برداشت برنج از شالیزارهای بروجرد آغاز شد
خشک کن نوع اختلاطی از نظر طراحی مشابه غیر اختلاطی می باشد. در این نوع خشک کن ها با استفاده از سیستم های مخصوصی دانه های شلتوک کاملاً مخلوط می شوند. نحوه قرار گیری پره های متفاوت باعث اختلاط کامل دانه ها در حین سقوط به سمت پایین می شود. درجه حرارت 66 درجه سانتی گراد بوده و سرعت هوا کمتر است (50 تا 95 متر مکعب در دقیقه به ازای هر تن محصول). در نوع غیر اختلاطی چون دانه ها به صورت مستقیم به طرف پایین حرکت می کنند، لذا دانه های نزدیک به دریچه ورودی هوا رطوبت کمتری نسبت به دانه های نزدیک به دریچه خروجی هوا دارند. در انتهای کار و بعد از پایان یک روز کاری و سخت، دانه های غلاف دار برنج درون کیسه قرار گرفته تا راهی کارخانه های برنج کوبی شود.
برداشت زودتـر از موعـد، باعـث افـزایش دانـه هـاي نـارس و در نتیجـه کاهش درصد برنج سالم در مرحلـه تبـدیل شـلتوک مـی شـود. در روش تجربـی، زمانی که 95 تا 90 درصد خوشه ها به رنگ زرد روشن درآمده و فقط بخـش کـوچکی در قسمت پایین خوشه ها به رنگ سبز تیره باشند، برداشت انجام می شود . یکـی دیگر از شاخص هاي برداشـت، تعیـین رطوبـت مناسـب agriculture-na شـلتوک در زمـان برداشـت اسـت. بررسی ها نشان داد که به طور کلی رطوبت مناسب شـلتوک بـراي برداشـت 20 تـا 22 درصـد (بر پایه وزن تر) می باشد. در این مقدار رطوبت، بیشترین راندمان تبدیل شلتوک و عملکـرد برنج سالم در مرحله تبدیل حاصل می گردد. البته به دليل خشکساليهاي اخير سطح زير کشت برنج نسبت به سال گذشته در شهرستان کاهش داشته است.
زمان کاشت برنج کشت دوم دقیقا بعد از برداشت برنج کشت اول است. یعنی در گرمترین ماه سال ، مرداد ماه، زمین مجددا برای کاشت برنج آماده می شود. (همین امر یکی از علل ضعف برنج کشت دوم است زیرا خاک تا حد زیادی قوت خود را از دست داده است). برنج کشت دوم در اواسط پاییز برداشت شده و مورد استفاده قرار می گیرد.
در هند، برنج تحت شرایط بسیار متنوع ارتفاع و آب و هوا رشد می کند. بنابراین، زمان کاشت و برداشت برنج در مناطق مختلف کشور بسته به درجه حرارت، بارندگی، نوع خاک، دسترسی به آب و سایر شرایط آب و هوایی متفاوت است. در مناطق شرقی و جنوبی هند تقریبا در تمامی طول سال شرایط آب و هوایی برای کاشت برنج مناسب است از این رو کاشت و برداشت برنج در ایالتهای جنوبی و شرقی هند سه مرتبه در سال صورت می گیرد.
فصل برداشت برنج
۲۵-۳۰ روز طول می کشد تا نشاء های آماده شده به زمین اصلی منتقل شوند. بذرها درون کیسه هایی در داخل ظرف یا یک حوض پر از آب که در حیاط منزل تعبیه شده می ریزند. به این نوع برنج، برنج کشت دوم یا برنج دوباره کشت می گویند.
با آماده شدن خزانه به این روش، حدود ۳ تا ۶ سانتیمتر آب را در داخل خزانه نگه می دارند و بذر را روی سطح آب میپاشند. این شامل برش محصول برنج با ابزار دستی ساده مانند داس و چاقو است. برداشت دستی زمانی بسیار موثر است که محصولی جا بیفتد یا از بین برود، با این وجود کار زیادی دارد. برداشت دستی به ۴۰ تا ۸۰ ساعت در هکتار نیاز دارد و برای جمع آوری دستی و برداشت محصول برداشت شده نیروی کار بیشتری لازم است. بسته به نوع آن، محصول برنج معمولاً در حدود ۱۰۵–۱۵۰ روز پس از استقرار محصول به بلوغ می رسد.
نخستین برداشت مکانیزه محصول برنج در شهرستان رودبار

