-%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B4-%D8%A8%D9%87-%D9%85%D8%B2%D8%A7%D8%B1%D8%B9-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF-%D9%85%D8%AD%D8%B5%D9%88%D9%84%D8%A7%D8%AA-%DA%A9%D8%B4%D8%A7%D9%88%D8%B1%D8%B2%DB%8C-%D8%AE%D9%88%D8%B2%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D8%A7-%D8%A8%D9%87-%DB%B2%DB%B5
